Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
 1 comentariu

Alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii 2010-2016. Lansarea proiectului
15.02.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

UNJR, in parteneriat cu AMR, Konrad Adenauer Fundation, Freidrich Ebert Fundation, Freedom House, a anuntat luni, 15 februarie 2010, lansarea proiectului:

Alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii 2010-2016

Proiectul Alegeri CSM 2010 isi propune ca obiective:

 • crearea unui mecanism transparent de comunicare si dezbatere a problemelor sistemului judiciar si a solutiilor posibile, cu precadere in ceea ce priveste proiectele candidatilor la functia de membru CSM;
 • dezvoltarea capacitatii administrative a membrilor CSM de a reactiona  eficace la problemele  sistemului judiciar;
 • cresterea responsabilitatii membrilor CSM fata de corpul magistratilor si de societate.

Proiectul  se desfasoara in februarie 2010 – februarie 2011.

Beneficiarii proiectului :

 • candidatii pentru functia de membru al CSM (judecatori si procurori), beneficiari directi;
 • CSM;
 • magistratii si sistemul judiciar in general;
 • justitiabilii.

 

Activitati :

Etapa I:

 • Analiza SWOT a sistemului judiciar. Analiza va fi realizata in cadrul  dezbaterilor regionale la toate cele 15 CA si Parchete de pe langa CA. La intalniri vor participa judecatori si procurori cu grad de judecatorie, tribunal si curte de apel. Dezbaterile sunt destinate atat identificarii problemelor sistemului judiciar, cat si a modalitatilor prin care CSM poate raspunde in mod eficace acestora. Dezbaterile urmaresc, de asemenea, clarificarea misiunii CSM  (programul de perspectiva, asteptarile magistratilor de la CSM,  modul a raspuns/ar fi putut sa raspunda Consiliul la problemele sistemului,  modalitatile de rezolvare a problemelor pentru viitor). In acest mod , dezbaterile vor oferi candidatilor la functiile de conducere pentru viitorul CSM (presedinte si vicepresedinte, Secretar General si Secretar General Adjunct, Directori) o baza de date pentru redactarea proiectelor de conducere, pe baza carora vor fi alesi/numiti.
 • Intalnirile vor fi moderate de membrii ai UNJR/AMR  sau  de membrii corpului judecatorilor si procurorilor. Dupa fiecare intalnire regionala, moderatorul va face un raport privind problemele regionale. Raportul va fi postat pe pagina web creata special pentru alegerile din 2010. Rapoartele vor putea fi utilizate de candidati pentru pregatirea proiectelor. Planificarea intalnirilor :

18-19 februarie – Cluj, Targu Mures
18, 19 martie – Oradea, Timisoara
22,23 aprilie – Bacau, Galati
12,13,14 mai – Brasov, Ploiesti, Alba
10,11 iunie – Suceava, Iasi
16,17 septembrie – Pitesti , Craiova
14,15 octombrie – Constanta, Bucuresti

Etapa a II-a:

 • dezbaterea publica a proiectelor candidatilor, judecatori si procurori, la functia de membru ales al CSM. Dezbaterile vor oferi posibilitatea candidatilor sa prezinte obiectivele mandatului si activitatile necesare pentru atingerea obiectivelor si se vor realiza prin intermediul retelei de videoconferinte a Parchetului General. Dezbaterile vor dura 4-5 ore, intr-o singura zi. Candidatii pentru functia de membru al CSM vor putea posta proiectele si un profil (CV sau alte informatii) pe pagina web. Fiecare candidat va avea posibilitatea sa-si prezinte propriul proiect si sa raspunda intrebarilor de pe forumul atasat paginii web. Dezbaterile vor avea loc in perioada septembrie-octombrie 2010.

Etapa a III-a:

 • prezentarea proiectelor finale. Discutiile vor avea loc intre primul si al doilea tur de scrutin si sunt destinate sa puna in valoare importanta pluralismului si  dezbaterii libere a tuturor ideilor. Discutiile au in vedere identificarea solutiilor pentru conducerea sistemului judiciar si intarirea rolului CSM.

Etapa a IV-a:

 • redactarea unui ghid de bune practici privind alegerile pentru CSM .Coordonatorii proiectului vor redacta un ghid de bune practici pentru a fi folosit in viitoarele alegeri. Ghidul va fi redactat in perioada ianuarie /februarie 2011.

Partenerii din proiect sunt KAS – Programul Statul de Drept / FES / UNJR / AMR / Parchetul General / Freedom House.

Coordonatorii proiectului sunt:

KAS – Programul Statul de Drept:
Dr. Stefanie Ricarda Roos
Corina Rebegea

FES:
Stefanie Moser
Victoria Stoiciu

UNJR:
Dana Girbovan
Lavinia Lefterache

PG:
Dana Titian

Freedom House:
Cristina Guseth

Bugetul proiectului va sustine:

 • crearea si administrarea paginii WEB;
 • organizarea intalnirilor regionale(transportul participantilor si al moderatorilor, masa de pranz, pauza de cafea, cazarea moderatorilor);
 • organizarea dezbaterilor (transportul participantilor si al moderatorilor, masa de pranz, pauza de cafea, cazarea moderatorilor) ;
 • prezentarea proiectelor (transportul participantilor si al moderatorilor, masa de pranz, pauza de cafea, cazarea moderatorilor);
 • angajarea unui asistent de proiect pe durata determinata (august2010/decembrie2010).”


PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.