Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Cosmin-Flavius Costaș: Noi, avocații, trebuie să fim mult mai vocali, mult mai activi și, fără îndoială, și mult mai bine pregătiți


2 iunie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Articole, Dreptul sportului, Fiscalitate, Interviuri, Life, SELECTED, Universitaria
Alina Matei

Alina Matei

Cosmin-Flavius Costaș

Cosmin-Flavius Costaș

Alina Matei: Multumesc, stimate domnule Profesor avocat Cosmin-Flavius Costaș, fondator COSTAȘ NEGRU & ASOCIAȚII pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE. Prima întrebare este: de ce ați ales Facultatea de Drept?

Cosmin-Flavius Costaș: Vă mulțumesc pentru oportunitate și pentru o primă întrebare provocatoare. E o istorie interesantă, deși eram la o clasă de matematică-fizică-engleză intensiv la Colegiul Național “Moise Nicoară” din Arad, până prin clasa a X-a mă gândeam să devin jurnalist și comentator sportiv, îmi scriam propriile comentarii pentru competițiile sportive majore, eram apropiat de fenomenul sportiv. Am avut apoi șansa de a mă înscrie într-un club de dezbateri academice (Karl Popper) și de câștiga, într-un interval de timp scurt, tot ce se putea câștiga la nivel național în competițiile pentru elevi. A fost, cred, punctul de cotitură, care m-a determinat să mă orientez spre Facultatea de Drept din Cluj și să încep pregătirea specifică, la Istorie și Gramatică, pentru admiterea la această Facultate. Care avea să se și întâmple, în toamna lui 1999.

Alina Matei: Care parte a avocaturii v-a atras de v-a determinat să deveniți avocat?

Cosmin-Flavius Costaș: A fost o opțiune naturală, cea mai apropiată de structura mea. Dar m-am convins în vara care a urmat anului III de Facultate, când mi-am făcut practica profesională obligatorie la Judecătoria Arad. Am stat trei săptămâni și am lucrat în ritmul judecătorilor, cu studiu de dosare și participat la ședințele de judecată. N-am avut niciodată senzația de dificultate, stres sau presiune, dimpotrivă, mi s-a părut o activitate relativ liniară și fără provocări veritabile. Nu mi-am dorit să fiu instanța, am preferat varianta unei profesii liberale cu mai multe provocări și mai multe satisfacții, chiar dacă aceasta presupune și un volum de muncă semnificativ mai mare.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, care este drumul avocatului de la avocatul stagiar, necunoscut, dar entuziast, la avocatul înțelept și pe care-l caută clienții, care și-a păstrat încă entuziasmul?

Cosmin-Flavius Costaș: Am o amintire plăcută de la primul seminar de drept roman cu profesor Mircea Bob-Bocșan, care ne spunea că dacă muncești și ești serios o să-ți găsești drumul și nu te va da nimeni deoparte. Cred că asta este o constantă în evoluția fiecărui avocat, așa cum o spune mai recent și Harvey Specter: The only time success comes before work is in the dictionnary. Fiecare avocat stagiar are potențialul de a-și crea un nume, dar pentru asta are nevoie de ingrediente esențiale: efort individual; rezistență fizică și psihică; curajul de a spune lucrurilor pe nume, pentru că niciun client nu-și dorește un ficus, ci un om dedicat; un dram de originalitate.

Alina Matei: Există scurtături ale drumului?

Cosmin-Flavius Costaș: După părerea mea, nu. Fiecare are ritmul lui, șanse pe care le valorifică mai repede sau mai greu, dar niciodată un avocat stagiar nu va putea parcurge în doi ani drumul pe care maestrul l-a parcurs într-un deceniu. Ar fi și contra-productiv să fie așa, pentru că experiența se acumulează în timp, iar “fentarea” unor etape conduce inevitabil la eșec. Poate comparația cea mai bună este cu tinerii fotbaliști români: imense talente care, în lipsa unui plan de pregătire și a perseverenței, sfârșesc fără fani, fără bani și fără glorie, în meciuri jucate la matineu.

Alina Matei: O parte din juriști au șansa de a deveni cadre universitare, profesie aparte. Ce înseamnă pentru dumneavoastră a preda studenților de la UBB?

Cosmin-Flavius Costaș: V-o spun cu toată seriozitatea, este un privilegiu să predau studenților în general și studenților Facultății de Drept din Cluj în special. O fac cu plăcere și încerc să le proiectez cât mai mult din ceea ce înseamnă aplicarea dreptului în practică, dincolo de coperțile tratatelor sau cursurilor universitate. Cred că a fi un bun profesionist înseamnă să fii în primul rând integrat social, să înțelegi lumea și vremurile în care trăiești și să aplici normele juridice în acest context. Studenții noștri nu pot și nu trebuie să fie roboți care să rezolve grile și să decidă asupra vieții unor oameni în aceeași manieră, așa cum din păcate li se predică uneori, după absolvirea Facultății.

Alina Matei: Se schimbă lucrurile când studenții sunt străini? Ați fost invitat să predați studenților din Spania.

Cosmin-Flavius Costaș: Am predat la Leon și Valencia în Spania sau la Perugia în Italia. Studenții nu sunt radical diferiți în alte țări, dar cred că sunt mai bine integrați într-un sistem care le cere mai mult: o prezență activă la seminarii și muncă individuală în timpul semestrului; o prezență constantă la bibliotecă; note bune în timpul Facultății, ca și criteriu de selecție în recrutarea ulterioară; un master profesional ca pre-condiție pentru a lucra într-un anumit domeniu. Educația juridică nu se poate face la voia întâmplării, are constrângeri și reguli pe care trebuie să le urmezi dacă vrei să ajungi undeva.

Alina Matei: Un aspect pozitiv și unul negativ întâlnit la universitățile din străinătate?

Cosmin-Flavius Costaș: Am apreciat întotdeauna și cred că ar trebui să urmărim și noi mai mult păstrarea unei conexiuni între universitate și foștii absolvenți, extrem de utilă pentru practicieni, profesori și tinerii studenți. Din păcate însă, și universitățile europene sunt, post-pandemie, tot mai goale, cu o orientare pronunțată și spre învățământul online.

Alina Matei: Sunteți unul din avocații cei mai îndreptățiți cu care pot să vorbesc despre rolul avocatului în jurisprudența națională și europeană. În goana ”nebună” a avocatului birou – instanță – birou și mult spre seară – acasă, avocații uită sau se gândesc prea puțin la acest aspect. Ce ne puteți spune despre acest rol al avocaților?

Cosmin-Flavius Costaș: Așa cum o spune un prieten, e bine ca după tine să rămână ceva. Un gol memorabil, o pasă de geniu, o carte în raftul unei biblioteci, o contribuție, cât de mică, la clarificarea unei probleme juridice. Cred că trebuie să ținem minte că noi, avocații, suntem cei mai importanți auxiliari ai justiției. Este o poziție pe care nu ne-o poate știrbi nici măcar reducerea abuzivă a onorariilor de către unii roboți. Și cred că trebuie să fim, atât individual, cât și la nivel de organe ale profesiei, mult mai vocali, mult mai activi și, fără îndoială, și mult mai bine pregătiți. Eu învăț în fiecare zi ceva nou, îmi aleg unele provocări tocmai în acest scop și cred că n-am greșit până acum cu această abordare.

Alina Matei: Sunteți cunoscut ca un veritabil specialist pe drept fiscal, ani și ani de muncă ale căror roade le culegeți. La care ați adăugat și dreptul sportului. Ce este însă mai pe sufletul dumneavoastră: fiscalitatea sau dreptul sportului?

Cosmin-Flavius Costaș: Sportul e prima iubire, așa cum am spus-o și mai devreme. Iar dreptul sportului, pe care l-am introdus acum câțiva ani în programa Facultății de Drept de la Cluj, a fost în primul rând o oportunitate de a lucra alături de bunul meu prieten, Septimiu Puț, cu care am și publicat în 2021, la Editura Hamangiu, un curs de Dreptul sportului. Iar dreptul fiscal este pasiune pură și a fost pentru mine o oportunitate de dezvoltare în ultimii 20 de ani. Poate că pare o materie ternă și tehnică, dar este departe de a fi așa, fiecare zi aduce întrebări noi și ne pune la încercare.

Alina Matei: Ați scris foarte multe cărți, foarte multe articole, atât solo cât și în coautorat. Cum alocați timpul, cum împletiți activitățile, cum prioritizați, pentru că timpul dumneavoastră pare doldora de to do?

Cosmin-Flavius Costaș: În copilărie aveam un unchi pe care-l vizitam pentru a împrumuta câte-o carte din biblioteca lui. Și de fiecare dată îmi spunea același lucru: “Cosmine, tu n-ai niciodată timp”. Nu s-a schimbat nimic de atunci, presiunea timpului există. Pe mine cred însă că m-a șlefuit și m-a învățat să jonglez cu scrisul, cu activitatea profesională, cu atenția pentru copiii mei Andres și Anna. Cred însă c-aș suferi mai mult dacă n-aș avea acest ritm de viață, tocmai de aceea încerc să mă țin ocupat.

Alina Matei: Am văzut poze din vacanțe pe pagina de Facebook alături de familia dumneavoastră frumoasă. Am auzit la un podcast că românii nu știu să facă vacanțe. Cum este o vacanță în familia Costaș? Faceți reguli sau n-aveți limită de buget sau vă dedați la mâncare extra petita? 🙂

Cosmin-Flavius Costaș: Pentru mine vacanțele sunt o necesitate, încerc de câteva ori pe an să organizez câte o evadare din cotidian. Nu pot închide telefonul, dar mă pot bucura de un pahar de vin băut între vii, de un prânz copios la un restaurant cu stele Michelin sau de o zi la pas, pe jos, printr-un oraș sau printr-un muzeu. Juniorii mei s-au obișnuit și cu călătoriile mai lungi cu avionul și cu acest ritm de vacanță intens ca viața noastră, nu suntem fanii unor vacanțe all inclusive, ne căutăm mereu altceva de făcut. Sigur, fiecare familie are regulile ei, dar eu cred că și românii știu să își aleagă o vacanță sau să exploateze câteva zile libere la maxim. Am învățat, în timp, că nu ținem nici dietă și nici nu facem economii în vacanță, prin urmare sunt puține lucruri pe care ni le refuzăm.
Alina Matei: Cărui profesor i-ați dedica o zi sărbătorită în fiecare an?

Cosmin Flavius Costaș: Cred că profesorul Ion Deleanu ar merita o asemenea zi pentru contribuția la dezvoltarea dreptului românesc. Am avut privilegiul de a fi doctorandul domniei sale, regret trecerea sa în neființă foarte rapidă și cred că ar trebui să-i prețuim mai mult moștenirea.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.

Cosmin Flavius Costaș: Vă salut cititorii și îi invit să rămână aproape de J, așa cum o fac și eu de aproape 20 de ani. Cred că proiectul J este unul dintre cele mai importante instrumente de informare și educație juridică din România și sper ca, în viitorul apropiat, să reușesc să conving echipa formidabilă de aici să gândim o conferință împreună.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Cosmin Flavius Costaș: Cu drag, sper să mai avem ocazia să vorbim și să lucrăm împreună!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică