Valeriu Stoica: Știința juridică nu este un joc cu mărgele de sticlă

ESSENTIALS-Valeriu-StoicaAlina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Profesor Valeriu Stoica, pentru că ați acceptat să discutăm despre implicarea dumneavoastră în conducerea Revistei Române de Drept Privat, anunțată curând de Universul Juridic. Aveați în plan să vă ocupați de o revistă, propunerea de a conduce RRDP de la cine a apărut?

Valeriu Stoica: Am fost surprins de propunerea făcută de Nicolae Cîrstea, din partea grupului editorial Universul Juridic. Deși planul meu de activități era deja făcut pentru următorii ani, am acceptat totuși această propunere, întrucât proiectul RRDP este extrem de important pentru comunitatea juridică din România. Nu de puține ori am subliniat rolul indispensabil al presei și al editurilor juridice în procesul complex, dificil și îndelungat de creare și de consolidare a spațiului de libertate prin instrumentele dreptului. Cultura juridică este temelia acestui spațiu de libertate, iar fără presă scrisă și on-line, fără edituri o asemenea cultură nu poate exista. Dacă aș fi refuzat această misiune, ar fi însemnat să mă dezic.

Alina Matei: De necontestat faptul că profesorul Marian Nicolae a ”crescut” frumos Revista timp de 10 ani, asumându-și și făcând un crez din nivelul științific ridicat al revistei. Spuneai RRDP și îți apărea în cap Marian Nicolae. Având în vedere schimbarea, ce va fi pentru dumneavoastră și echipă prioritar: menținerea acestui nivel, lărgirea orizontului autorilor, a rubricilor?

Valeriu Stoica: RRDP este astăzi cea mai importantă revistă de drept din România. Nimeni nu contestă că meritul este al profesorului Nicolae Marian, dar și al grupului editorial Universul Juridic. Regret că Nicolae Marian a hotărât să se retragă de la conducerea revistei, dar îi înțeleg prioritățile. Prețuirea și afecțiunea pe care i le am pentru el au fost de asemenea motive serioase care m-au îndemnat să accept propunerea de a prelua, cel puțin pentru câțiva ani, conducerea RRDP.

Nu va fi ușor să menținem același nivel științific, dar mizez pe sprijinul profesorului Mircea Dan Bob și al întregii echipe redacționale, precum și pe colaboratorii prestigioși ai revistei.

De anul acesta revista își va schimba însă formatul, așa cum s-a anunțat. Fiecare număr va fi consacrat unei teme de actualitate, cu valențe teoretice și practice, în egală măsură. Tema respectivă va acoperi două treimi sau chiar trei sferturi din substanța fiecărui număr, iar restul va cuprinde articole, recenzii, prezentări ale unor noi acte normative, semnalări ale unor evenimente juridice semnificative.

Alina Matei: Ce vă propuneți să faceți din RRDP? Să abunde de materiale originale, de teme întoarse juridic pe toate părțile, sa ajungă peste timpuri articole din Revistă în topul celor mai citite articole, ca în materialul profesorului Valentin Constantin publicat pe ESSENTIALS?

Valeriu Stoica: Știința juridică nu este un joc cu mărgele de sticlă. Fără legătura indisolubilă cu practica de aplicare a dreptului – în România, în Uniunea Europeană și în întreaga lume – teoria își pierde sursele de regenerare, se ofilește și se prăfuiește. Ca urmare, fiecare număr al revistei, în partea tematică și în miscellanea, va ține seama de această exigență.

Originalitatea nu este un scop în sine. Spațiul juridic creat prin drept nu poate fi unul al libertății decât dacă există continuitate, stabilitate, predictibilitate și coerență în sistemul normativ. Știința juridică și practica judiciară nu trebuie să creeze revoluții, ci să descopere căile și soluțiile prin care aceste trăsături esențiale ale spațiului juridic se pot consolida în mod gradual, evolutiv, fără convulsii și cutremure.

Alina Matei: Și pentru că vorbeam de originalitate, plaja de autori este cea pe care o știm. Cum îi veți atrage să publice în RRDP? Vă mărturisesc că ne confruntăm la JURIDICE.ro, de fapt la Revista de Note și Studii Juridice, cu situații în care autorii scriu și publică special pentru RNSJ și cu autori care vor să fie vizibili în mai multe locuri, adică trimit concomitent materialul mai multor publicații. În primul caz, ni se întâmplă frecvent să fim sunați de către autori și să ne spună că la ora 9 dimineața, adică foarte devreme, sunt contactați să publice materialul apărut noaptea pe JURIDICE și în altă parte. Da, fiecare autor vrea să fie citit de un public numeros. E o chestiune de atitudine, de detaliu, însă, care poate duce spre moralitate sau spre absența ei. Și da, nu o să uit ce atât de adevărat și frumos ați spus: spațiul juridic în care trăim este măsura libertății noastre.

Valeriu Stoica: Prestigiul pe care îl are RRDP este o garanție pentru atragerea celor mai prestigioși autori. Cei mai mulți dintre ei sunt de multă vreme colaboratori ai revistei. Sunt sigur că este posibil să-i atragem și pe ceilalți. Este adevărat că presa on-line este un concurent din ce în ce mai redutabil al presei tipărite. Nu cred că este o incompatibilitate între publicarea unui articol, în premieră, în presa on-line și publicarea aceluiași articol, eventual într-o formă revizuită, în presa tipărită, cu precizările de cuviință. În plus, un articol poate fi apoi publicat într-o carte, de asemenea, cu precizările necesare. Până la urmă, este o chestiune care ține de strategia proprie a autorului și de strategia editorului, desigur, cu respectarea normelor deontologice.

Alina Matei: Lumea Internetului, a Facebook-ului, a vitezei cum va fi folosită benefic de o revistă care apare pe hârtie? Se pot întrepătrunde cele două lumi? Sau cum vreți să ajungă mai bine la cititori?

Valeriu Stoica: Aceste lumi pot coexista. Ele chiar coexistă. Nu deplâng pierderea terenului de către tipărituri (reviste și cărți) în favoarea publicațiilor on-line. Nici nu cred că vor dispărea cărțile și revistele tipărite. Chiar dacă ritmul lor de apariție este mai lent, ele au avantajul selecției, dând la o parte ceea ce este perisabil și păstrând ceea ce este peren. În plus, există cititori, printre care mă număr și eu, pentru care cartea sau revista tipărită este un obiect estetic; ei înțeleg mai bine ceea ce citesc dacă ”pipăie” ideile odată cu filele pe care le întorc.

Alina Matei: Case renumite și mai puțin renumite, și nu doar, se găsesc la Secțiunea Sponsori ai Revistei. Intenționați să măriți numărul sponsorilor care va duce la o creștere a bugetului, vedeți o implicare mai mare a acestora pe partea redacțională?

Valeriu Stoica: Această chestiune ține de strategia comercială a grupului editorial Universul Juridic și depășește atribuțiile mele.

Alina Matei: Cum va demonstra RRDP că e o altfel de revistă, așa cum e logo-ul Revistei? Cred că fiecare revistă își propune să nu semene cu cealaltă.

Valeriu Stoica: Fiecare revistă trebuie să aibă personalitate, deci trebuie să fie altfel decât celelalte. RRDP chiar a reușit până în prezent. Sper să reușească și în noul format.

Alina Matei: Cum servește o revistă interesele practicienilor? Pentru cine este scrisă o revistă, pentru practicieni sau pentru cercetători? Cum va fi noua RRDP?

Valeriu Stoica: Întăresc ideea exprimată anterior printr-o parafrază: teoria fără practică este goală, iar practica fără teorie este oarbă. Când o anumită teorie este contrazisă de practică, nu trebuie să renunțăm la teorie în general, ci să înlocuim acea teorie eronată cu una mai apropiată de adevăr.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Valeriu Stoica: Mi-a făcut plăcere. Conducerea Revistei Române de Drept Privat nu mă va împiedica să rămân un apropiat colaborator al JURIDICE.ro.