Mesajul adresat de domnul Av. Dr. IOAN CHELARU, Decanul Baroului Neamț, după Congresul UNBR ce a avut loc la București la 20-21 aprilie 2018

ESSENTIALS-Lucian-SauleanuA fost, ca de fiecare dată, o deosebită plăcere să mă adresez Congresului UNBR, celor care, prin prezența lor acolo, reprezintă și întruchipează întregul corp profesional al avocaților din țară.

A fost un Congres cu totul special, un Congres în Anul Centenar al desăvârșirii unității naționale. De aceea, adresez cu un mesaj de solidaritate, de unire în jurul idealurilor noastre comune: înainte de a fi avocați, suntem, cu toții, români. Și mai suntem ceva: apărătorii românilor, în tot acest interval istoric nu lipsit de frământări. Am cerut sa ne purtăm, cu mândrie, haina avocațială! Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania, condiția sine qua non a Unirii, s-a semnat la 1918 pe biroul avocatului orădean Aurel Lazăr, a cărui amintire ne luminează în aceste clipe de grație. La mulți ani, dragi colegi!

Dezbaterea – umbrelă a acestui Congres istoric, după cum lucrările din dimineața zilei de 20 aprilie au arătat prea bine, a fost „Secretul profesional al avocatului – valoare supremă a profesiei de avocat”. În sală erau, desigur, mulți colegi și colaboratori pentru care avocatura nu mai prezintă nici un secret! Am fost de acord cu toții, cred, ca există, un unic secret, inerent profesiei noastre, pe care îl purtăm ca pe o icoană, la piept: e vorba de secretul profesional al relației avocat – client.

S-a vorbit mult zilele acestea, atât în cabinetele individuale, cât şi în marile case de avocatură, dar mai ales în discuțiile la nivelul organelor profesiei, si, în mod evident, și la acest Congres, despre câteva chestiuni extrem de serioase şi de pertinente: despre implementarea GDPR (General Data Protection Regulation), care a transmis, aşa, o undă de șoc şi de îngrijorare în lumea avocaturii – şi am spus asta „de la firul ierbii” -, despre Cambridge Analytica, despre big data şi felul în care noi, avocații, trebuie să ne aliniem tuturor reglementărilor europene din domeniu, făcând totodată față provocărilor instituționale, dar şi riscurilor tehnologice şi vulnerabilităților etice, care vin cu ele.

Dacă anul 2018 ne va învăța ceva, acest „ceva” este că lumea evoluează, şi avocatura românească nu poate merge contra curentului! Organele profesiei, în frunte cu UNBR, sunt pregătite să gestioneze această evoluție, şi să protejeze – cum au făcut-o mereu – statutul avocatului în societatea românească!

Sigur, eu cred că avocatura nu se face pe Facebook. Informația – vitală, de multe ori – pe care ne-o încredințează clientul n-a fost, şi nu va fi niciodată o bagatelă în ochii avocatului român, una de etalat necontrolat şi iresponsabil. Este în ADN-ul avocatului român să își protejeze clientul, aşa cum un duhovnic își protejează credinciosul, sau cum un medic își protejează pacientul.

Am apărat – şi cu toată capacitatea și pregătirea mea, se știe foarte bine – de la rostrul Parlamentului, atâtea legislaturi, profesia noastră de imixtiunea anumitor factori de autoritate din aparatul nostru de stat. Nu e nevoie să amintesc de diverse protocoale, mai mult sau mai puțin perimate, care ne-au făcut şi puteau să ne facă şi mai mult rău! Slavă Domnului că le-am pus zăgaz şi ne-am păstrat ființa, în vremuri de restriște, când avocatul fusese făcut – parcă voit – stâlp de ușă la DNA!

Sigur că, avocați fiind, iubim legea, dar când iubești pe cineva, îi mai şi vezi defectele. Nu ne permitem ca dragostea noastră față de lege să ne facă orbi la abuzurile ei, de către unii sau alții. Este lungă mâna legii, dar ea nu trebuie să îi persecute pe avocați, periclitând prin aceasta întreg actul de justiție!

În Congres, am fost mesagerul, culegând „de la firul ierbii”, îngrijorările avocaților, atât tineri, cât şi mai în vârstă, cu privire la atentatele asupra secretului profesional, fundamental în exercitarea profesiei noastre. Tinerii, care s-au născut cu democrația la căpătâiul leagănului, nu vor să trăiască cu spectrul supravegherii şi interferenței atârnând asupra capului lor ca o sabie a lui Damocles! Generația mea, cei cu fire albe în cap, vrem să predăm ștafeta, în anii ce vin, lăsându-i pe acești copii frumoși stăpâni pe o profesie liberală, independentă, în care secretul în relația avocat – client se prezumă ca o valoare nenegociabilă!

Fără a fi fatalist, spun că fără secret profesional, viitorul profesiei de avocat este inexistent. Este o linie roșie peste care nu se poate trece, şi ne revine obligatia să o apărăm prin toate mijloacele legale ce ne stau la dispoziție.

Am avut bucuria, cu prilejul acestui Congres, să luăm aminte la experiențele – şi să învățăm din tribulațiile – unor colegi avocați din alte zone ale Europei. Salut, pe această cale, contribuțiile inevaluabile ale domnului avocat Ranko Pelicaric, din Croația, respectiv a doamnei avocat Maria Slazak, din Polonia.

Cred, am spus-o la început, că este un an al solidarității între noi, avocații români. Iată că problema secretului profesional, problema apărării avocaților în fața valului de reglementări – unele juste, altele invazive – cu care ne confruntăm, urcă problema solidarității la nivel pan-european.

Doresc numai bine Avocatului Român, independent, nesurvegheat – vorba lui Caragiale – şi integru, pentru următorii 100 de ani! Si, in mod special, aceasta urare o adresez colegilor din Baroul Neamț… cei care asigură pentru cetățenii județului servicii juridice de cea mai bună calitate.

Cu aleasă considerație,

Av. prof. univ. dr. Ioan Chelaru
Decanul Baroului Neamț