Profesorul de onoare


ESSENTIALS-Viorel-RosPentru ședința de plen a arbitrilor din data de 29 mai 2015 am scris și apoi am spus următoarele: „Mi-aș fi dorit azi, acum, aici, să fie în putere și să se afle cu noi profesorul (fără titlu, dar cu tot meritul de a fi numit astfel) Ion Băcanu, omul de la care am fi avut încă a învăța cu toții multe din arta arbitrajului. Și mi-e teamă nu că nu știm să-l cinstim cum se cuvine, că asta sigur nu știm ori nu suntem în stare, ci că n-am știut să-l folosim cum se cuvine și cât am fi putut. Dacă la Universitatea la care predau și am obținut titlul de profesor aș putea decide eu, domnului Ion Băcanu i s-ar fi acordat de mult titlul de „profesor de onoare”. V-aș propune ca lui și altora cu merite ca ale domniei sale să le conferim noi un titlu”.

În aceeași ședință de plen am propus și am rugat apoi pe profesorul Flavius Baias să-i acorde ei, la Facultatea de Drept a Universității din București, acest titlu.

Este prea târziu! Profesorul fără titlu de profesor, dar cu tot dreptul de a-l fi avut, nu mai este printre noi! Dumnezeu să-l odihnească!

Prof. univ. dr. Viorel Roș
Președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României