Cum aflăm cine este „beneficiarul real”?

1. Legea nr. 129/2019 reglementează o adevărată birocrație, care este evidentă, fără a urmări să o critic. Cineva spunea că atunci când vrei să îndepărtezi o persoană de consecințele faptelor sale folosește-te de birocrație. Mie mi se pare că aceste registre – registrul central organizat la nivelul ONRC, registrul central organizat la nivelul Ministerului Justiției și registrul central organizat la nivelul ANAF – când se vor implementa pot crea aparențe înșelătoare, mult mai înșelătoare decât realitatea pură. Nu cumva discutăm despre o Fata Morgana? De fapt, legiuitorul ridică un văl, pe care poate nu era bine să-l vadă oficialii implicați în prevenirea și combaterea spălării banilor.

2. Eu văd aceste registre ca pe o facilitate pusă la îndemâna organelor competente în acest domeniu dar care, totodată, conform sindromului broaștei din apa călduță a cărei temperatură crește foarte lent, se vor mulțumi să consulte aceste registre și vor uita să caute dincolo de ele. Acesta mi se pare mie că este cel mai mare risc practic.

3. Sunt mai multe unghiuri de vedere din care poate fi privită această problemă, dar în primul rând ar trebui să o privim din perspectiva scopului declarat de legiuitor. Este, într-adevăr, utilă această instituție pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului sau mai degrabă ea încurcă lucrurile, fiind o manifestare a birocrației care există, vrem nu vrem să o recunoaștem, la nivelul instituțiilor Uniunii Europene?

Prof. univ. dr. av. Mihai Adrian Hotca

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Cum aflăm cine este „beneficiarul real?ediția 293, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)