Care este viitorul corupției în România?

1. Pentru a avea în vizor întreaga paletă a situațiilor care pot apărea pe glob, dacă ne uităm pe statistici, constatăm că Danemarca este cea mai incoruptibilă țară, apoi Finlanda, Japonia etc. Infracțiunea sau corupția, ca specie de infracțiune, ține de imperfecțiunea umană. Câtă vreme omul este o ființă imperfectă, este absolut sigur că vor exista și fapte antisociale. Dacă se va întâmpla și la noi, dă Doamne, așa cum se întâmplă în acele țări care stau foarte bine din perspectiva corupției, eu cred că se vor descoperi alte neconformități ale omului în raport cu alte standarde ce se vor impune.

2. Omul se conformează pentru că sistemele sunt din ce în ce mai mai performante, dar la un moment dat apar cei care inovează, care nu sunt de acord cu sistemul. Revenind la meleagurile carpato-danubiano-pontice, la noi, pentru a aborda acest fenomen, trebuie să discutăm mai întâi despre cauză, căci la noi corupția este una sănătoasă.

3. La întrebarea dacă a fost sau nu îngenuncheată corupția, cei care se ocupă vor da o replică similară cu cea dată de germani atunci când pierdeau o bătălie. Ei spuneau: Ne-am retras pe poziții dinainte stabilite. Cam așa se întâmplă și la noi, la un moment dat, după regula pendulului, dacă se forțează lucrurile acesta bate tare, dar de întoarce de unde a plecat.

4. Durkheim spunea că infracțiunea, crima este ceva firesc. Ar fi ceva nefiresc să lipsească. Sigur, dacă analizăm grupurile mari.

5. Alături de abundența de acte normative, o cauză a corupției este lipsa educației, dar și cultura. La noi a existat și mai persistă o cultură a darurilor. Eu aș începe cu educația de la grădiniță, apoi la școala generală etc., dar nu în sensul de a scoate din programă poezia Cățeluș cu părul creț. Dacă cei mici ar ști că să iei de la altul este un lucru rău, să lovești este rău, să consumi droguri este rău etc., tinerii ar avea o altă conduită. Problema este că lupta anticorupție se ocupă numai de cauze…, seamănă cu spitalul de urgență. Educația deficitară produce un cerc vicios în societate, cei care au fost educați prost devin părinți care au înclinații de aceeași natură.

6. Sigur, lupta anticorupție a produs și efecte pozitive, dar ca urmare a mediatizării excesive, într-o anumită perioadă, aceasta a generat efectul valului – ce este val ca valul trece – și al bagatelizării. De asemenea, s-a constatat că atunci când se depășește competența legală, apar abuzurile.

Prof. univ. dr. av. Mihai Adrian Hotca

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Care este viitorul corupției în România?ediția 297, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)