Tranzacțiile suspecte. De la intuiție la pedepsire

1. Am avut surpriza să constat că, spre deosebire de reglementarea anterioară, care era mai simplă și mai suplă, în care aveam o definiție relativ clară…, noua lege a renunțat la o definiție a tranzacțiilor suspecte și pornește de la unitățile raportoare spre tipologiile operațiunilor… Toate aceste unități raportoare au mai multe obligații, dar una dintre cele mai importante este aceea de a raporta tranzacțiile suspecte prevăzute la art. 6 din Legea nr. 129/2019.

2. Exprimarea legiuitorului este, însă, una greu accesibilă omului obișnuit, de pildă, dacă avem în vedere termenul suspectează sau expresia motive rezonabile să suspecteze. Nici noi, juriștii, fie vorba între noi, nu suntem siguri de conținutul acestor sintagme.

3. Legea nr. 129/2019 este o lege intermediară, care, foarte probabil, va fi modificată sau schimbată, deoarece alte reglementări europene (Directiva a V-a și proiectul celei de-a VI-a) așteaptă implemetarea în dreptul intern.

4. Avocații și alte unități raportoare nu au obligația raportării dacă obțin informații legate de cauze judiciare, viitoare, pendinte sau soluționate.

5. Pentru aplicarea acestei legi, va fi nevoie de o legislație secundară, tipizate, modele și de o implicare proactivă a Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

Prof. univ. dr. av. Mihai Adrian Hotca

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Tranzacțiile suspecte. De la intuiție la pedepsireediția 299, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)