Despre magistrați, invidie și ură

De cativa ani, intrarea in orice profesie juridica se face pa baza unui examen. Intotdeauna exigentele au fost mai ridicate in cazul examenului de intrare in magistratura. Alegerea profesiei apartine absolventului de Drept. Criteriile de alegere a profesiei sunt personale.

Cunosc juristi cu minti stralucite care au ales sa fie magistrati. Cunosc juristi cu minti stralucite care au ales sa fie avocati, desi ar fi putut ajunge magistrati la nivelul lor de pregatire. Cunosc avocati foarte bine pregatiti care au iesit din magistratura. Pentru ei… libertatea a fost mult mai pretioasa decat altceva. Cunosc judecatori care provin din randul avocatilor. Unii dintre ei au fost avocati foarte bine pregatiti, altii, nu. Cei dintai sunt judecatori foarte bine pregatiti. Diferenta intre cei dintai si cei din urma este vizibila, din mai multe puncte de vedere, pentru un fin observator. Dau doar un singur indiciu: a se vedea atitudinea lor fata de avocati.

Cunosc magistrati care sunt imbatati de puterea de a imparti dreptatea si care se cred zei, nu oameni. Si este vizibila atitudinea de zeu in sala de judecata si… in afara ei. Unii dintre ei chiar folosesc metoda copy-paste in motivarea hotararilor, altii sunt lipsiti de logica juridica.

Cunosc magistrati care au ramas… oameni…, chiar si dupa ce au ajuns magistrati. Fac multe acte de caritate fara sa li se faca publicitate. Ceea ce e mare lucru azi… sa nu te lauzi cu actele de caritate in toate spatiile publice. Sunt oameni deosebit de sensibili, cu un suflet mare, cu un caracter frumos. Sunt mai intai de toate… OAMENI.

Cunosc multi absolventi de drept care ar fi vrut sa intre la INM, dar nu au facut fata examenelor crunte. Au devenit avocati pentru ca au promovat examenul de intrare in avocatura, nu pentru ca si-ar fi dorit sa faca asta.

Azi, din ce observ pe retelele de socializare, cei care ii blameaza pe magistrati in spatiul public, pe retelele de socializare, sunt… avocatii. Si se simte in mesajul lor invidia si ura. Ca deh, traim in era urii multimilor. Mai sunt si unii magistrati care sunt nemultumiti de pensiile colegilor lor.

O colega avocat a scris pe Facebook ca eliminarea pensiilor speciale nu rezolva nimic de vreme ce aia care au judecat in comunism incaseaza deja pensii babane. Desigur, colega nu a avut magistrati in familie. Si nici nu stiu daca exista pe vremea comunismului. Mai putin si propunea sa… fie ucisi. Pentru vina de a se fi nascut si profesat intr-o alta perioada.

Fiind copil de magistrat, cunosc viata unui judecator cu o cariera de 45 de ani (si inainte de ‘89 si dupa ‘89). Stres, privatiuni, riscuri…! Pentru mine… o povara. Daca ai succes, se datoreaza parintelui magistrat, copilul de magistrat fiind prezumat tampit. Daca faci vreo boacana… e vina parintelui magistrat. Opereaza prezumtia ca nu se ocupa de educatia copilului. Etichete peste etichete. In plus, monitorizat non-stop de cei care supravegheaza vietile judecatorilor. Nu scapa niciun membru de familie. Toti sunt suspecti, ca asta e prezumtia azi… de vinovatie.

Pe de o parte, ma bucur ca m-a influentat in alegerea profesiei si mi-am naruit visul de a ajunge judecator. Pe de alta parte, ca avocat nu am scapat de povara de a avea un tata magistrat. Iar libertatea mea…. s-a lovit de bariera aceasta.

Cati judecatori si-au pierdut familiile din cauza… muncii? Cine poate tolera un partener de viata care il tradeaza cu… institutia? Ca parca s-ar fi casatorit cu institutia.

Cat sufera copiii pentru absenta parintelui din viata lor? In copilarie am avut impresia ca cineva mi l-a confiscat pe tata. Cate privatiuni… nu acolo, nu cu ala, nu cu aia, nu aia…. nu, nu, nu. Mai e de mirare ca unii dintre copiii de magistrati se pierd… in rebeliunea lor? Ca o iau razna? Ca ajung sa fie dezechilibrati? Nu, atunci cand se rupe echilibrul interior al unui parinte sau sot, se rupe echilibrul uniunii, se rupe echilibrul familiei.

Cati magistrati iau anti-depresive si fac terapie? Cati sunt dezechilibrati psihic, emotional?

Cati dintre ei mor de cancer? Nici nu mai ajung la pensie?

Nu-i mai urati, nu-i mai invidiati! Ca nu puteti intelege ce inseamna sa fii judecator daca nu sunteti, nu ati fost sau daca nu ati avut vreunul in familie.

Av. conf. univ. dr. Lavinia Tec
Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara