Suntem abia în a treia saptamana de la decretarea starii de urgenta si ne confruntam cu o avalansa de reglementari care au adus schimbari drastice în viata avocatilor. Toti asteptam „revenirea la normal”, însa efectele acestor reglementari sunt de durata. Piatra de încercare în aceste zile este în a lua masurile necesare pentru a rezista azi, fara a sacrifica viitorul avocaturii.
Sunt voci care cer imperios conducerii profesiei, prin intermediul presei sau al retelelor de socializare, sa facem unele compromisuri care ne duc treptat, dar foarte repede, spre categoria IMM-urilor, pentru a rezista în aceasta perioada. Sunt si voci care îndeamna la solutii în interiorul profesiei, inclusiv prin a apela la sistemul de asigurari al avocatilor. In fine, alte voci cer fermitate din partea organelor profesiei, sa nu abdice de la lege, de la principiile fundamentale, în special cel privind independenta avocatului si sa fie rationale atunci cand se pune problema contributiilor profesionale.
In ce priveste masurile luate de UNBR pana acum, în perioada starii de urgenta, acestea au avut ca idee de baza mentinerea autonomiei organizatiei profesionale, a independentei avocatilor si stabilitatea sistemului propriu de pensii.
Cu privire la masurile luate de guvern, în cadrul sedintei Comisiei Permanente din 2 aprilie 2020, la care au participat si decanii, am analizat Ordonantele de Urgenta nr. 29/2020 si nr. 30/2020 (modificata si completata de OUG nr. 32/2020) si am constatat ca avocatii beneficiaza de o indemnizatie lunara de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2020. S-au impus cateva clarificari, pe care UNBR le-a transmis ministrul muncii si protectiei sociale, cu privire la interpretarea unitara a art. XV din OUG 30/2020, astfel cum a fost modificat prin OUG 32/2020. De asemenea, aceste clarificari sunt avute în vedere si în contextul aprobarii acestor ordonante de urgenta în Parlament. Aceste masuri nu trebuie privite ca forme de protectie sociala. Avocatii nu au solicitat vreodata protectie sociala de la stat. Asa cum au si fost prezentate de organele profesiei, acestea sunt masuri de natura compensatorie pentru avocati aflati în imposibilitate de a continua activitatea profesionala din pricina restrictiilor impuse de stat pe perioada starii de urgenta (restrangerea activitatii instantelor, restrictiile privind circulatia persoanelor în plan intern dar mai ales international etc.).
Dincolo de acestea, UNBR a solicitat si alte masuri pentru sustinerea continuarii activitatii formelor de exercitare a profesiei si pentru sustinerea continuitatii serviciilor barourilor în ratiunea serviciilor de interes public (Propunerile Corpului profesional al avocatilor pentru atenuarea efectelor instaurarii starii de urgenta transmise la Guvernul Romaniei, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitiei, Senatul Romaniei si Camera Deputatilor). Acestea corespund nevoii de adaptare a activitatii profesionale la noile realitati comunicationale, dar si asigurarea unor lichiditati pentru platile curente necesare mentinerii activitatii formelor de exercitare a profesiei, în perioada starii de urgenta si imediat dupa încetarea acesteia.
In plan intern, au fost adoptate masuri care sa asigure atenuarea impactului economic negativ al starii de urgenta, dar fara a compromite sistemul de pensii si functionarea barourilor în perioada urmatoare (Hotararea Consiliului UNBR nr. 58 din 27.03.2020 privind unele masuri pentru atenuarea situatiei economice a avocatilor din Romania ca urmare a instituirii starii de urgenta). Apreciez luciditatea celor care în aceasta perioada au aratat argumentat ca nu poti compromite sistemul de pensii în încercarea de a acoperi riscuri neavute în vedere în lege si implicit, la stabilirea contributiei lunare. Aceasta nu înseamna ca în limitele permise de lege, organele profesiei nu analizeaza acele masuri care sa întruneasca urmatoarele criterii: sa corespunda nevoilor reale, sa fie echitabile si sa fie sustenabile fara a dezechilibra institutiile profesiei. Acesta este si motivul pentru care am solicitat si am primit propuneri din partea colegilor avocati.
Sunt convins ca desi parcurgem o perioada care nu are corespondent, actiunile noastre vor fi dictate de „ratiune” iar nu de „presiune” iar „binele” de azi nu va fi „raul” de maine!
Prof. univ. dr. av. Traian Cornel Briciu
Președintele UNBR
* Materialul a fost publicat în Newsletter UNBR Info #3