Arbitrajul comercial are o mare capacitate de adaptare la condițiile actuale ale crizei generate de pandemia Covid-19


Stefan DeaconuRegulile de procedură arbitrală ale Curții de arbitraj comercial internațional de pe lângă CCIR conțin dispoziții privind utilizarea de mijloace de comunicare la distanță, audio și video, pentru desfășurarea audierilor procedurale, atunci când prezența personală nu este esențială și utilizarea de mijloace electronice care permit comunicarea online între părți, tribunalul arbitral și Secretariat.

Acesta este și motivul pentru care, pe întreaga perioadă a decretării stării de urgență, ne-am desfășurat activitatea online, însă cu sprijinul și acceptul părților implicate în dosare.

De altfel, tot timpul am încurajat și încurajăm în continuare utilizarea mijloacelor tehnice de comunicare (e-mail; video-conferințe, tele-conferințe) în desfășurarea procedurilor arbitrale, mai ales în această perioadă în care autoritățile statului ne îndeamnă la distanțare socială.

Important este ca părțile să accepte utilizarea acestor mijloace și să dispună de posibilitatea utilizării lor. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că nu toată activitatea de arbitraj se va putea desfășura online și nu în toate dosarele se vor putea aplica aceste reguli. Fiecare dosar în parte are caracteristicile lui.

Prof. univ. dr. Stefan Deaconu
Preşedintele Curţii de arbitraj comercial internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
Managing Partner LEAUA DAMCALI DEACONU PĂUNESCU – LDDP

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Activitatea de judecată online la Instanță și la Arbitraj”ediția 356, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)