8,862 citiri

Tableta unui jurist care nu face politică: Consecinţele necunoaşterii legii

ESSENTIALS-Viorel-Mihai-CiobanuDomnul Valeriu Zgonea. Nu îl cunosc şi, în general, singurul sentiment pe care ni-l trezeşte este indiferenţa. Totuşi, uneori, suficienţa sa, superficialitatea sa, şmecheria cu care doreşte să inducă în eroare ne deranjează şi ne obligă să reacţionăm. Reamintim afirmaţia nefericită că a fost coleg cu Mihai Viteazul, ceea ce constituie până la urmă o blasfemie, ideea trăsnită de a cheltui inutil o sumă mare din banii publici pentru dărâmarea zidului ce înconjoară Palatul Parlamentului (Tableta unui amator: Din prea plin), iar mai recent disperarea şi furia cu care încearcă să păstreze funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, din motivul binecuvântat că numai prin prezenţa sa în această poziţie din stat evită un presupus „jihad antijustiţie”. O dorinţă pur omenească, ascunsă în spatele unei misiuni nobile, dacă ea ar fi adevărată.

Construcţia propusă de domnul Valeriu Zgonea pe cât de simplă, pe atât de greşită, neadevărată: ”am fost exclus din PSD, deci nu mai fac parte din grupul parlamentar PSD, astfel încât liderul grupului parlamentar nu poate face, potrivit art. 26 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, propunerea de revocare cu toate consecinţele care decurg de aici. Sunt deputat neafiliat şi deci în această calitate rămân sine die preşedintele Camerei Deputaţilor.” Pe ce s-a bazat totuşi domnul Zgonea, din moment ce art. 14 din acelaşi Regulament stabileşte nişte drepturi foarte limitate pentru deputaţii neafiliaţi şi în orice caz nu posibilitatea de a ocupa o funcţie atât de importantă. Singurul răspuns posibil este cunoaşterea colegilor săi, adică avea convingerea că aceştia nu cunosc Regulamentul şi deci o construcţie facilă îi va pune în încurcătură.

Aşa s-a şi întâmplat. A apărut ca o floricică domnul Marian Neacşu, secretar general PSD, parlamentar cu lungă experienţă, dar economist de IAS la bază, care a declarat că ar fi posibilă şi interpretarea domnului Zgonea şi că, deci, PSD mai meditează.

Domnul Victor Ponta, jurist de profesie, şi de altfel un student bun, cu experienţă, posibil viitor preşedinte al Camerei, putea uşor să deschidă Regulamentul şi să dea o soluţie argumentată, dar aroganţa l-a împiedicat să verifice nişte texte şi a lăsat o impresie de nesiguranţă.

Singurul, domnul Eugen Nicolicea, deputat UNPR, cu calmu-i proverbial, inginer, dar şi jurist, a dat o soluţie sigură şi corectă. Dar fiind dată la un post TV socotit, de regulă, ostil PSD şi în general celorlalte televiziuni de ştiri, intervenţia a fost trecută cu vederea.

În aceste condiţii, aproape toată media a preluat tale quale explicaţia domnului Zgonea, ceea ce a făcut ca această minciună să se rostogolească ca un bulgăre de zăpadă. Iată unde poate duce necunoaşterea legii. În doctrina legată de independenţa judecătorilor se subliniază că ignoranţa este soră cu dependenţa şi cu supunerea degradantă, cu prăpastia necunoaşterii şi cu încălcarea legii. Aşa se întâmplă şi în cazul de faţă. O interpretare logică şi sistematică a textelor din Regulament duce la dărâmarea construcţiei facile a domnului Zgonea şi la găsirea soluţiei corecte:

– 14 stabileşte fără niciun echivoc că deputaţii neafiliaţi au drepturi limitate şi cel mult folosirea unei săli de şedinţă, logistica adecvată, un autoturism şi personal tehnic compus dintr-un şofer şi o secretară;
– 22 precizează condiţiile în care este ales preşedintele Camerei Deputaţilor, la propunerea unui grup parlamentar;
– 26 fixează regula potrivit căreia revocarea preşedintelui se face la propunerea scrisă a liderului grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele. O interpretare de bun simţ ne arată că este vorba de grupul parlamentar care l-a propus pe preşedinte şi din care a făcut parte, chiar dacă la data revocării nu ar mai face parte din din acel grup, fiind exclus din partidul care oferă structura grupului parlamentar.

Orice altă interpretare este o speculaţie şi este regretabil că domnul Zgonea are o părere atât de proastă despre juriştii acestei ţări. Chiar dacă domnia sa este inginer.

Prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu
Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti