Când avocatul este identificat cu clientul drepturile individuale încep să decadă

Înainte de toate, vreau să mulțumesc invitaților noștri pentru că au venit astăzi alături de noi, la Congresul Avocaților 2021, cu tema „Apărarea apărării”.

Doresc să mulțumesc colegilor avocați pentru implicare și pentru faptul că ne-au transmis ideile lor pentru întărirea rolului apărării.

Tematica acestui Congres al Avocaților a fost propusă în ideea de a găsi soluții la vulnerabilitățile cu care se confruntă apărarea, dar și pentru a construi noi punți de legătură cu toți factorii implicați în evoluția justiției, fie că fac parte din sistemul judiciar, fie că provin din sfera legislativului sau executivului, fie din alte profesii juridice. Pentru că pe toți ne lezează anumite trenduri periculoase care asaltează justiția și care devin tot mai evidente. Iar problemele cu care se confruntă avocatura afectează, la rândul lor, funcționarea justiției.

Suntem interconectați, nu putem funcționa unii fără alții. Nu suntem în concurență, nu suntem pe poziții antagonice. Suntem un tot unitar, un mecanism care nu poate funcționa dacă îi lipsește vreo piesă. Astfel, avem nevoie de o strategie comună pentru a gestiona defecțiunile tot mai mari.

Pe de altă parte, cu toții tindem spre același țel: apărarea statului de drept, care presupune independența justiției în general și independența tuturor profesiilor juridice în special.

Istoria demonstrează că pentru a atinge aceste deziderate, ar trebui să avem o voce unică pentru a promova cultura juridică autentică în fața celei tabloidizate, care tinde să ia amploare.

Și doresc să pun accentul pe necesitatea impulsionării culturii juridice pentru că de aici ni se trag foarte multe. Aceasta s-a degradat foarte mult în ultimii ani și odată cu aceasta s-a erodat și prestigiul profesiilor juridice. Cu această problemă sunt convins că sunt de acord toate profesiile juridice. Văd foarte multă implicare a autorității judiciare pentru a promova educația juridică timpurie, încă din gimnaziu, pentru a forma generații care să înțeleagă noțiuni minime referitoare la instrumentele cu care operează justiția, cu rolul fiecărei profesii juridice. După cum știți, și noi, avocații promovăm educația juridică în școli și chiar au contribuit cu idei la modificarea recentă a legii de organizare a profesiei pentru a permite avocaților să predea și la nivel preuniversitar.

Educația juridică este esențială, deoarece avem o mare problemă cu tabloidizarea justiției în general și a profesiei de avocat în special, care se accentuează datorită proliferării mediilor digitale ce nu conferă garanții de calitate și veridicitate a informației juridice și despre justiție.

Legile justiției, procesele sunt zilnic la breaking news de ani de zile, alimentând spectacolul judiciar. Informațiile despre justiție provin de pe Facebook, din voci disparate, populiste, uneori conflictuale. Culmea, cei ce denigrează justiția și avocatura o fac chiar sub masca de luptători anticorupție! Presa abundă de știri care arată clar atentate la independența justiției, care a ajuns miza jocurilor politice.

Problema SIIJ este pe prima pagină de prea mult timp, Curtea Constituțională a României e blamată, Avocatul Poporului este denigrat, judecătorii se plâng de abuzuri, avocații se plâng de abuzuri, conflicte peste conflicte, ignorarea deciziilor instanțelor. Toate acestea duc, în cele din urmă la disoluția autorității judiciare.

Vedem, de asemenea, că toți avem de suferit, nu numai avocații, atunci când balanța dreptății se dezechilibrează, pentru că omul de rând simte asta și blamează justiția în general, pe toți actorii ei. Și când omul simte că justiția șchiopătează, își găsește refugiul în sisteme de tip totalitar.

De aceea, cred că cel mai important lucru, pentru a apăra în mod real și efectiv statul de drept, este să încercăm să vorbim aceeași limbă pentru a impune o cultură juridică autentică.

Avem destule exemple din alte țări cu trecut democratic, care au deviat spre autoritarism. Primii vizați cu pedeapsa închisorii sunt avocații, judecătorii și procurorii incomozi. Și jurnaliștii. Oameni care, în general, își apără independența, nu se supun, sunt vocali, tind să combată nedreptatea prin prisma profesiei lor.

Când avocatul este identificat cu clientul drepturile individuale încep să decadă.

Cum ar arăta lumea noastră fără avocați independenți? În această perioadă de pandemie am auzit deja multe voci prin difuzor, pare că trăim într-o distopie, pe care trebuie să o conștientizăm și să nu o lăsăm să ajungă la capitolul final.

De aceea, ziua de astăzi este și o invitație de a reflecta împreună la viitorul justiției și al profesiilor noastre.

Prof. univ. dr. av. Traian Cornel Briciu
Președintele UNBR

* Acest material reprezintă mesajul președintelui UNBR susținut la Congresului avocaților 2021