Călin-Andrei Zamfirescu: Orice avocat stagiar se confruntă cu aceleași dificultăți


Alina Matei
Alina Matei
Cătălin-Andrei Zamfirescu
Călin-Andrei Zamfirescu

Alina Matei: Mulțumesc, Maestre Călin Andrei Zamfirescu, fondator ZRVP, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Toamna se numără bobocii, spune o vorbă. Curând se vor afișa rezultatele examenului de admitere în avocatură 2021. Ce îi așteaptă pe avocații stagiari o dată trecut acest examen?

Călin Andrei Zamfirescu: În general, orice avocat stagiar se confruntă cu aceleași dificultăți: o piață a profesiei extrem de concurențială și de multe ori ostilă cu cei fără experiență, greutățile întâmpinate pentru a își putea găsi un avocat îndrumător, alături de lipsa veniturilor necesare pentru a își amenaja și dota un cabinet.

Alina Matei: Toate societățile de avocatură (mari și mici, românești sau străine), toate cabinetele de avocați caută avocați – stagiari/definitivi – buni și foarte buni. Se poate vorbi de o criză de avocați în piața avocaturii, conștientă cu precădere de către cei care doresc să mărească echipele?

Călin Andrei Zamfirescu: În ultimii ani constatăm o reducere drastică și îngrijorătoare a stagiarilor care stăpânesc minimele cunoștințe teoretice de care au nevoie la începutul carierei de avocat; nu pot însă estima cât de culpabili sunt tinerii absolvenți sau facultățile care i-au format.

Alina Matei: Ce fel de avocați căutați dumneavoastră? Cum să fie?

Călin Andrei Zamfirescu: Tineri cu un fond aperceptiv bine structurat, cu o mentalitate sănătoasă, care să se sprijine pe realitățile cu care se confruntă, doritori să facă o carieră profesională onestă, înzestrați cu inteligență și răbdare, cu înțelegerea faptului că nu pot deveni avocați peste noapte și nu pot face avere în primii ani de practică, buni cunoscători ai limbii engleze și disponibili să lucreze susținut în echipă.

Alina Matei: Ce le oferiți avocaților care aplică la ”familia” ZRVP?

Călin Andrei Zamfirescu: Așa cum o sugerează și întrebarea, noilor veniți în societatea noastră le oferim un mediu familial: grijă, formare profesională, sprijin de orice fel și îndrumarea atât de necesară oricărui început de drum. În „familia” noastră, cu peste 65 de avocați, își vor găsi postul de lucru înzestrat cu toate dotările tehnice și electronice, accesul la programele legislative și la toate informațiile din spațiul juridic, maestrul îndrumător, în persoana unui coleg cu peste 10 ani de experiență, o importantă bibliotecă juridică, ședințe de pregătire profesională susținute de reputați profesori ai facultăților de drept si de notorii practicieni, personalul auxiliar care le stă la dispoziție pentru rezolvarea problemelor profesionale, o atmosferă prietenoasă, aptă să le faciliteze integrarea cât mai grabnică. Desigur și cuantumul retrocedărilor de onorarii și a bonusurilor de performanță este, deopotrivă, atrăgător. La toate acestea mai trebuie adăugate și cele peste 30 de societăți și cabinete individuale, din țară și din străinătate, care alcătuiesc rețeaua noastră corespondentă, cu  care colaborăm pe baze permanente și pe care le consultăm ori de câte ori este necesar.

Alina Matei: Nu e deloc ușor să fi avocat stagiar azi. Avocații stagiari se pricep la tehnologie, iar Drept știu ce scrie în coduri/cărți, plus puțină practică, dacă au fost sârguincioși în facultate. Și totuși își propun să reușească, să fie remarcați. Cu ce ar trebui să înceapă un avocat stagiar drumul numit AVOCATURĂ?

Călin Andrei Zamfirescu: Pe planul întâi se află pregătirea  în domeniul în care este repartizat noul coleg, precum: drept comercial, drept imobiliar, contracte, proprietate industrială și drepturi de autor, dreptul concurenței, contencios administrativ și fiscal, achiziții publice, legislația muncii, drept penal și contavențional etc. Pe al doilea plan se află programul de pregătire profesională inițială, pe care îl vor urma atât la INPPA, dar și în cadrul firmei; nu trebuie să fie neglijate materiile ce constituie obiect de examinare la viitorul definitivat. Încurajăm înscrierea la masterate și la doctorat, alături de participări la evenimente juridice, atât cele organizate de ZRVP, cât și de alte entități precum conferințe, colocvii, simpozioane.

Alina Matei: De partea cealaltă, avocații cu care vor lucra avocații stagiari au așteptări destul de mari de la aceștia, uitând, poate, că și ei au fost stagiari. ? Cum să gestioneze avocatul stagiar această relație nouă pentru el?

Călin Andrei Zamfirescu: Volumul susținut de muncă, anvergura și importanța cazurilor tratate, duc, în mod firesc, la cimentarea legăturii dintre membrii echipei, pe de o parte și între coordonatorul și membrii ei, pe de altă parte. Îndrumătorul lucrează personal și nemijlocit cu ceilalți avocați, iar când este nevoie, în funcție de dificultatea cauzelor, au loc și consultări interdepartamentale. Ședințele desfășurate cu toți avocații săptămânal, alături de alte activități desfășurate împreună și team-building-urile anuale conduc la aceeași atmosferă de apropiere și înțelegere, fără de care performanța nu e posibilă.

Alina Matei: Un sfat pentru tinerii avocați promoția 2021, vă rog.

Călin Andrei Zamfirescu: Cel mai ușor lucru din lume este să dai sfaturi, iar cel mai greu este să ajungi să te cunoști; sfaturile mele privesc pe absolvenții oricărei promoții: muncă susținută, onestitate, disponibilitate, respectarea celor din jur, perfecționare profesională continuă, răbdare și optimism. Dacă pot adăuga și credința în Dumnezeu vor avea și împăcarea, fără de care se rezistă cu greu în profesia noastră.

Alina Matei: Vă mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Călin Andrei Zamfirescu: Cu placerea de a va reintalni, va multumesc, la randul meu.