Învață cum să înveți (să te distrezi)!

Radu Rizoiu

Dragi boboci,

În primul rând, vreau să vă felicit. Sunteți singurii studenți la drept din România care au trecut printr-un examen și au supraviețuit. Este mai puțin important câtă concurență a fost sau cât de grele au fost subiectele. Important este că ați trecut prin experiența unui efort îndelungat finalizat cu o verificare a cunoștințelor la final.

Pentru unii dintre dumneavoastră, aceasta a fost o experiență inedită și pare că porțile Raiului vi s-au deschis. Dar, ca să-l citez pe Jack Nicholson, atunci când i-a fost înmânat premiul American Film Institute pentru întreaga activitate, în 1994: „And you ain’t seen nothing yet!”[1] (și apoi a afișat acel zâmbet drăguț cu care a cucerit lumea în 1980 în The Shining[2] când îi șoptea languros soției printre scândurile ușii pe care le spărsese cu toporul – „Wendy, I’m home!”)[3]. Apropo de zâmbet, pentru mine Jack Nicholson este adevăratul Joker din Batman-ul lui Tim Burton din 1989[4]

Așadar: Felicitări! Ce a fost mai ușor a trecut! De acum veți avea câte 5 examene similare în fiecare semestru… O să vă obișnuiți. După primul an, veți fi precum studentul din bancul despre cât îți ia să înveți un dialect al unui trib uitat de Dumnezeu: profesorul spune că durează cam un an, asistentul zice că se poate descurca în 3 luni, iar studentul întreabă doar „Când este examenul?”. O să vi se pară că aveți mult de învățat și că este imposibil. Dar vă spun că auditorii de la Institutul Național al Magistraturii se plâng în fiecare an că este prea stresant acolo și apoi ajung procurori și judecători și își dau seama că perioada de învățat era relaxată pe lângă încărcătura de dosare pe care o primesc la serviciu.

Ce vreau să vă spun este că rolul Facultății este acela de a vă pregăti pentru viața reală[5]. Poate că o luăm pe o cale mai ocolită, dar vă pregătim pentru jungla profesiilor juridice. Când veți ajunge jurist (fie el judecător, procuror, notar, avocat, consilier juridic sau executor judecătoresc) vrem să fiți precum personajele din Jumanji[6]: deși nu știți ce vă așteaptă, apăsați pe un buton și vedeți că aveți fiecare un set de abilități. Și abia atunci vă veți da seama că abilitățile le-ați dobândit în Facultate.

Nu trebuie să vă speriați[7]! Lucrurile sunt mai simple decât par. Eu, de exemplu, nu am fost un super-erou. Nu am fost nici măcar un super-villain. Nu am puteri speciale. Sunt doar un om normal. Nu am intrat printre primii la Facultate (ba chiar din contra). Nu am terminat șef de promoție (dar am fost probabil printre primii 10%). Nu am avut vreo inclinație specială pentru drept. Nu am avut vreo tradiție în familie. Nu am știut ce vreau să devin. Nu am avut vreun crez sau vreo misiune sfântă… Tot ceea ce am avut a fost (un pic de) bun simț (și mult noroc). Adică am plecat mereu de la premisa că dacă am ceva de făcut, atunci trebuie să-l fac cât de bine pot… Și iată că am reușit să termin Facultatea (ba chiar s-au gândit să mă mai țină puțin pe aici).

Este tot ce vă pot sfătui și pe voi: faceți-vă treaba cât de bine puteți! Asta presupune două lucruri: (1) să vă faceți treaba, adică să învățați cât mai multe din ceea ce se predă și să încercați să și înțelegeți ceea ce vi se transmite. Apoi, și poate aici este lucrul cel mai greu de făcut, (2) să fiți onești cu voi înșivă. Atitudinea de genul „l-am fentat și pe ăsta și am trecut examenul” se dovedește în timp neproductivă. Tot ce nu învățați în Facultate va trebui să învățați în condiții mult mai dure în practică…

Facultatea de Drept este o facultate ușoară, doar că necesită mult (timp) de citit[8]. Este ca la Litere. Acolo citiți romane, aici citiți manuale de sute de pagini. Câteva mii de pagini în fiecare semestru. Trebuie să vă acomodați cu parcurgerea rapidă a multor informații. Dacă nu le structurați (asta vor face profesorii voștri la curs) și dacă nu faceți legături (asta vor face profesorii voștri la seminar) vă va fi extrem de greu să le învățați pe dinafară. Din fericire, toate au o logică a lor. Este suficient să o găsiți și totul va fi mult mai ușor.

Nu o să vă explic cum să vă distrați. Oricum modurile de destindere de acum un sfert de secol ar părea desuete. Apoi, dacă cineva vă spune cum să vă distrați (și mai este și profesor) probabil vi se va părea extrem de plicticos. Fiecare are propriul mod de a-și genera endorfine, iar gusturile nu se discută. În plus, ce distracție ar fi aceea pe care ți-o impune cineva? Totuși, nu pot să nu remarc faptul că, în deviza[9] Asociației Studenților în Drept primul cuvânt este amor, în timp ce lex este abia la final. Asta spune câte ceva despre prioritățile studentului la Drept…

În încheiere, dacă tot am început evocându-l pe Jack Nicholson (care a făcut un rol memorabil în The Wolf), o să-l citez pe Leonardo diCaprio din The Wolf from Wall Street: „Risk is what keeps us young”. Aveți grijă, însă, ce riscuri vă asumați…


[1] A se vedea https://www.youtube.com/watch?v=LIopcyACbqE.
[2] The Shining, Warner Bros. (1980)
[3] A se vedea https://www.youtube.com/watch?v=s9MrN1wHvOY.
[4] Batman, Warner Bros. (1989)
[5] Sau, cum spun cei de la Guns’n’Roses, „Welcome to the jungle, we’ve got fun and games/We got everything you want honey, we know the names/We are the people that can find whatever you may need/If you got the money, honey, we got your disease/(…)/If you want it you’re gonna bleed but it’s the price to pay/(…)/Welcome to the jungle, it gets worse here every day/You learn to live like an animal in the jungle where we play/If you got hunger for what you see you’ll take it eventually/You can have anything you want but you better not take it from me” (Welcome to the jungle, “Appetite For Destruction” – 1987).
[6] Jumanji: Welcome to the Jungle, Sony Pictures (2017); Jumanji: The Next Level, Sony Pictures (2019)
[7] Pe coperta Ghidului autostopistului galactic scrisa exact asta: „Don’t panic!”. Douglas Adams, Ghidul autostopistului galactic, Nemira, 2014.
[8] Din păcate, tradiția face ca acțiunea să se petreacă având ca obiect material varianta de „copaci morți” a suportului de text. Așadar, veți da cu degetul de la dreapta la stânga (pe foaia de hârtie), nu de jos în sus (pe ecran).
[9] Amor societatis nostra lex.


Av. conf. univ. dr. Radu Rizoiu
Facultatea de Drept, Universitatea din București
RIZOIU & POENARU LAW FIRM

* Discurs rostit în deschiderea programului Învaţă să fii student! – Ediţia a IX-a, Aula Magna, Facultatea de Drept, Universitatea București, 23 septembrie 2021. Țin să mulțumesc Asociației Studenților în Drept pentru amabila invitație de a le putea vorbi „bobocilor”, mai ales în actualele condiții pandemice.