Călin-Andrei Zamfirescu: Concursul de eseuri – o inspirată inițiativă civică

Alina Matei
Alina Matei
Cătălin-Andrei Zamfirescu
Călin-Andrei Zamfirescu

Alina Matei: ZRVP a lansat în parteneriat cu Dilema veche și cu JURIDICE.ro un concurs de eseuri; cum s-a născut ideea unui astfel de concurs, unic în peisajul societatilor de avocati din România?

Călin-Andrei Zamfirescu: Într-adevăr am lansat acest concurs de eseuri, în selecta companie a celor doi notorii parteneri, animați de dorința de a încerca să analizăm și să explicăm consecințele generate de pandemie. Am asistat, în ultima perioadă, la luările de opinie și la dezbaterile pricinuite de pandemia cu Covid 19, găzduite, în diferite forme, de către media. Diversitatea părerilor, virulența cu care erau susținute, severitatea concluziilor exprimate și mai ales inconsistența multora din, așa zisele, argumente au determinat, la sugestia unui tânăr partener, colegul nostru Andrei-Tudor Dumitrescu, inițiativa organizării acestui concurs.

Alina Matei: Care este spiritul acestui concurs?

Călin-Andrei Zamfirescu: Revenind la cele susamintite, discuția purtată cu ceilalți parteneri a condus la concluzia că fenomenul pandemiei și efectele generate de acesta în plan sanitar, social, economic ori cultural au determinat îngrădirea unor drepturi și libertăți fundamentale și au născut frustrări ori chiar sentimente de revoltă în rândul populației. Inevitabil, s-au conturat două curente de opinie: pro și contra vaccinării, iar cu trecerea timpului, manifestările celor două tabere au căpătat accente adeseori violente, pe fondul panicii și a nemulțumirilor generale ale vietii de zi cu zi. Cu siguranță, una din principalele cauze a acestor manifestări a constat în insuficienta informare a publicului, sau altfel spus, în dezinformarea publicului, determinată de falși și necalificați formatori de opinie, precum și de intoxicările determinate de știrile false, servite cu o vinovată generozitate.

Alina Matei: Practic, concursul este deschis oricărui absolvent de Drept din România/UE. Mărturisesc că am fost întrebată de tineri avocați de excepție dacă să participe sau nu la concurs și i-am încurajat. În fond, concursul și concurenții se vor amesteca inevitabil. De ce să nu accepte o asemenea provocare?

Călin-Andrei Zamfirescu: Am condiționat participarea la concursul nostru de eseuri de calitatea de licențiat în drept pentru un motiv foarte simplu: orice dizertație, pe tema amintită, are ca punct de plecare dispozițiile legale incidente. Starea de urgență sau starea de alertă își găsesc sorgintea în lege, iar în afara legii nu poți găsi argumentele necesare oricărui raționament. Restrângerea unor drepturi sau libertăți nu poate fi dispusă decât potrivit legii așa cum pierderea libertății sau limitarea ei își găsesc explicația tot în lege. Iată de ce, cunoscătorii legii sunt primii chemați să explice consecințele născute prin aplicarea legii. De ce eseu și nu opinie legală? Pentru simplul motiv că destinatarii lucrărilor îl reprezintă publicul larg, iar un gen literar utilizat ca formă de prezentare face ca subiectul, încorsetat în rigoarea textelor juridice, să fie mai accesibil și mai atragător.

Alina Matei: Concursul ZRVP surprinde prin două aspecte: tema aleasă și bugetul alocat – 9000 EURO. Pentru destinatari și juriu, voi avea câte o întrebare separată 🙂. De fapt, concursul are toate ingredientele aidoma unui bestseller: ce poate fi azi mai incitant decât a scrie despre schimbarea cursului societății planetare pe care dumneavoastră o denumiți ”zguduitoarea încercare pe care o traversăm”. Apoi a scrie nu oricum, ci dacă scrisul este remarcabil ești premiat nu cu diplomă de hârtie, ci de-adevăratelea. O posibilă lipsă de curaj a destinatarilor concursului generate de teama de a nu se ridica la nivelul standardelor, de un posibil eșec, de o nevalidare cum ar putea fi surmontate?

Călin-Andrei Zamfirescu: Orice demers trebuie bine cântarit spre a avea sorți de izbândă; trăim într-un ritm infernal, supuși unor presiuni zilnice, încorsetați de termene de judecată, de iminența predării unei consultații sau a unei fuziuni și copleșiți de destinele celor ale căror drepturi legitime suntem chemați să apărăm. Concurenții vor întocmi eseurile în scurtul răstimp rămas liber, fac un sacrificiu care trebuie răsplătit, așa cum prin disponibilitatea lor ne răsplatesc și ei deopotrivă. Nu este ușor să participi la o confruntare care va fi judecată de un juriu format exclusiv din juriști, practicanți sau nu, format din dl. academician Corneliu Bârsan, remarcabil judecator la CEDO, dl. profesor universitar Corneliu-Liviu Popescu, titular de curs atât la București, cât și la Paris, d-na Ioana Ene Dogioiu eminentă jurnalistă și comentatoare politică ori dl. Sever Voinescu, redactor șef-adjunct la Dilema Veche.

Alina Matei: Dumneavoastră, dacă nu v-ar interzice Regulamentul concursului, ați participa la un astfel de concurs?

Călin-Andrei Zamfirescu: Cu siguranță, entuziasmul nu m-a părăsit, iar răgaz aș găsi pentru o asemenea încercare. Mai tânăr fiind, am participat la concursuri, mai întâi literare, juridice, iar apoi, de pledoarie. Din păcate, trecerea anilor m-a transformat, însă din concurent în membru al juriului…

Alina Matei: Juriul este alcătuit din juriști formidabili, cu reușite fiecare în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Cum au primit aceștia invitația pe care le-ați adresat-o?

Călin-Andrei Zamfirescu: Cu mare bucurie! Era de așteptat, dascălii s-au dedicat zecilor de generații cărora le-au condus pașii în fascinanta lume a dreptului, iar reprezentații media au vocația de a informa publicul corect și fundamentat. Entuziasmul cu care au primit invitația noastră ne-a onorat. Deciziile pe care le vor lua vor reprezenta o veritabilă carte de vizită pentru câștigători.

Alina Matei: Nu o să vă întreb câte aplicații ați primit până acum, pentru că sunt convinsă că ați primit și mai sunt convinsă că în ultimele zile va crește numărul acestora, întrucât ce poate fi mai frumos în viața unui jurist decât să ști că eseul tău este apreciat de un asemenea juriu. Pentru lumea juridică și nu numai care credeți că va fi ”câștigul” unui astfel de concurs?

Călin-Andrei Zamfirescu: Ținta noastră nu a fost mediul juridic, ci marele public care nu poate avea acces, atât de lesne, la judecăți de valoare. E datoria noastră să aplanăm conflicte născute din neștiință, nepăsare sau voită dezinformare, să sprijinim triumful legii în fața arbitrariului sau ignoranței. O facem zi de zi în fața instanțelor, parchetelor și a altor instituții publice sau entități private pentru clienții noștri; acum și pentru marele public. Lumea juridică va câștiga prin prestigiul reprezentanților săi ale căror lucrari vor fi publicate devenind accesibile multor cititori. Cât privește aplicațiile, fără a dezvălui numărul la zi, pot spune doar că în primele trei zile de la publicarea concursului am primit trei eseuri.

Alina Matei: Cum ati defini, succint, acest concurs?

Călin-Andrei Zamfirescu: O inspirată inițiativă civică.

Alina Matei: De concurs se va vorbi și după ce se va fi încheiat, pentru că vom ști nu doar câștigătorii, ci sunt convinsă că veți decide și publicarea materialelor premiate (conform Regulamentului), de ce nu chiar pe JURIDICE.ro. Așadar, câștigătorii se vor bucura de premii, iar noi, ceilalți, de roadele scrisului lor. Am putea vedea noi ediții ale acestui concurs în anii care vin?

Călin-Andrei Zamfirescu: Vom vedea, mai întâi, cum va fi primit concursul nostru; nu trebuie uitat că, uneori, mai binele e dușmanul binelui.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Călin-Andrei Zamfirescu: Paradoxal, aș încheia cu un prolog: libertatea este greu de definit. Trecerea de la ignoranță la cunoaștere te va face însă apt să o înțelegi; ea este puterea pe care o avem asupra noastră înșine. Parafrazându-l pe J.P. Sartre, suntem condamnați să fim liberi.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Călin-Andrei Zamfirescu: Privilegiul a fost de partea mea!