

Alina Matei: Mulțumesc, Maestre Călin Andrei Zamfirescu, fondator ZRVP, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Toamna se numără bobocii și în avocatură?
Călin Andrei Zamfirescu: Putem spune că da, întrucât examenele de primire în profesia de avocat se desfășoară, anual, în luna septembrie.
Alina Matei: Ce poate face un tânăr avocat care a trecut examenul de primire în profesie și care își dorește să practice această profesie?
Călin Andrei Zamfirescu: Cu siguranță, tânărul/tânăra a anticipat, cu mult timp înainte de examen, cariera pe care și-o dorește. Opțiunile sunt relativ reduse și se rezumă în a urma să profesezi într-un cabinet sau într-o societate de avocați sau în familie – cum se întâmplă frecvent – mulți absolvenți de drept fiind la a doua sau a treia generație de avocați.
Cu siguranță, experiența anterioară extra-curiculară, internshipurile, practica efectuată în mediul juridic, cunoașterea unor limbi străine, sunt puternice atuuri, alături de temeinice cunoștiințe juridice, în a reuși să fi integrat într-o formă de exercițiu profesional reputată.
Alina Matei: Cum să facă alegerea între o societate de avocați mai mare/mai mică sau cabinete individuale?
Călin Andrei Zamfirescu: Mediul juridic oferă multe informații despre cabinetele și societățile de avocați. Pe de o parte, există o largă prezentare a domeniilor în care firmele activează, iar pe de o altă parte, partenerii acestor firme sunt bine cunoscuți. Prin urmare, opțiunea nu e dificil de luat, principalul criteriu rămânând însă însușirile pe care viitorul avocat le oferă.
Alina Matei: Am auzit de curând o teorie foarte interesantă: că de fapt nu avocații aplică la societățile de avocați, ci invers, societățile de avocați aplică la candidați, ca să fie alese de aceștia. Ce părere aveți dumneavoastră?
Călin Andrei Zamfirescu: Este un fenomen firesc: formele de exercitare a profesiei de avocat sunt interesate în recrutarea unor colaboratori valoroși – din păcate deveniți din ce in ce mai rari – deopotrivă cu tinerii ce vor să își aleagă o carieră într-un mediu elevat și performant. Avem permanent nevoie unii de ceilalți, profesia se reînoiește și se transformă permanent, se confruntă cu noi provocări și noi arii de practică.
Alina Matei: Am văzut nenumărați avocați care au început foarte bine, aveau idei și planuri bine puse la punct (gen ”vreau să fiu cel mai bun avocat din România”), iar după doi ani sau chiar mai repede au luat o pauză… Societățile de avocați au mai mare nevoie de avocați, sau invers?
Călin Andrei Zamfirescu: Integrarea într-un colectiv de avocați competenți nu este decât începutul unui lung și dificil drum; parcursul oferă multe surprize, inclusiv – în unele cazuri – tinerii stagiari sau chiar proaspeții avocați definitivi, realizează că nu sunt chemați pentru a profesa ca avocați și în consecință, unii abandonează cariera abia începută și se reprofilează spre alte profesii juridice. E un fenomen firesc și personal, urmărind parcursul unor astfel de tineri, am avut plăcuta surpriză să constat, în majoritatea cazurilor, că au reușit o frumoasă carieră ca magistrați, notari, executori etc.
Alina Matei: Un avocat bun nu este doar bine pregătit, ci trebuie să aibă talent (domnul Sever Voinescu vorbea recent despre faptul că în profesiile juridice e nevoie de talent). Să zicem că stă în puterea avocaților pregătirea continuă, însă talentul?
Călin Andrei Zamfirescu: Un talent necizelat nu ajută; o vedem în lumea sportului, a cântului, exemplele sunt notorii. De cele mai multe ori, tenacitatea și perseverența, dublate de dorința de a cunoaște și a te perfecționa, sunt premizele succesului. Talentul poate aduce o mai rapidă împlinire ori poate ușura efortul, însă nu reprezintă, în optica mea, o calitate, sine qua non, pentru a deveni un foarte bun avocat. Nota bene, un avocat talentat nu este neapărat și un foarte bun profesionist.
Alina Matei: Poteca bătută până acum de mai toți avocații care au reușit în profesie (multă muncă, multă dedicare, mult studiu) pare nu să nu fie agreată de tinerele generații. Nu îi înțelegem noi pe ei?
Călin Andrei Zamfirescu: Nu aș generaliza. Fiecare tânăr are propriile reprezentări despre succesul în carieră; odată însă devenit practicant, confruntat cu exercițiul profesiei, va realiza drumul pe care trebuie să îl urmeze. Satisfacțiile pe care profesia de avocat ți le oferă, vor fi argumentele principale în a îți alege poteca și de a nu te rătăci.
Alina Matei: ZRVP este cunoscută ca fiind o adevărată școală de litigii. Care este cea mai mare bucurie/tristețe a celor care se ocupă de acest proiect important?
Călin Andrei Zamfirescu: ZRVP care se pregătește să sărbătorească 27 de ani de la înființare – fiind prima societate de avocați înființată potrivit Legii nr. 51/1995 – a traversat diferite trăiri, experiențe, deziluzii sau împliniri. E dificil a face acum o ierarhizare, însă pot spune că bucuriile și tristețile fac parte permanent din viața noastră. Ar fi dificil un răspuns punctual; vă pot spune doar că nenumăratele bucurii și împliniri sunt, accidental, umbrite de unele nereușite. Este o lege a seriilor care așează lucrurile și le dă măsură, lege căreia și ZRVP i se supune…
Alina Matei: Ați văzut de-a lungul timpului numeroși tineri entuziaști. Cum se poate rezista în această profesie?
Călin Andrei Zamfirescu: Răspunsul este simplu: în profesie reziști numai dacă nu îți place. Dacă îți place nu reziști, ci exiști.
Alina Matei: Ce înseamnă pentru dumneavoastră prietenia? Ce sunt prietenii?
Călin Andrei Zamfirescu: Prietenia este cel mai frumos dar dat de Dumnezeu, după dragoste. La fel ca și în iubire, și în prietenie trăiești multe dezamăgiri și tristeți; dar dincolo de ele, sunt cei hărăziți să îți umple sufletul și mintea de bucurie.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.
Călin Andrei Zamfirescu: Să își păstreze fidelitatea și să ajute la păstrarea ridicatului standard profesional al acestui site.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!
Călin Andrei Zamfirescu: Și eu vă mulțumesc și vă urez succes în continuare!