

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Profesor Lavinia Tec, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Lavinia Tec: Dragă Alina, mai întâi doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa la acest interviu. Apoi, vreau să vă felicit pentru acest proiect, deoarece vine în întâmpinarea unei nevoi actuale a tinerilor care au ales sau vor alege o carieră juridică: nevoia de modele. În fine, aș vrea să încerc să răspund la prima întrebare. Pe cât de simplă pare pe atât e de complicată și inconfortabilă. Așa gândesc acum, după 24 de ani de avocatură și carieră universitară. Probabil că aș fi răspuns cu ușurință și entuziasm dacă aș fi fost mai tânără. De ce? Ca să răspund, trebuie să mă autocaracterizez, iar,ca răspunsul să fie sincer, trebuie să dezvălui și defectele, nu doar calitățile, abilitățile, valorile, principiile după care mă ghidez în viață. Întrebarea are de-a face cu identitatea, iar identitatea noastră este o reflectare a ceea ce gândim, credem, facem și prețuim. Este aici o parte nevăzută și una văzută. Horia Roman Patapievici spune atât de frumos în Partea nevăzută decide totul că ”tot sensul vieții noastre poate fi gândit ca o aducere la vizibilitate, prin felul nostru de a vedea, a părții de nevăzut din lume și din fiecare”.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Lavinia Tec: Cred că fiecare femeie, îndată ce și-a ales profesia juridică, își stabilește gradul de implicare, își fixează limitele în funcție de ținte, scopuri și priorități. Însă am observat că toate acestea se schimbă odată cu înaintarea în vârstă sau apariția unor circumstanțe care determină reorganizarea vieții personale și/sau de familie. Totul se învârte în jurul motivației și alegerilor care stau în spatele lor, chiar și în cazul circumstanțelor dificile, când trebuie să hotărâm cum să ne raportăm la ele. Despre cum să facem alegeri, în funcție de ce criterii să ne alegem profesia juridică, se învață prea puțin sau chiar deloc în timpul facultății. De aceea cred că sunt importante interviurile cu femeile și bărbații din diferite profesii juridice, despre viața lor profesională și nu numai, pentru că oferă studenților la drept câteva repere pe care le pot urmări.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Lavinia Tec: În realitate, filtrele sunt prioritățile și valorile fiecăreia. Prioritățile, așa cum spuneam mai devreme, se schimbă. Când de pe băncile facultății intri în profesia de avocat sau magistrat sau procuror este foarte probabil ca viața să fie ghidată de dorința de perfecționare, afirmare, promovare, realizare profesională și materială. Nu cred că este nimic greșit sau rău să urmărești aceste ținte, dimpotrivă, înseamnă că te gândești cu responsabilitate la viitor, ținând cont de ritmul biologic al evoluției ființei umane. Însă cred că este greșit să nu evaluezi ”prețul” succesului pe care s-ar putea să-l plătești la un moment dat: sănătatea fizică, mentală, emoțională, pacea sufletească, relațiile de familie, compromiterea valorilor și principiilor în care crezi. Din păcate, femeile se luptă cu trei ispite care încep cu litera”C” sau triada: competiție, concurență, comparație. E destul de greu, dacă nu imposibil, să le reziști mai ales în unele profesii juridice. Este destul de greu să spui: ”nu”, ”ajunge”, ”suficient”. Trebuie să recunoaștem că azi cariera este prima pe lista priorităților femeii, apoi căsătoria/o relație de cuplu stabilă și, pe urmă, maternitatea.
Experiența de viață mi-a confirmat până acum convingerea că succesul în carieră, oricât de benefic, și eșecul, oricât de dureros, sunt mai ușor de gestionat atunci când ai cu cine să le împărtășești. Cred că iubirea, siguranța, încrederea, afecțiunea, respectul, aprecierea, susținerea pe care le primești în familia de origine (de la părinți) și/sau în relația de cuplu influențează modul în care îți exerciți profesia. Și, totodată, am convingerea că maternitatea este un mister cu care Dumnezeu a dăruit femeia. Prima relație pe care ființa umană – pe când era ”doar un plod fără chip” – o are încă din viața intrauterină este relația cu mama. Viața privată, viața de familie interferează cu viața profesională și se influențează. Azi, cea mai mare provocare pentru femeile juriste care și-au întemeiat o familie este să caute și să găsească echilibrul între carieră, viața personală și de familie, iar pentru cele care nu sunt căsătorite și nu se află într-o relație de cuplu, întemeierea unei familii în ziua de azi este o provocare. Cred că există echilibru atunci când nu doar tu înflorești, ci și cei de lângă tine, cei din casa ta, din viața ta. Iar procesul de înflorire presupune timp petrecut împreună, grijă, atenție, iubire, căldură umană, empatie, altruism, dăruire, loialitate. Greu de atins, iar când e atins, e greu de păstrat! Întotdeauna sau aproape mereu vor fi daune pe un plan sau altul al existenței, însă important este să ne străduim să fie cât mai mici. Până la urmă, ceea ce rămâne după noi este un nume bun sau mai puțin bun. Ce se va spune despre noi după ce vom fi plecat: ”a fost o soție/parteneră bună”, ”a fost o mamă bună”, ”a fost o avocată bună”? În Vechiul Testament este un proverb la care am reflectat adesea: ”Un nume bun este mai de dorit decât mari bogății și a fi apreciat face mai mult decât argintul și aurul.”.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Lavinia Tec: Cred că da. Însă a vrea s-ar putea lovi de a nu putea/a nu fi capabilă. Este important să te cunoști pe tine însăți, să-ți cunoști limitele, temerile, traumele, prejudecățile, care devin adesea obstacole în calea dezvoltării noastre, și să găsești soluția pentru a le depăși, a le elimina. La fel de important este să te antrenezi pentru eșec, să-l poți învinge atunci când dai piept cu el. Toate acestea au legătură cu echilibrul nostru interior, de care depinde atât de mult ordinea și armonia din exterior.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Lavinia Tec: Îmi aduc aminte că în anul în care am aflat că voi preda Drept civil.Persoane, în vacanța de vară, am citit câteva cărți despre femei și bărbați (mai rețin câteva titluri: ”Creierul femeii”, ”Creierul bărbatului”, ”Inteligența emoțională”, ”Inteligența erotică”). Câțiva ani la rând am avut obiceiul să încep cursul cu aspecte legate de identitate, socotind că nu pot vorbi despre persoană și să fac abstracție de binaritatea genului. În acel context, treceam în revistă diferențele dintre femei și bărbați, determinate de biologie și chimie. Și mai făceam ceva, așezam pe un slide un pasaj din Geneza 1: 26-28. Deci, pornesc de la premiza că între femei și bărbați există diferențe pe care nicio lege nu le poate estompa.
Ce pot spune despre prejudecăți privind rolul femeii juriste? Experiența mea de viață profesională poate vorbi. Mi-am exercitat profesia de avocat în două societăți de avocatură, unde am fost singura femeie asociat, iar colaborarea noastră a fost foarte bună. Am ajuns în poziția de membru în Consiliul facultății și membru în Senatul universității încurajată fiind de colegi (bărbați). Însă nu pot uita că, atunci când am ales să candidez prima dată la funcția de membru în Consiliul Baroului, coordonatorul societății de avocați din care făceam parte a fost dureros de sincer și mi-a spus că, la vârsta mea (pe atunci aveam 29 de ani), e greu de crezut că voi avea șanse să obțin un mandat. Nu dorea să mă descurajeze, ci să mă pregătească pentru un eșec. Am apreciat enorm acest lucru. Au fost trei mandate. Și cu fiecare mandat observam cum se reduce numărul femeilor din Consiliu. În primul meu mandat am fost 4 femei, în al doilea 3, în al treilea 2. Azi, dacă rețin bine, este o singură femeie în Consiliu (de ce oare?). De fiecare dată am spus ce am gândit, asumându-mi toate consecințele – favorabile sau mai puțin nefavorabile. Niciodată nu m-am simțit discriminată sau ofensată în vreun mod pe criteriul de gen, nici măcar atunci când am pierdut alegerile la funcția de decan al Baroului. Mai degrabă, într-un anumit context profesional, problema a fost la mine. M-am luptat pentru o perioadă de timp cu un Goliat, cu complexul de inferioritate în interacțiunea cu un coleg pe care-l apreciez enorm și care mă apreciază. Din când în când se prea poate ca uriașii să ne viziteze! De aceea spuneam că este important să-ți cunoști limitele, temerile, traumele, să găsești soluții.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Lavinia Tec: Nu aș putea spune că am avut un model feminin, mai ales că am lucrat alături de bărbați. În mod cert, părinții sunt primele mele modele care m-au inspirat. Apoi sunt câțiva oameni speciali pentru mine, pe care i-am întâlnit în diferite împrejurări, locuri sau momente (cred că nicio întâlnire nu este întâmplătoare!), care și-au lăsat amprenta asupra mea, oameni de la care am învățat și/sau încă învăț. Gândindu-mă la facultate, știi bine că am fost binecuvântate să avem câțiva dascăli minunați, OAMENI frumoși și luminoși, care ne-au insipirat. Gândindu-mă la avocați, îmi vine în minte o doamnă avocat, actualmente pensionară, mereu o prezență feminină ravisantă, prin ținută și atitudine, atât în sala de judecată, dar și în afara ei. Recent ne-am revăzut și mi-au rămas bine întipărite în minte cuvintele sale: ”Nu am înțeles niciodată răutatea, nici în viață, nici în profesie!”. Îi sunt mulțumitoare lui Dumnezeu pentru oportunitatea de a-i fi întâlnit. În fine, sunt modele feminine din Biblie, pe care le-am studiat de-a lungul timpului, amintind aici câteva dintre ele: judecătoarea Deborah, împărăteasa Estera, Priscilla, soția lui Aquila, un cuplu exemplar – buni prieteni ai Apostolului Pavel -, fondatori a ceea ce azi am numi o școală de lideri spirituali.
Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Lavinia Tec: A fost interesantă și, sinceră să fiu, mai degrabă am văzut beneficiile decât daunele pe care le-a adus. În plan personal, am redescoperit importanța bucătăriei, frumusețea ritualului mesei în familie la prânz și la cină, a activităților domestice făcute împreună, am descoperit cartierul în care locuiesc de vreo 20 de ani. A fost nevoie de ceva ce să ne îndrepte privirea spre tot ce era apropiat de noi, poate pentru că ne distanțaserăm deja prea mult de toți și de toate! În plan profesional, trebuie să recunosc că m-a afectat negativ activitatea didactică online. În rest, am citit foarte mult, am vizionat filme, am scris, am avut o agendă plină de întâlniri pe zoom, googlmeet, whatsapp, facetime, conversații lungi cu oameni dragi, apropiați, prieteni, colegi, clienți. Ne-am resetat mintea și inima. Percepția mea a fost că am primit în dar un timp pentru a ne pregăti sau echipa spiritual, individual și/sau în familie. Pregătire pentru ce? Putem vedea mai clar azi. ”Fiți atenți deci cum trăiți – nu ca niște neînțelepți, ci ca niște înțelepți. Folosiți orice ocazie pe care o aveți, pentru că zilele sunt rele”, a scris Apostolul Pavel în Epistola către Efeseni cu două mii de ani în urmă.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Lavinia Tec: Doamnelor și domnișoarelor, nu uitați că aveți ceva ceea ce bărbații nu au: influență! Folosiți-o în teritoriile pe care le ocupați, influențați pozitiv prin ținută, atitudine, gesturi, cuvinte! Pe oriunde veți trece, lăsați în urma voastră o mireasmă plăcută, un nume bun!
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Lavinia Tec: Eu îți mulțumesc, dragă Alina!
Alina Matei: Mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.