

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Profesor Camelia Toader, prima judecătoare la CJUE după aderarea României la Uniunea Europeană, 1 ianuarie 2007, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Camelia Toader: Bună ziua, stimată doamnă Alina Matei și felicitări pentru inițiativa dvs. de a aduce cu regularitate în atenția cititoarelor și cititorilor JURIDICE.ro preocupările și gândurile femeilor de drept din peisajul românesc contemporan, aliniindu-ne astfel unei mișcări internaționale în materie.
Prima dvs. întrebare este foarte directă și dacă răspund ca atare, ar însemna să accept eu însămi calificarea de „profesionist”, care este măgulitoare și ar fi de preferat ca după 36 de ani de practicare a dreptului, alții să decidă dacă mă încadrez sau nu în această categorie… O să răspund însă, pornind de la dihotomia generală, inspirată din viața sportivă, amator vs. profesionist. Cred că, în general, pot spune că iubind libertatea de gândire, am luat în serios toate activitățile juridice la care m-am angajat, fie că era vorba de dosare cu termenele lor, ca judecător sau avocat, de cursuri și seminare ca dascăl, de studii și articole, ca cercetător. Chiar și în tratarea cererilor de interviuri pe care le-am acceptat, am căutat să fiu (uneori prea) riguroasă.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Camelia Toader: Cred că astăzi este un loc comun faptul că o fată/femeie care a reușit să își obțină o licență, un masterat, eventual un doctorat în drept la o universitate de prestigiu, se simte îndreptățită să își caute și mai departe, în viața profesională, o recunoaștere a meritelor, implicându-se în viața echipei pe care a integrat-o sau pe care și-o creează. Din păcate, aceste năzuințe se mai văd înfrânate de coduri uneori ne-deontologice, transmise din vremuri ancestrale, astfel că răspunsul meu este: nu, implicarea femeilor nu este deplină.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Camelia Toader: Acum depinde de experiența și parcursul fiecărei persoane. Eu am avut colege de facultate care erau deja mame și soții când au început studiile de drept și au urmat apoi cariera reușită ca procuror sau judecător, chiar cu funcții de conducere. Majoritatea colegelor au urmat însă, cum se întâmplă mai pregnant în zilele noastre, până la exagerare, ordinea inversă, aceea a desăvârșirii studiilor, a încheierii stagiaturii etc., înainte de a deschide și pagina formării unui cuplu sau chiar a unei familii lărgite, incluzând maternitatea.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Camelia Toader: Dacă prin mediu juridic înțelegeți dreptul pozitiv, desigur, el oferă oportunități egale tuturor genurilor. În orice caz, să fim conștienți că nu trăim în Utopia, astfel încât fiecare să devină ce vrea…
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Camelia Toader: Aici, nu sunt sigură că înțeleg sensul întrebării dvs. Aș pleda însă pentru implicarea femeilor juriste în educația fetelor de gimnaziu și liceu din perspectiva importanței cunoașterii dreptului/drepturilor. Cât despre atractivitatea diferitelor profesii juridice, cred că datele statistice din sistemul educației sunt destul de elocvente: fetele sunt atrase de studiul dreptului.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Camelia Toader: Nu neapărat. Eu am fost o fire mai sportivă și la propriu și la figurat și am fost deseori înconjurată de colegi. Nu am acceptat niciodată, în ciuda unor slăbiciuni fizice inerente, că un băiat ar trebui să învingă la un concurs pentru acest simplu motiv al apartenenței la genul mai puternic. Modelul meu de seriozitate juridică și morală din facultate a fost Profesorul Deak. Domnia sa mi-a acordat încrederea de a mă declara câștigătoarea concursului de asistent al său, deși am concurat cu doi juriști – bărbați, iar atitudinea angajatorului instituțional putea fi ostilă unei tinere mame a doi copii mici.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Camelia Toader: Doamna Matei, de ce să rememorăm amintiri atât de neplăcute, mai ales în această frumoasă toamnă bucureșteană? Dar dacă insistați, fie. În plan personalo-profesional, boala și întreaga perioadă pre- și post mi-a permis să revin neașteptat acasă la familia mea, mai devreme decât era planificat în „foaia mea de parcurs”. Tehnico-profesional, mi-a pus la încercare capacitatea de formare continuă, căci imediat s-a trecut la deliberări on-line, respectiv la cursuri și examene on-line. În general, pot spune că respectiva perioadă mi-a produs o revelație, la care mai reflectez încă, despre natura umană.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Camelia Toader: Să ne bucurăm pentru succesele noastre și ale „surorilor” noastre!
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Camelia Toader: Cu mare plăcere, Alina.
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.