Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Profesor Elena-Simina Tănăsescu, Judecător la Curtea Constituțională a României, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Elena-Simina Tănăsescu: Eu vă mulțumesc frumos pentru disponibilitate și vă felicit pentru ideea unui proiect editorial precum Women in law. Cu siguranță că perspectiva personală, cumva din interior, nu coincide cu cea pe care o pot avea ceilalți, dar mie îmi place să cred că am rămas – mai ales – foarte curioasă în plan profesional. Învăț în fiecare zi, iar acest lucru mă bucură.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Elena-Simina Tănăsescu: Experiența mi-a arătat că femeile sunt extrem de implicate în tot ceea ce fac, indiferent că este vorba de viața profesională sau personală. Femeile sunt implicate viața lor profesională indiferent că aceasta se desfășoară în domeniul juridic sau în altele. Dar dacă trebuie să ne referim exclusiv la implicarea femeilor în profesia juridică aleasă de ele, interacțiunea mea cu numeroase femei juriste în decursul celor peste 30 de ani de activitate profesională mi-a dovedit cu prisosință dedicarea lor exemplară, indiferent că se află la început de carieră sau încă mai sunt active profesional și după vârsta pensionării. Am în prezent, în imediata mea apropiere profesională, atât la Facultatea de drept cât și la Curtea Constituțională, câteva exemple de femei care reușesc de o manieră absolut admirabilă să jongleze cu multe alte activități pe lângă cele profesionale, în care oricum excelează. Admirația mea față de ele este nelimitată pentru că, în același timp, reușesc și să rămână pline de feminitate…
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Elena-Simina Tănăsescu: Nu prea știu să răspund la această întrebare… Nu știu dacă sunt necesare filtre sau, pur și simplu, multă muncă, dedicație, pasiune și o permanentă conștiință de sine. Est modus in rebus. Ca în toate lucrurile, echilibrul există, dar trebuie identificat corect și rămâne esențialmente subiectiv. Fiecare știe unde se află echilibrul său, propriu, în privința balanței dintre viața personală și viața profesională. Este important ca acest echilibru să fie înțeles și împărtășit și de ceilalți intervenienți în viața personală, respectiv profesională a fiecăruia dintre noi, ceea ce se întâmplă uneori mai rar, alteori mai greu. Cred însă că fiecare poate găsi resursele necesare pentru a rămâne în acord cu sinele propriu, iar această pace interioară este de neprețuit indiferent de părerile celor din jur.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Elena-Simina Tănăsescu: Oportunitățile sunt vaste. În România profesiile juridice sunt atât de „feminizate” încât ar fi greu de identificat obstacole bazate exclusiv pe criteriul sexului sau genului (cele două criterii nu sunt identice). Cu toate acestea, cred că subzistă, chiar și în mediul juridic, unele stereotipuri societale care, fie și doar indirect, pot afecta năzuințele unora dintre colegele noastre. Depinde de fiecare să valorifice șansele oferite de viață și depinde de noi toți să nu adumbrim visele niciuneia dintre noi.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Elena-Simina Tănăsescu: Încă o întrebare la care nu am un răspuns. Cred că ține de educația primară, din familie, continuată cu cea formală, din școală, ideea că fiecare este responsabil pentru faptele proprii. Unele religii ne învață că fiecare este responsabil și pentru ceea ce gândește. Pe de altă parte, alegerile (profesionale, personale) nu sunt întotdeauna „libere” și pot fi influențate sau chiar condiționate de foarte mulți factori, dintre care unii pot să ne rămână necunoscuți … Determinismul (social, profesional etc.) ca și raționamentul strict cauzal au limite. Ființa umană fiind conștientă dar și irațională poate uneori face alegeri ori lua decizii greu de explicat ori înțeles. Cu toate acestea, alegeri care, la prima vedere, păreau neinspirate se pot dovedi adecvate pentru o persoană care știe să valorifice toate oportunitățile care i se prezintă în cale. În această privință mizez mult pe creativitatea și spontaneitatea proprii femeilor, indiferent că activează sau nu în mediul juridic. Responsabilitatea personală este mult mai amplă decât răspunderea juridică și, uneori, poate scoate la iveală opțiuni novatoare pentru alegeri posibile, care nu ar fi existat dacă în toată afacerea nu era implicată și o femeie …
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Elena-Simina Tănăsescu: Nu. Dar am în fiecare zi interacțiuni cu numeroase femei care mă inspiră, fiecare câte puțin și în modalități dintre cele mai neașteptate. Profit de ocazie pentru a le mulțumi, generic, tuturor femeilor din viața mea – și nu sunt puține sau neimportante!
Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Elena-Simina Tănăsescu: Excelentă! Ca de altfel toate perioadele în care, cu toții, a trebuit să dăm dovadă de creativitate. Personal, în 2020 m-am bucurat mult să văd natura renăscută, în bună măsură grație faptului că poluarea umană a fost mult redusă. În plan familial lucrurile erau oricum solid construite, așa că nu a trebuit decât să ajustăm puțin modalitățile în care interacționam. Profesional, m-am adaptat – sper! – destul de rapid și am reușit să ajung la o bună doză de eficiență. Per ansamblu, cred că pandemia nu a fost cel mai rău lucru care mi/ni s-a întâmplat. Mult mai nociv cred că este războiul din imediata vecinătate a țării noastre, iar acesta este un subiect mult prea dureros pentru a fi epuizat în doar câteva rânduri …
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Elena-Simina Tănăsescu: Iubire! Fericire! Succes!
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Elena-Simina Tănăsescu: Încă o dată, eu vă mulțumesc frumos pentru disponibilitate și vă felicit pentru ideea unui proiect editorial precum Women in law.
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.