WOMEN IN LAW. Irina Sferdian: O femeie care este pasionată de ceea ce face poate fi la fel de implicată ca un bărbat care este pasionat de ceea ce face


Alina Matei
Alina Matei
Irina Sferdian
Irina Sferdian

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Profesoara Irina Sferdian, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Irina Sferdian: Vă mulțumesc pentru invitație, mă onorează. Participarea la un proiect despre femei, și realizat cu femei, presupune o anume complicitate pe care o împărtășesc cu plăcere. Ca să răspund la întrebare cât mai exact posibil, cred că mă definește pasiunea pe care o depun în ceea ce fac, speranța că totul are un sens, că oricât ar fi de nesemnificativ, niciun gest nu va rămâne fără urmări dacă izvorăște din iubire, dedicare, din dorința de a influența în bine ceva ori pe cineva. Și mai cred că pasiunea este contagioasă.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Irina Sferdian: Răspunsul trebuie nuanțat. Implicarea femeilor nu este nelimitată în orice profesie juridică, dar poate fi nelimitată dacă își aleg profesia care li se potrivește cel mai bine, ceea ce nu este deloc ușor. Nu cred în diferențe de gen atunci când este vorba despre o profesie bine aleasă. Cred în diferențe, native sau survenite, de temperament, de educație, de cultură, de inteligență chiar, dar nu pe considerente de gen. O femeie care este pasionată de ceea ce face poate fi la fel de implicată ca un bărbat care este pasionat de ceea ce face.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Irina Sferdian: Filtrul este unul singur: iubirea. Mi-aș dori să spun că este vorba de un criteriu controlabil, dar nu pot. Știm toți că trebuie să găsim echilibrul între munca profesională și familie, dar nu ni se spune cum trebuie să procedăm. Cred că nici nu trebuie să ne spună cineva. Iubirea față de cei dragi este cel mai bun instrument în găsirea echilibrului. Reușita noastră profesională nu ar trebui să aibă în spate durerea sau neîmplinirea celor din familie, provocate de absența noastră.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Irina Sferdian: Mediul juridic oferă suficiente oportunități, dar femeile trebuie să știe mai întâi ce vor ele să fie. Pornind de la premisa că vor să fie bune profesioniste, cred că, în prezent, acest lucru este posibil, chiar dacă nu este tocmai ușor. Există piedici inerente oricărui parcurs profesional, nu numai juridic, și nu țin de gen. Perseverența, seriozitatea, credința în reușită pot ajuta femeile să se valideze profesional.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Irina Sferdian: Cred că femeile juriste pot fi un bun exemplu de responsabilitate, ca de altfel și bărbații juriști. Cred că simțul răspunderii nu ține de gen. Se spune însă că femeile sunt mai dedicate, mai conștiincioase, mai responsabile, că rolul de mamă le responsabilizează într-o mai mare măsură. Nu țin să contest neapărat acest lucru. Cert este că femeile juriste ar putea să îi ajute pe ceilalți să înțeleagă că toți trebuie să fim la fel de responsabili.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Irina Sferdian: Da, mama, care nu a fost o femeie de carieră. Pentru femeile preocupate exclusiv de carieră, ar putea fi un exemplu de așa nu. A fost extrem de dedicată familiei, cu un simț al sacrificiului, pentru cei pe care i-a iubit, ieșit din comun. Pentru mine însă a fost dovada că important este să arzi, să te dăruiești pentru binele celorlalți. Calea prin care o faci e o altă poveste. Profesia poate fi una dintre ele, dar nu e singura.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Irina Sferdian: A fost grea, ca pentru noi toți. Vreau să o uit. Am încercat să profit de izolare și să scriu. Mi-a reușit.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Irina Sferdian: Să aibă încredere în forța lor, să fie perseverente, să fie mereu alături de cei care au nevoie de ele!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Irina Sferdian: Și eu vă mulțumesc! Vă doresc succes în proiectul dumneavoastră!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.