Avocații s-au implicat mai mult ca niciodată în comunitate

Dragi colegi, Fiecare an reflectă într-un fel aparte valențele avocaților. Anul acesta încă ne aflăm sub efectul pandemiei și al războiului din Ucraina care, lăsând pentru moment deoparte dramele create, a acționat ca un test turnesol pentru profesia noastră și a pus în evidență elementele forte ale avocatului. Am parcurs un an încărcat de probleme sociale, iar avocații s-au implicat mai mult ca niciodată în comunitate, au venit în sprijinul cetățenilor prin proiectele de educație juridică și pentru refugiați. Au… Citește mai multAvocații s-au implicat mai mult ca niciodată în comunitate

De ce avem nevoie de o “Zi a Avocatului Român”?

De ce au nevoie avocații de o ”Zi a Avocatului”? Orice zi de sărbătoare este o zi de reflecție cu privire la evenimentul ce se marchează cu acel prilej, cu privire la rațiunile pentru care s-a simțit nevoia unei astfel de sărbători. De aceea și pentru avocați marcarea unei astfel de zile este un prilej de a-și reaminti Misiunea lor, astfel cum este consacrată în Codul deontologic al avocaților europeni: ”Într-o societate întemeiată pe respect faţă de justiţie, avocatul îndeplineşte… Citește mai multDe ce avem nevoie de o “Zi a Avocatului Român”?

Fuga interiorizată de lume sau cum se nasc Oamenii atât de necesari României. Altruismul egoist (Cetățean) sau egoismul altruist (Om)? Generația acumulării sau Generația Împuținării?

Punerea problemei. Cel puțin în ultimii 200 de ani, țara noastră s-a preocupat (sau așa s-a lăsat impresia) despre calea ce trebuie urmată de generația tânără, despre cum construim generația ce va schimba România. De la Generația anilor 1930[1] și până la PDL-ul plin de tineri ai Președintelui Băsescu, trecând apoi la noua generație din USR, la generația Avocaților din politică (Ministrul Justiției, Victor Ponta, Dan Șova, etc.), la generația Avocaților de succes, etc. problema canalizării tineretului/generației salvatoare a fost… Citește mai mult<em>Fuga interiorizată de lume </em>sau cum se nasc Oamenii atât de necesari României. <em>Altruismul egoist (Cetățean) sau egoismul altruist (Om)? Generația acumulării sau Generația Împuținării?</em>

Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)

Forma de guvernămînt instituită în 1991 și desăvîrșită în anul 2003, cunoscută sub denumirea, mai mult sau mai puțin riguroasă din perspectiva teoriei politice, de republică semiprezidențială, a fost criticată vehement, chiar dacă soluțiile propuse pentru înlocuirea acesteia merg în direcții diametral opuse. Percepută ca o struțo-cămilă, împrumutînd o expresie a lui Dimitrie Cantemir din Istoria ieroglifică, această formă de guvernămînt a fost considerată viciul constitutiv al sistemului politic configurat potrivit actualei Constituții. Ezitarea Constituantei din 1991, menținută cu ocazia… Citește mai multEste necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)