Condamnat, dar liber

Ultima conversație a lui Iisus înainte de moartea Sa, consemnată de evanghelistul Luca, are loc pe Cruce, în mijlocul agoniei. Atunci când unul dintre tâlharii ( sau criminalii?) răstigniți alături de Iisus Îl umilește, celălalt – „tâlharul cel bun”, întrucât își recunoaște faptele și vinovăția pentru care merită pedeapsa cu moartea- îl înfruntă: „Nu te temi de Dumnezeu, tu, care ești sub aceeași sentință?Pentru noi, într-adevăr, este drept, căci noi primim ceea ce merităm pentru ce‑am săvârșit, dar Acesta n‑a… Citește mai multCondamnat, dar liber

Din nou despre aplicarea unitară a legii în jurisprudența instanțelor, calitatea motivării hotărârilor judecătorești și despre ”soluțiile stranii”

1. Obligația legală de motivare a hotărârilor. Considerații introductive 1.1. Unele observații ”istorice” privind motivarea hotărârilor/soluțiilor instanțelor[1] Preocupări majore în doctrina noastră și in jurisprudența cu privire la motivarea hotărârilor judecătorești au existat încă din prima jumătate a secolului trecut. Într-un articol din Revista “Dreptul” – 1926[2], profesorul Andrei Rădulescu, președintele Academiei Romane și, totodată, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție arata că: “Întocmirea hotărârilor este nu numai una din principalele îndatoriri ale magistratului, ci și atribuție însemnată pentru… Citește mai multDin nou despre aplicarea unitară a legii în jurisprudența instanțelor, calitatea motivării hotărârilor judecătorești și despre ”soluțiile stranii”