Curtea Constituțională a contribuit la definirea și plasarea judicioasă a DNA în sistemul Ministerului Public

Sunt onorat să particip, în calitate de președinte al Curții Constituționale, împreună cu domniile voastre, la prezentarea Raportului privind activitatea DNA desfășurată în anul 2023. Cu acest prilej, mulțumesc domnului procuror-șef al DNA și conducerii DNA pentru invitația de a participa la bilanțul activității instituției, fiind primul raport elaborat după încetarea oficială a Mecanismului de cooperare și verificare (MCV), la 15 septembrie 2023. Mi-am propus, în Intervenția mea, să evit pretenția și rigorile unui discurs propriu-zis inspirat din activitatea în… Citește mai multCurtea Constituțională a contribuit la definirea și plasarea judicioasă a DNA în sistemul Ministerului Public

Criza de limbaj juridic și de calitate a legii – reflectare a nivelului de cultură juridică și de exprimare a dreptului (II)

« Criza de limbaj juridic (I) Motto: 1. ”Am ajuns să vorbim și limba noastră-n altă limbă” – Adrian Păunescu 2. Comunicarea entropică: ”Nimeni nu are nimic de spus” – Acad. Solomon Marcus * I. INTRODUCERE 1. ”Limbajul juridic reprezintă un ansamblu de termeni care au, într-o limbă, una sau mai multe semnificații juridice, iar vocabularul juridic reprezintă acel ansamblu de termeni care primesc de la știința dreptului unul sau mai multe sensuri și care sunt utilizate în domeniul juridic[1]”…. Citește mai multCriza de limbaj juridic și de calitate a legii – reflectare a nivelului de cultură juridică și de exprimare a dreptului (II)