Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Interviuri SELECTED Universitaria

Flaviana Crâznic: În cadrul interviurilor poți fi întrebat despre evenimentele de actualitate iar cunoașterea lor este apreciată

2 septembrie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Flaviana-Daniela Crâznic

Flaviana-Daniela Crâznic

Alina Matei: Mulțumesc, Flaviana, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Felicitări pentru reușita la Cambridge University, unde vei studia Dreptul. De când îți dorești să studiezi Dreptul?

Flaviana Crâznic: Mulțumesc și eu! Mă bucur să pot împărtăși această experiență!

Dintotdeauna mi-am dorit să studiez Dreptul, să devin avocat, având o admirație imensă pentru munca părinților mei. Totuși, în copilărie nu pot să spun că aveam un motiv clar. Pe parcurs, am vrut să văd dacă

Dreptul este doar o aspirație copilărească pentru mine sau, cu adevărat, mi se potrivește. Am început să desfășor activități extrașcolare, iar apoi, citind mai mult despre diferitele cursuri disponibile, m-am bucurat să văd că acest domeniu chiar mi se potrivește.

Alina Matei: Cambridge cum a apărut pe harta studiilor tale?

Flaviana Crâznic: Sincer, nici eu nu știu. A fost ceva treptat, cu siguranță, care până la urmă a devenit un obiectiv pentru mine. Perioada de autoizolare din pandemie cred că a fost decisivă pentru mine. Am avut mult timp pentru introspecție, am realizat multe proiecte pentru propria dezvoltare și am putut să descopăr în mine o dorință de a face ceva mai mult decât se aștepta toată lumea de la mine, inclusiv eu.

Alina Matei: Ce pași ai urmat pentru a te înscrie la Cambridge? Ce trebuie să faci?

Flaviana Crâznic: Procesul de admitere a fost destul de lung și necunoscut pentru un elev trecut prin sistemul de educație din România. Este, în primul rând, un proces de dezvoltare personală și de auto-cunoaștere. Cu speranța că îi voi ajuta pe elevii de liceu interesați, enumăr, pe scurt, etapele:

În primul rând, trebuie să te înscrii pe platforma UCAS. Acolo poți alege până la cinci facultăți cărora să le trimiți aplicația ta. Pe lângă date personale și o scrisoare de recomandare de la un profesor de la școală, trebuie scris un „personal statement”, un eseu motivațional să spunem. În aproximativ o pagină (4000 de caractere) trebuie să-ți exprimi motivația de a studia Dreptul, în Marea Britanie.

Acest „personal statement” se redactează în luni de zile, și am avut multe versiuni până am ajuns la varianta finală.

Apoi, trebuie promovat un examen (LNAT) care este necesar pentru a dovedi că poți fi un bun student la Drept. Sunt verificate abilități precum logica, înțelegerea textelor, extrapolarea, cunoștințele generale și redactarea de eseuri de opinie clare, concise și structurate pe teme diverse (etică, filosofie, politică, în general subiecte controversate care necesită argumente pro și contra). Pentru mine, acest examen a contat la celelalte patru facultăți, nu la Cambridge, pentru care am avut un examen separat, constând într-un eseu pe o temă asemănătoare celor de la LNAT, dar cu aspecte juridice concrete (dreptul de proprietate, rolul constituției nescrise din UK, validitatea procesului cu jurați etc). De anul acesta, și pentru Cambridge se va da tot LNAT-ul.

Majoritatea candidaților la Cambridge sunt apoi chemați la interviuri. De obicei sunt două, unul general, despre motivația ta de a studia într-un mediu academic mai competitiv decât cel al altor universități, și unul cu profesorii de Drept care îți vor preda dacă vei fi acceptat. Acesta din urma durează în jur de 30 minute și reprezintă o simulare a „superviziilor” de la Cambridge, seminarii cum sunt la noi. Practic, trebuie să răspunzi la întrebări pe baza unor spețe propuse pe loc de profesori. Aici a fost foarte important să le arăt că pot face față unor provocări și că am gândirea potrivită unui astfel de mod de predare.

După interviuri, tot ce a trebuit să fac a fost să aștept decizia, iar apoi să iau notele impuse la Bacalaureat.

Alina Matei: Cum a fost pregătirea pentru Cambridge?

Flaviana Crâznic: Pentru toate aceste etape menționate a fost foarte important să citesc cărți introductive de drept anglo-saxon, pentru a mă familiariza cu modul în care se aplică legile din fiecare arie principală de drept. De asemenea, citeam zilnic știrile din The Guardian și BBC, pentru că în cadrul interviurilor poți fi întrebat despre evenimentele de actualitate, iar menționarea lor este mereu apreciată.

În procesul de admitere m-au ajutat foarte mult îndrumările oferite de o studentă româncă la Cambridge la Drept care mi-a fost alături în acest proces de admitere, dar și părerile exprimate de toți cei pe care i-am rugat să îmi citească „personal statement”-ul și să îmi ofere o opinie sinceră. În cele aproximativ cinci luni în care am lucrat la acest eseu eram ca o umbră, tot ce gândeam și auzeam erau frazele din „personal statement”, le știam pe de rost și seara îl citeam cu voce tare ca să-mi dau seama unde trebuie să schimb formulările, cum să introduc o nouă idee fără să depășesc limita de spațiu și ce să scot pentru că nu este destul de interesant. A fost cea mai grea perioadă din acest proces, dar și cea mai importantă pentru mine. Mi-am înțeles mai bine propria motivație și pasiune, am învățat să le exprim în scris în mod succint, dar convingător, și am citit atât de mult încât pentru interviu eram deja pregătită datorită acestui proces intens de scriere. În cele două luni de când am trimis eseul și până la interviu, am recapitulat ce citisem deja, am exersat vorbitul liber în engleză despre subiecte care mă pasionează și am rezolvat întrebări de tipul celor care se dau la interviuri.

Perioada de după interviuri și aflarea rezultatelor a fost probabil una dintre cele mai frumoase de până acum, dar cea a pregătirii este cu siguranță pe locul doi.

Alina Matei: Ce ți s-a părut a fi cel mai ușor dar și cel mai greu la tot acest proces?

Flaviana Crâznic: Cel mai ușor a fost să mă împac cu sistemul de drept englez. După ce am crezut mereu că o să studiez în România, a fost surprinzător de lejer să înțeleg modul în care funcționează principalele mecanisme juridice din Marea Britanie. Știu că nu am început încă să studiez cu adevărat acest sistem, dar nu am deloc emoții în acest sens.

Greu, dar și frumos, a fost să ies din zona de confort, sau, mai bine-zis, din zonele de confort, pentru că sunt multe necunoscute care mă așteaptă. Atunci când ai un viitor oarecum asigurat în România, e greu de explicat de ce vrei să te arunci într-o țară în care nu ai pe nimeni, nu se vorbește limba ta maternă, e altă cultură și nu știi unde vei lucra după finalizarea studiilor. A durat puțin să-mi înțeleg propria dorință de a pleca, dar după ce am știut că este ceea ce vreau, a devenit mai ușor și de explicat altora. Acum sunt încrezătoare în ceea ce mă așteaptă și sunt mândră de mine că nu am lăsat nelămuririle și grijile (întemeiate ale) celor din jurul meu să mă oprească.

Alina Matei: Cu ce gânduri aștepți începerea cursurilor?

Flaviana Crâznic: Sunt foarte entuziasmată să încep! Eu sunt genul de persoană care planifică totul cu mult timp înainte, dar de data asta am întâmpinat o problemă: nu știu cum o să fie, cum arată locurile în care îmi voi petrece timpul, cine vor fi persoanele care mă vor înconjura. Nu am de ce să mă leg pentru a mă gândi prea mult la cum va fi, așa că momentan sunt doar foarte curioasă și fericită de tot ceea ce mi se întâmplă.

Alina Matei: Care este visul tău cel mare?

Flaviana Crâznic: Am multe visuri, care este cel mai mare depinde de fapt de modul în care se vor realiza: îmi doresc să am succes în carieră, să îmi placă ceea ce fac, să mă bucur de viață, să apreciez tot ceea ce am și să iau decizii pe care să nu le regret. Visul este să fiu fericită, dar de menționat este că și acum sunt fericită, deci, ideea e să am curaj să fac mereu ceea ce îmi place. Cred că obiectivele mărețe trebuie scrise undeva, pentru a aspira mereu spre ceva înalt, dar, cel puțin acum, pentru mine, prezentul este mai important decât orice vis din viitor pe care îl păstrez cu grijă în minte.

Alina Matei: Spune-mi, te rog, trei lucruri de care o să-ți fie dor și pe care Internetul nu le poate substitui?

Flaviana Crâznic: Sigur o să-mi fie dor și de lucruri la care nu mă gândesc acum, dar cu siguranță de: familie și prieteni, casă, și de rutina mea de aici, mâncare etc.

Alina Matei: Sufletul îți spune că te vei întoarce în țară sau vei încerca să faci o carieră la Londra?

Flaviana Crâznic: Sufletul îmi spune că sunt pe un drum foarte bun, care mi se potrivește și că voi avea multe oportunități după ce termin facultatea. Capul îmi spune, totuși, că în principiu voi rămâne în Londra, cel puțin pentru o perioadă, și îmi voi urma dorințele profesionale.

Alina Matei: Ești de două ori norocoasă: norocul tău de a avea părinți ca ai tăi, care te-au susținut, deși poate că erau și alt fel de argumente, plus norocul părinților tăi de a avea o fiică precum ești tu. Cum vei avea grijă de acest noroc dublu?

Flaviana Crâznic: Mulțumesc frumos, așa este, sunt foarte norocoasă! Cred că cel mai bun mod de a aprecia și onora susținerea părinților mei este să am aspirații cât mai înalte, ca aceea de a studia la Cambridge. Reușita mea este rezultatul muncii noastre, a mea și a părinților mei, a educației pe care mi-au oferit-o și a iubirii pe care mi-o arată necondiționat. Să-mi urmez visurile și să-mi valorific potențialul consider că este cea mai bună cale de a valorifica tot efortul depus până acum.

Alina Matei: Care este ultima carte citită?

Flaviana Crâznic: „Jane Eyre” de Charlotte Bronte. Recunosc că în ultima vreme am tot alternat vreo trei cărți din diferite domenii, am fost prea agitată ca să aleg una singură. „Jane Eyre” a fost o carte aleasă din lunga listă de romane pe care îmi doresc de mult să le citesc. Fiind aproape o autobiografie a autoarei, mi-a plăcut perspectiva curajoasă și atipică pentru o femeie din Anglia anilor 1800, față de normele sociale, locul și rolul sexelor în societatea tradițională. Un citat pe care o să-l țin minte: „Nu cred ,domnule, că aveți dreptul să-mi porunciți numai pentru că sunteți mai bătrân sau pentru că ați cunoscut lumea mai bine decât mine. Dreptul de a vă aroga aceasta superioritate depinde de felul cum v-ați folosit timpul și experiența.”

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.

Flaviana Crâznic: Să nu uite să facă și ceea ce le place, să experimenteze când au ocazia, și, dacă totul este mult prea previzibil, să facă o schimbare.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Flaviana Crâznic: Vă mulțumesc și eu, mi-a făcut plăcere!

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership