WOMEN IN LAW. Alina Gaja: Femeile au demonstrat din plin că profesiile juridice li se potrivesc perfect
27 octombrie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Alina Gaja, Associate COBZAC & PARTNERS, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Alina Gaja: Eu vă mulțumesc pentru invitația de a participa în acest proiect deosebit, este o plăcere să interacționez cu cititorii JURIDICE.ro. Pe mine ca profesionist mă definește în primul rând pasiunea pentru drept și setea de cunoaștere. Cred că mi se potrivește profesia de avocat pentru că îmi oferă posibilitatea de a crește zilnic. Diversitatea situațiilor pe care le întâlnesc zi de zi îmi permit să zic cu certitudine că în fiecare seară când ies de la birou cunosc mai multe lucruri decât cunoșteam în dimineața zilei respective. 🙂 De asemenea, aș zice că mă definește curiozitatea, responsabilitatea și dedicația.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Alina Gaja: Din experiența mea, în vremurile pe care le trăim, limite ne putem impune doar noi înșine.
După mine, implicarea femeilor este nelimitată, or, în ultimele decenii, femeile au demonstrat din plin că profesiile juridice li se potrivesc perfect. Eu fac parte din generația care a avut-o drept model profesional pe Ruth Bader Ginsburg, care a demonstrat întregii lumi că femeile care își doresc cu adevărat și muncesc sistemic pot ajunge în cele mai înalte structuri și pot face cu adevărat schimbări. Așa cum spunea chiar RBG: „Women belong in all places where decisions are being made”.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Alina Gaja: Nu este un secret pentru nimeni că orice profesie din domeniul dreptului, fie aceasta de judecător, procuror, avocat, consilier juridic sau oricare alta presupune multă muncă și dedicație, orele lucrate în afara programului fiind adesea o normalitate. În viziunea mea, faptul că femeile sunt puse adesea să facă alegerea – familie sau profesie – este greșit, așa cum acestea nicidecum nu se exclud reciproc, iar cei care consideră altfel au niște preconcepții învechite.
Consider că orice femeie este suficient de puternică și înțeleaptă încât să îmbine cu armonie toate rolurile pe care i le oferă viața, atât timp cât are parte de susținerea și înțelegerea celor apropiați. Îmi este greu să determin filtrele despre care mă întrebați, așa cum cred că fiecare femeie are propria cheie, propriul secret care o ajută să găsească echilibrul dorit între cele două roluri. Pentru mine, acest filtru este stabilirea priorităților. Cred că strict intuitiv, simt când este nevoie să mă dedic mai mult profesiei sau vieții personale. Nu aș vrea să idealizez și să spun că îmi reușește de fiecare dată, dar continui să învăț în fiecare zi. Țin să adaug că respect din tot sufletul femeile care aleg conștient un singur rol dintre cele enumerate de dumneavoastră, însă vreau să cred că acest lucru vine din chemare personală și nu sub constrângerea societății.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Alina Gaja: La această întrebare pot să răspund cu certitudine doar din perspectiva pe care o trăiesc zi de zi – avocatura. Mediul juridic cu siguranță permite fiecărei femei care își dorește să se regăsească în profesia de avocat să o îmbrățișeze din plin. Femeile posedă toate trăsăturile pe care le necesită această profesie – inteligență, înțelepciune, răbdare, meticulozitate, intuiție, eleganță, clasă și stil. Întâlnesc de fiecare dată pe holurile instanțelor femei avocate, pe cât de concentrate, pe atât de sigure pe sine și elegante, ceea ce nu poate decât să inspire. Cu privire la celelalte profesii juridice, din calitatea mea de observator, nu pot decât să subliniez că femeile se remarcă în fiecare dintre acestea. Cred că în ultimii ani au dispărut foarte multe preconcepții cu privire la „masculinitatea” unor profesii juridice, iar azi mediul juridic oferă femeilor oportunitatea să fie ce vor.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Alina Gaja: Sunt de acord cu dumneavoastră, avem norocul să trăim într-o perioadă extrem de favorabilă dezvoltării femeilor. Femeile din toate domeniile au posibilitatea să își urmeze parcursul dorit, fără să fie nevoie să sacrifice lucrurile care contează cu adevărat pentru ele. Bineînțeles, fiecare alegere pe care o facem în viață vine cu niște consecințe, mai bune sau mai rele, și trebuie să fim conștiente de acestea. Eu mi-am început activitatea în avocatură urmând sfatul psihologului american Kelly
McGonigal: „Go after what it is that creates meaning in your life and trust yourself to handle the stress that follows”. Cred că de fapt asta trebuie să facă fiecare femeie, să conștientizeze ce presupune fiecare alegere, personală sau profesională pe care o face și să își asume consecințele. Mai mult, mi se pare foarte important să îndrăznim să renunțăm la un moment dat la alegerile pe care le-am făcut, în cazul în care simțim că nu ni se mai potrivesc. Unul dintre privilegiile pe care le avem noi, juriștii, este că ne putem reprofila de fiecare dată când simțim nevoia unei schimbări, așa cum spectrul de profesii juridice este foarte larg. Astfel, cred că nu trebuie să ne fie teamă să ne schimbăm viziunile, dorințele sau pasiunile, or a te răzgândi e omenește. Viața noastră nu trebuie să fie bătută în cui, uneori mai trebuie să și experimentăm pentru a ne găsi.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Alina Gaja: De-a lungul timpului m-au inspirat atât modele feminine, cât și modele masculine. Totuși, având în vedere specificul discuției noastre, o să le menționez doar pe primele. Am reflectat foarte mult la această întrebare, pentru că am încercat să reduc numărul la doar trei femei. Prima dintre ele este, începutul începuturilor – Mama. La întrebarea „cum vrei să fii când vei fi mare?”, eu am răspuns mereu – ca Mama. A doua femeie, care mi-a pus multe pietre la temelie și m-a inspirat pe parcursul dezvoltării mele adolescentine a fost profesoara mea de limba și literatura română, doamna Ludmila Cașu. În final, al treilea model feminin, care mi-a sădit dragostea pentru drept și pasiunea pentru profesie este profesoara mea de drept procesual civil, doamna Elena Belei. Ceea ce au în comun cele trei modele feminine menționate este energia lor debordantă și pasiunea pentru profesia pe care și-au ales-o. Țin să le mulțumesc pe această cale pentru toată inspirația și impactul pe care l-au avut și continuă să îl aibă în parcursul meu.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Alina Gaja: Perioada pandemiei a fost pentru mine plină de incertitudine și anxietate. Eu fac parte dintr-o generație norocoasă, obișnuită cu normalitatea. Totuși, de la sfârșitul anului 2019 și până în prezent, au avut parte atât de multe evenimente care ne-au dat viața peste cap, încât am învățat, impuși de situație, să ne bucurăm și să apreciem lucrurile cele mai banale. Din punct de vedere profesional, pandemia a afectat activitatea avocaților doar din perspectiva limitării activității instanțelor de judecată.
Totuși, activitatea de consultanță și pregătirea actelor procesuale nu ne-au dat răgaz să ne plictisim sau să devenim pesimiști. Din punct de vedere personal, perioada pandemiei a fost un nor gri care părea că nu o să dispară prea curând de pe cer. Dintr-un val de COVID-10 în altul, cred că la un moment dat pur și simplu am învățat să trăim cu această amenințare constantă.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Alina Gaja: Stimate doamne, continuați să fiți o inspirație pentru generațiile care urmează. Demonstrați prin exemplul propriu că acolo unde este voință și muncă, se pot răsturna munți.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Alina Gaja: Eu vă mulțumesc pentru această frumoasă oportunitate.
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro