WOMEN IN LAW. Alma Ciornei: Nu cred că există absolut nicio limită în ce privește implicare femeilor în domeniul juridic
23 noiembrie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Alma Ciornei, Președinta Secției a VIII-a Conflicte de muncă și asigurări sociale de la Tribunalul București, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Women in Law este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Alma Ciornei: Vă mulțumesc și eu pentru invitație și vă felicit pentru acest proiect. Ce mă definește pe mine ca profesionist? Cred că dorința de a face bine ce fac. Citesc mult și nu exclusiv în domeniul strict în care profesez, încerc să fiu, pe cât posibil, la curent cu tot ce apare nou în domeniul juridic.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Alma Ciornei: Nu cred că există absolut nicio limită în ce privește implicare femeilor în domeniul juridic, afară doar de cele pe care ele singure și le fixează și mă refer aici strict la România. De altfel veți observa că există foarte multe femei judecător, multe dintre ele ocupând funcții de conducere în instanțe de diferite grade de jurisdicție.
Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție este femeie, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte e Casație și Justiție este femeie, Avocatul Poporului este femeie, sunt multe femei avocat extrem de bine pregătite și foarte apreciate.
Există, desigur, alte țări în care rolul femeilor este extrem de limitat, nu doar în ce privește rofesiile juridice (la care nici măcar nu au acces), dar în viața socială în general, însă – din fericire – nu este acesta cazul României.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Alma Ciornei: Echilibrul între carieră și viața privată nu este mai niciodată unul ușor de păstrat. Viața femeilor juriste nu ese una care să se desfășoare, profesional vorbind, de la 8.00 la 16.00, astfel că susținerea din partea partenerului de viață și a familiei în general este esențială.
În lipsa unei astfel de susțineri cred că multe femei sunt puse în fața unor alegeri nu ușor de făcut. Unele dintre ele aleg familia, altele aleg cariera, sacrificând în felul acesta nevoia lor de a fi iubite, ocrotite, înțelese.
Mi-e greu să identific niște ”filtre” în sensul întrebării dumneavoastră, poate și pentru că nu aș putea spune că am fost, eu însămi, maestră în păstrarea echilibrului despre care vorbeam anterior. Când era mică, prin școala generală, fetița mea spunea ”mama abia așteaptă să intru în vacanță, ca să poată sta liniștită la serviciu să motiveze”. Și deși îmi reproșez faptul că uneori nu am petrecut cu ea exact atât de mult timp cât mi-aș fi dorit, vă mărturisesc că nu știu dacă, dând timpul înapoi aș face altfel.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Alma Ciornei: Cred că depinde foarte mult de ce anume își dorește fiecare. Dacă ne dorim un program fix, de la 8.00 la 16.00, atunci poate că mediul juridic nu este exact ceea ce ni se potrivește.
Altminteri, în profesiile juridice se accede prin examen, ceea ce oferă oportunități egale atât femeilor cât și bărbaților.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Alma Ciornei: Cred că în primul rând ar trebui să fie foarte atente la modul în care societatea în care trăim evoluează și să susțină acele schimbări care să ajute și alte femei. În ce mă privește nu m-am simțit niciodată defavorizată pentru motivul că sunt femeie, însă nu pot să neg că sunt domenii de actvitate în care acest lucru se întâmplă.
Din păcate încă mai există optica potrivit căreia este preferabil să angajezi un bărbat, fiindcă femeile vor face copii și vor începe prin a sta doi ani acasă, continuând prin a solicita zile libere spre a îngriji de copil/copii.
Cred însă că aici este un pic și vina femeilor, care par să creadă că tații copiilor lor nu s-ar putea descurca cu îngrijirea copiilor, deși mulți dintre ei se descurcă minunat și doresc să o facă.
Suntem încă tributari, din păcate, deși din ce în ce mai puțin, vechilor concepții despre rolurile extrem de bine delimitate ale celor doi parteneri: femeia îngrijește casa și copiii, bărbatul asigură bunăstarea familiei.
În secolul acesta însă, când femeile au, uneori, venituri mai mari decât partenerii lor de viață, mi se pare fundamental să ne învățăm copii că nu există responsabilități doar ale unuia dintre parteneri atunci când vine vorba despre viața în comun: tatăl nu ”o ajută” pe mamă cu creșterea copiilor, fiindcă aceștia nu sunt doar ai mamei, sunt copiii ambilor părinți. Așadar ambii părinți au obligații egale când vine vorba despre creșterea și educarea copiilor. În egală măsură, soțul nu ”își ajută” soția la curățenie ci amândoi fac curățenie în locuința pe care o folosesc.
Iar copiii învață cel mai bine dn exemplul personal pe care părinții lor îl dau.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Alma Ciornei: Am avut marele noroc să întâlnesc în viață oameni extraordinar de frumoși sufletește și de la care am învățat foarte mult. Atât femei cât și bărbați. Îmi este foarte greu să identific, de aceea, un model feminin. Mă bucură și acum interacțiunea cu oamenii, de le fiecare dintre ei învăț ceva, din bunele și din relele lor
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Alma Ciornei: Trebuie să recunosc că, pentru mine, a fost uluitor să observ cum extraordinar de mulți oameni sunt dispuși să renunțe ușor la libertatea lor și la toate valorile democratice pe care până mai ieri le clamau, fără a li se oferi totuși vreo garanție că această renunțare îi pune la adăpost de răul de care credeau că se feresc. Eu aveam 18 ani în 1989, eram studentă în anul I și am trăit pe viu Revoluția din Decembrie, la care am și participat. Nu m-am gândit că voi ajunge ziua în care cineva să accepte atât de ușor să ne întoarcem în epoca de dinainte de decembrie 1989. Asta din punct de vedere personal.
Profesional nu aș putea spune că m-a afectat foarte tare epoca aceasta a pandemiei, Tribunalul București a fost prima instanță din țară care a făcut posibilă susținerea ședințelor de judecată on-line, astfel că atunci când a fost necesar ne-am putut desfășura activitatea în condiții mulțumitoare chiar și în perioada stării de urgență.
Sigur că împrejurarea că vreme de două luni de zile o mare parte dintre cauze, considerate a nu fi urgente, au fost suspendate prin decretele privind instituirea stării de urgență, a alomerat considerabil rolul instanțelor după terminarea acestei stări e urgență.
Cu toate acestea însă am găsit resursele de a depăși acest moment… poate și fiindcă m-am bucurat extraordinar de tare atunci când mi-am putut relua activitatea abișnuită.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Alma Ciornei: Să îndrăznească să viseze și să lupte pentru visul lor, fiindcă nimic nu este imposibil atunci când îți dorești cu adevărat
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Alma Ciornei: Eu vă mulțumesc și vă felicit încă o dată pentru acest proiect, pe care îl apreciez extraordinar de mult.
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro