Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Cătălina Barbu: Mediul juridic permite femeilor să fie independente


1 iunie 2023 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Alina Matei

Alina Matei

Ioana-Cătălina Barbu

Ioana-Cătălina Barbu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Cătălina Barbu, Coordonator Romanian Lawyers Week, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Cătălina Barbu: Consider că varietatea academică, respectiv combinarea științelor juridice cu cele politice și filosofia, mi-a permis să am o perspectivă și un mod de gândire diferite, cu largă aplicabilitate. Dorința de învățare este ceea ce mă definește atât ca persoană, cât și ca profesionist, iar cercetarea este ceva care mi-a adus adesea fericire. Cred că orice învățăm, indiferent de domeniu, ne va ajuta la un moment dat.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Cătălina Barbu: Implicarea fiecăruia depinde de voința proprie – dacă cineva vrea să se implice cu adevărat nu ar trebui să existe limite, cu excepția situațiilor de urgență care nu ar permite realizarea obiectivelor indiferent de mijloace.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Cătălina Barbu: Cred că este dificil să îndeplinești ambele roluri cu adevărat fără a sacrifica ceva, în special dacă nu există sprijin sau înțelegere din partea partenerului sau familiei. În același timp, femeile au acum posibilitatea să nu fie nevoite să aleagă rolul de mamă sau de soție și să se dedice carierei, sau să prioritizeze rolul din cadrul familiei.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Cătălina Barbu: Mediul juridic oferă femeilor în primul rând o înțelegere a sistemului de drept pe care multe persoane nu o au și reprezintă un avantaj indiferent de domeniul în care profesează, mai ales în viața de zi cu zi. De asemenea, mediul juridic permite femeilor să fie independente, iar aceasta conduce într-adevăr la posibilitatea de a fi ceea ce vrei.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Cătălina Barbu: Dialogul este un element esențial în acest sens, în afara a ceea ce aș descrie ca bun simț – dacă există comunicare deschisă cu privire la ce presupun diferite alegeri, nu ar trebui să existe surprize. În același timp, informarea pe cale individuală ar favoriza înțelegerea consecințelor.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Cătălina Barbu: Nu pot spune că am avut un model unic. Consider că poți învăța de la orice persoană, fie că este rudă, prietenă, sau colegă, indiferent de mediul din care provine.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Cătălina Barbu: Pandemia a fost dificilă din punct de vedere personal pentru că am fost bolnavă o perioadă lungă de timp, însă nu m-a afectat negativ punct de vedere profesional deoarece am avut posibilitatea de a lucra de acasă. Aș spune că singurul lucru pozitiv care a urmat pandemia a fost popularizarea modului de muncă remote în domeniile care nu necesită în mod real prezența la un birou.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Cătălina Barbu: Fiți mândre de ceea ce sunteți.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Cătălina Barbu: Mulțumesc și eu!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică