Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Cosmina Georgiana Popa: Sistemul de justiție are toate pârghiile necesare pentru a permite tuturor femeilor să acceadă în direcția la care au visat


24 noiembrie 2022 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Cosmina Georgiana Popa

Cosmina Georgiana Popa

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Cosmina Georgiana Popa, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Cosmina Georgiana Popa: O întrebare interesantă!

Vă mărturisesc că sunt profund emoționată și, totodată, mă simt onorată pentru oportunitatea oferită de a răspunde întrebărilor domniilor voastre și de a așterne aceste modeste gânduri într-un interviu acordat organizatorilor curajosului proiect: „Women in law” marca Juridice.ro.

Perseverența și setea de cunoaștere sunt două calități care mă definesc.

Întotdeauna mi-a plăcut DEVIN, nu să parvin, astfel ascensiunea este mai lentă, dar mai sigură.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Cosmina Georgiana Popa: Consider că femeile, și nu doar acestea, trebuie să manifeste o implicare continuă în tot ceea ce fac, fie că vorbim despre viața profesională sau cea personală. În general, oamenii au DATORIA de a se dezvolta, de a încerca să fie cea mai bună variantă a lor pentru a dărui societății, din care fac parte, câte o fărâmă din ei și de a contribui la consolidarea și dezvoltarea statului.

Femeile sunt un izvor nesecat de ambiție, inteligență, conștiinciozitate și mult respect față de tot ceea ce fac, fie că vorbim despre domeniul juridic, viața de familie sau orice alt domeniu în care acestea activează.

În opinia mea, singurele limite impuse sunt doar acelea pe care mintea femeilor le poate creiona asupra propriei sale persoane.

Trăim într-o societate modernă, în care femeile au drepturi similare cu bărbații, suntem egale în fața Legii Fundamentale, iar bărbații moderni le sprijină să evolueze și să se dezvolte profesional, astfel că implicarea femeilor, în profesia pe care acestea au ales să o exercite, este una nelimitată.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Cosmina Georgiana Popa: Cu permisiunea domniilor voastre, îmi permit să fac o scurtă observație cu privire la termenul pe care dumneavoastră l-ați folosit: „Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă…”.

În opinia mea, nu cred că trebuie să vorbim despre „o trecere” de la rolul de mamă, soție, iubită la cea de femeie independentă, fie că vorbim despre o avocată, judecătoare sau procuroare, ci mai degrabă, consider că aceste două roluri ar trebui îmbinate ca într-un întreg perfect.

Înaintea tuturor acestor legi se află cele ale naturii, numite astfel pentru că derivă exclusiv din alcătuirea ființei noastre. Pentru a le cunoaște bine, trebuie să concepem un om înaintea fondării societăților. Într-o astfel de stare, legile pe care le-ar primi ar fi cele ale naturii.” – Despre legile naturii în opera „Despre spiritul legilor” – Montesquieu

Femeile, oricât de independente ar fi, nu trebuie să abandoneze misiunea primară și naturală pentru care au fost create pe acest minunat Pământ, aceea de a procrea și de a aduce viață. Nu doresc să fiu înțeleasă greșit și niciun moment nu aș dori ca în ochii cititorilor să se contureze o imagine cu iz de misoginie. Susțin ideea conform căreia viața de familie nu trebuie să o excludă pe cea profesională, ci mai degrabă aceasta trebuie să se îmbine și să formeze un puzzle perfect. Echilibrul din viața de familie îi va aduce întotdeauna liniștea necesară unei femei pentru a avea o carieră de succes, de a fi un excelent profesionist și de a contribui, alături de bărbați, la dezvoltarea noastră ca specie.

Familia – celula societății – nu trebuie îndepărtată pentru a oferi exclusivitate vieții profesionale, deoarece această ideologie modernă, occidentală este tot mai mult îmbrățișată de către femeia modernă, iar acest lucru conduce către dezastru, către singurătate și către regres.

Cât de îngrozit trebuie să se simtă omul singur pe lume, rupt de toate! Dacă, oricât ar rătăci, omul n-ar simți legătura spirituală cu lumea, cu Dumnezeu, n-ar putea trăi. Dacă însă pierde conștiința acestei legături, nu mai poate să trăiască și se moare. Asta explică aproape toate sinuciderile.” – „Despre Dumnezeu și om”, 1907, Lev Tolstoi.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Cosmina Georgiana Popa: Răspunsul meu este afirmativ. Mediul juridic permite, în societatea zilelor noastre, oportunitatea ca femeile să fie ceea ce vor să fie. Sistemul de justiție are toate pârghiile necesare pentru a permite tuturor femeilor să acceadă în direcția la care au visat și s-au pregătit temeinic. Nu există limitări legislative sau chiar ideologice care să condiționeze dezvoltarea profesională a femeilor.

Mediul juridic este populat, în mare parte, de oameni de o înaltă calitate morală, iar o parte dintre ei au contribuit la dezvoltarea mea profesională și spirituală, iar din acest motiv mă consider un om bogat și norocos.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Cosmina Georgiana Popa: Femeile juriste au o singură datorie în societatea din care provin: De a trăi ca și când șase perechi de ochi le-ar privi. Astfel cum am răspuns și la întrebările anterioare, femeia are datoria de a fi un model prin sculptarea comportamentului său social, educarea acesteia continuă și acordarea unui respect asupra sinelui. Valorile morale și perfectarea exemplului personal vor fi o reflexie care va îndrepta multe caractere în rândul membrilor societății, iar, astfel, fiecare om va înțelege că alegerile sale vor fi arhitectura destinului său.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Cosmina Georgiana Popa: Da, am avut un model feminin care m-a inspirat. Este vorba despre Emmeline Pankhurst, o activistă și politiciană britanică care a condus mișcarea sufragetelor din Regatul Unit, având o contribuție semnificativă pentru ca femeile să obțină dreptul de vot. Pentru prima dată, am luat contact cu ideile promovate de către această curajoasă englezoaică în timp ce vizitam Museum of London, Marea Britanie, în anul 2016.

Trebuie să recunosc că am fost fascinată de contribuția bogată a lui Emmeline Pankhurst de a deschide poarta către lumea modernă care poartă un respect deosebit pentru femei și munca acestora. Și datorită ei, femeile succesoare, care trăiesc în societatea zilelor noastre, au posibilitatea de a se exprima liber, de a ocupa funcția pe care o doresc, de a vota, de a avea acces la educație și de a avea șanse egale cu bărbații.
Cosmina Georgiana Popa:

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Cosmina Georgiana Popa: Îmi amintesc cu tristețe de această sumbră perioadă, deoarece tulpina SARS-COV2 a răpit de lângă mine oameni dragi, iar pe alții i-a pus la grea încercare – oameni care mi-au fost mentori și au contribuit la dezvoltarea mea profesională.

La începutul Pandemiei, în martie 2020, dețineam calitatea de avocat stagiar în cadrul Societății Civile de Avocați „Buneci & Buneci”, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Buneci Petre. În cadrul societății, am descoperit oameni extraordinari care au constituit, pentru mine, un pilon principal pentru ceea ce sunt astăzi și mărturisesc că mă simt norocoasă pentru faptul că am avut oportunitatea de a face parte din acea echipă timp de doi ani.

Pandemia a luat prin surprindere toată suflarea pe acest Glob Pământesc, însă ne-a dezbrăcat de cotidian și ne-a înfășurat mantia umanității, trezindu-ne la realitate și apropiindu-ne unii de alții.

Eu am muncit mult în acea perioadă, iar contextul pandemic mi-a activat simțurile de supraviețuire, astfel că am lucrat intens la dezvoltarea profesională pentru a nu exista pericolul unui colaps financiar.

Ce-i drept, omenirea, în perioada de lockdown, a experimentat o veritabilă încercare financiară, iar nesiguranța viitorului se apropia vertiginos. Nici astăzi, nu pot afirma că lucrurile s-au așezat și au revenit pe făgaș normal.

În calitate de avocat, care activează în Dreptul penal, nu pot afirma că situația profesională era una dramatică, întrucât, în acea perioadă, criminalitatea crescuse mult, iar clienții îmi solicitau frecvent serviciile de asistență juridică. Nu m-am izolat și am continuat să-mi exercit activitatea juridică fără îngrădiri.

Perioada pandemică m-a învățat să fiu mai cumpătată cu cheltuielile efectuate și să prețuiesc mai mult tot ceea ce viața mi-a oferit.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Cosmina Georgiana Popa: Mesajul meu pentru doamnele din lumea juridică este următorul:
„Iubiți-vă! Iubiți-vă! Iubiți-vă!

După care împărtășiți iubirea și celor din jurul vostru prin tot ceea ce faceți, fie că sunteți veritabile practiciene ale dreptului, fie că sunteți mame, soții, iubite sau fiice. Deși nu suntem perfecți prin natura noastră umană, consider că trebuie să tindem spre perfecțiune și, în fiecare zi, a vieții noastre este de datoria noastră să ne transformăm în cea mai bună variantă a noastră, prin educarea continuă, prin dezvoltarea profesională și spirituală, prin empatie și toleranță.

Îndepărtați misandria din ideologia feministă occidentală care-și ascute colții prin apariția unor sentimente de ură, în societatea românească, la adresa bărbaților, deoarece societatea noastră trebuie să tindă către progres, ori noi nu putem face vorbire decât despre regres atunci când tindem spre o îndepărtare a bărbaților din viața noastră, înlocuind atribuțiile masculine cu prezența feminină. Femeile împreună cu bărbații ar trebui să formeze o echipă în dezvoltarea sistemului de justiție și nu numai.

Citiți și scrieți mai mult pentru a lăsa generațiilor următoare amprentele propriei contribuții la dezvoltarea instituțiilor de drept care vor asigura perfectarea tehnicilor de apărare ale drepturilor și libertăților cetățenești. Înțeleptul Hobbes, în Leviatanul, ne spunea „Natura însăși nu poate cădea pradă erorii. În măsura în care oamenii dispun de o mare bogăție de limbaj, aceștia devin mai înțelepți sau mai nebuni decât în mod obișnuit. Fără litere, unui om îi este cu neputință să devină fie cu desăvârșire înțelept, fie (dacă memoria îi este lovită de boală sau de o rea alcătuire a organelor) cu desăvârșire nebun.

Astfel, cuvintele sunt moneda oamenilor înțelepți, cu care aceștia nu fac altceva decât să calculeze; dar, evaluate în funcție de autoritatea unui Aristotel, a unui Cicero, a unui Sfânt Toma sau a oricărui alt doctor, care nu este decât om, ”cuvintele sunt moneda smintiților.”

Închei acest mesaj prin a vă transmite „dubito ergo cogito, cogito ergo sum”.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Cosmina Georgiana Popa: Și eu vă mulțumesc pentru oportunitatea de a acorda acest interviu și vă mărturisesc încă o dată că mă simt onorată!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii