Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

WOMEN IN LAW. Diana Ghinculov: Orice femeie implicată cu adevărat în profesia pe care o practică, nu doar își exercită profesia, ci o trăiește


18 noiembrie 2022 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Diana Ghinculov

Diana Ghinculov

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Diana Ghinculov, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Diana Ghinculov: ”Fortis in arduis”. Am un atașament solid față de profesie și față de clienți. Sunt analitică cu elementele raționalului și autocritică cu elementele simțurilor. Îmi exercit profesia cu grijă la setul meu de valori, atât cele cu care am plecat inițial în lume, cât și cele descoperite și consolidate pe drum.

Ca profesionist, sunt un avocat cu peste 15 ani de experiență. Ca femeie, sunt o combinație complexă de calități și defecte. Toate umane. Conștientă de toate.

Am o satisfacție autentică să practic avocatura, să fac cercetare, să deslușesc reglementări și să construiesc strategii pentru proiectele pe care le gestionez și coordonez. Sunt pasionată să explorez ce pare imposibil și să identific soluții, sunt curioasă și foarte deschisă la inovare și dezvoltare.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Diana Ghinculov: Cred că orice femeie implicată cu adevărat în profesia pe care o practică, nu doar își exercită profesia, ci o trăiește.

Când te implici cu adevărat, faci inevitabil echilibristică și uneori compromisuri între existența profesională, personală, ori socială. Tot când te implici, cristalizezi cumva toate aceste zone. Evident, factori precum contextul în care profesăm, echipele pe care le conducem sau leader-ii cu care construim, pot seta anumite limite. În același timp, în afara de limita timpului, care trece peste noi toți, indiferent de alți factori, nu cred că femeile au limite reale care stau în calea implicării lor în profesia juridică aleasă. Pe scurt: Sky’s the limit and space is the place. 🙂

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Diana Ghinculov: Cine știe să despartă aceste „roluri„ complet?
Pentru mine, timpul, experiența acumulată în anumite arii de expertiză, recunoașterea din partea clienților, ucenicilor sau familiei și prietenilor m-au răsplătit pe toate planurile.

Profesia noastră se clădește pe anumite valori, care se reflectă în personalitatea noastră. Rolurile femeii profesionist, mamă, soție, iubită, partener, etc. se împrumută între ele și armonizează femeia care le exercită.

Eu trec prin toate aceste roluri de mai sus în același timp, și la birou și acasă, toată ziua și toată noaptea, le intersectez în fiecare clipă, în funcție de o interacțiune sau o acțiune concretă.

Doar proporțiile variază, doar pledoariile le nuanțez în funcție de priorități. Și cred că doar actorii care joacă teatru pot separa autentic un rol de altul.

Pentru un client care își pune afacerea și averea sau chiar libertatea și viața privată în mâinile tale, ca avocat, implicarea și responsabilitatea sunt esențiale. Ai sau nu ai vocație să practici avocatura. Aceasta este rațiunea jurământului profesional al avocaților.

În același timp, pentru propria familie și rolurile din viața privată valsezi non stop, fără să ai program de ”lucru”, calendar cu întâlniri sau time sheet cu activitățile desfășurate.

Moștenitoarea mea a scris într-o zi pe tabla magnetică pe care o are în camera ei și care îi ocupă jumătate de perete: „Tu râzi cu totul, lucrezi cu totul, te implici cu totul, te bucuri cu totul, te dedici cu totul, tu ești completă, tu trăiești totul cu totul. Tu pentru mine să rămâi mama și avocatul pe care îl urmăresc în acțiune de ani de zile, pentru că ambele ”calități” desenează lumea în care chiar eu cresc”.

Deci fără filtre. Cu totul.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Diana Ghinculov: Păi, justiția este feminină. Zeița dreptății, Themis, este reprezentată de o femeie legată la ochi cu o balanță în mână și cu o sabie în cealaltă mână. Eșarfa – ca să fie imparțială, balanța – ca să cântărească toate probele și sabia – ca să execute hotărârea luată în urma judecății.

Poate că este o femeie dură, pe de altă parte, chiar Cicero a spus că ”Justiţia este stăpâna şi regina tuturor virtuţilor”.

O femeie jurist care are virtuți are și oportunitatea de a profesa cu succes, de a avea recunoaștere profesională, socială, independență economică, împlinire și echilibru interior.

Cu niște valori bine internalizate cum ar fi dreptatea, adevărul, angajamentul, etica, creativitatea, onestitatea, munca sau credibilitatea, orice femeie poate revendica orice oportunități.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Diana Ghinculov: Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la mine în mod responsabil, știu că sunt suma alegerilor mele. Este un truc mental, este nevoie de puțină maturitate să il conștientizezi și multă voință, încredere și putere să îl aplici.

Sunt, într-adevăr, factori externi sau interni care ne influențează alegerile (oameni, credințe, valori, etc.). Sunt însă și alți oameni care ne susțin să ne repoziționăm, putem avea alte credințe care să ne responsabilizeze alegerile. Accesul la informație, drepturile și emanciparea femeilor cred că pot rupe orice barieră care poate sta în calea unei prejudecăți profesionale sau personale.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Diana Ghinculov: Admir pe mama, admir femei din istorie, colege, prietene, admir calitatea umană de înaltă clasă, ca numitor comun. Mă inspir din calitățile pe care le observ la oameni și mă înclin către părintele matern care mi-a cultivat valorile pe care mă sprijin în viața profesională sau personală.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Diana Ghinculov: Ca o mare reuniune cu familia sau cu clienții, alternativ. Am gândit și acționat outside the box. O perioadă plină de lecții, schimbări, oportunități, toate utile. Fiind promotor activ al digitalizării, m-am simțit ca peștele în apă în comunicarea online, în accesul la dosarele electronice, în arhivarea cloud, în plățile sau încasările electronice sau alte elemente specifice pandemiei.

Am purtat masca medicală, nu altă mască. Nici măcar masca limbajului corpului în interacțiunile online nu am purtat-o.

Am experimentat continuitate profesională, dar și transformare și dezvoltare, am articulat proiecte, proceduri de lucru, colaborări și mai ales, am ieșit eu și toți ai mei sănătoși, sunt foarte recunoascătoare.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Diana Ghinculov: Avem resurse, să avem curaj și dedicație pentru îndeplinirea tuturor dorințelor.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Diana Ghinculov: Mulțumesc și eu, Alina! Ești ca un artist prin modul în care adresezi tu întrebări pentru rațiune, dar și pentru spirit.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii