WOMEN IN LAW. Evelina Oprina: În prezent, nu mai există niciun fel de prejudecată cu privire la prezența femeilor în profesiile juridice
4 aprilie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Profesor Evelina Oprina, judecător, membru CSM, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Evelina Oprina: Încep prin a vă felicita pentru inițiativa acestui proiect și o fac cu toată bucuria și aprecierea însă nu din subiectivism sau dintr-un spirit de feminism, de care aș putea fi poate ușor acuzată, ci din rațiuni de cunoaștere și diseminare a unor perspective și abordări diferite, a unor experiențe deosebite, provenite de la profesioniști cu personalități diverse, care exercită felurite profesii juridice și care pot reprezenta repere, exemple ori surse de inspirație pentru tinerele generații. Și, cu atât mai mult cu cât demersul este despre femei, apreciez utilitatea lui și din perspectiva studierii situațiilor, rolurilor și opțiunilor femeilor în societatea românească.
În ceea ce mă privește, am avut în toată cariera profesională mai multe zone de activitate, care, în general s-au suprapus, dar care au fost toate convergente înspre un singur punct ori circumscrise unicei mele pasiuni și, în egală măsură, provocări: dreptul procesual civil și dreptul execuțional civil.
Și pentru că un profesionist este suma calităților umane și a experiențelor profesionale acumulate, consider că ceea ce trebuie să-l caracterizeze este o pregătire profesională la un nivel ridicat, atașament față de valorile specifice profesiei, dar și principialitate și bunătate. În mod particular, am urmărit să-mi dezvolt aceste calități și să acționez mereu cu seriozitate, asumare, transparență și exigență, fără a uita de empatie și entuziasm.
Întrucât activitățile mele profesionale presupun contact permanent cu justițiabilii, avocații ori cu studenții, mi-am dezvoltat și aptitudinile absolut necesare de organizare, comunicare, punctualitate, simț analitic.
Și, ca să nu omit cumva, pentru că suntem într-o discuție despre profesioniști ai dreptului, printre preocupările acestora trebuie să se regăsească cu necesitate căutarea adevărului și sancționarea minciunii, fără cedări și fără compromisuri.
În ce măsură fiecare dintre noi am reușit sau nu să întrunim aceste virtuți, rămâne numai ca viitorul să confirme, când prezentul va fi devenit istorie și când faptele noastre de azi vor valora exact atât cât am făcut noi să conteze și să vibreze ele în mintea și conștiința celorlalți.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Evelina Oprina: În principiu, implicarea femeilor în diferitele profesii juridice nu este sau nu ar trebui să fie limitată. Anumite condiționări pot exista însă, și ele sunt de natură obiectivă sau subiectivă.
Drept exemplu de limitare obiectivă aș putea evoca profesia de executor judecătoresc, întrucât prin specificul concret al activității acesteia, prin duritatea și riscul pe care le implică și prin mediul de desfășurare pe care uneori îl presupune, femeia profesionist poate resimți o inadecvare, ținând cont de sensibilitatea acesteia, de delicatețea și uneori de lipsa de forță fizică.
Din punct de vedere subiectiv, constrângerile implicării femeilor în profesiile juridice provin din propriile limite, însă acest aspect nu trebuie perceput neapărat ca fiind un element negativ, ci vreau să cred că este doar rezultatul unei bune cunoașteri, evaluări și raportări personale la ceea ce presupune o anumită profesie juridică sau alta. Căci nu trebuie să omitem din vedere necesitatea profilării de către fiecare persoană, indiferent de sexul acesteia, cu onestitate, a nivelului de adecvare a propriilor calități și abilități specificului profesiei vizate. Numai un astfel de exercițiu profund sincer poate genera ulterior bucuria și satisfacția unei profesii împlinite.
Ceea ce este important de reținut este faptul că, în prezent, nu mai există niciun fel de prejudecată cu privire la prezența femeilor în profesiile juridice, desfășurarea uneia sau alteia dintre activități fiind exclusiv rezultatul propriilor alegeri și aprecieri.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Evelina Oprina: Voi porni de la concluzie și anume că cel mai important este ca femeia profesionist să se simtă împlinită cu rolurile asumate și cu alegerile făcute.
Cred, însă, că este nevoie de multă iubire din partea familiei pentru a-i putea crea femeii profesionist contextul de pregătire și evoluție profesională. Și când mă refer la iubire, am în vedere întreaga panoplie de forme de manifestare a acesteia, precum înțelepciune, înțelegere, asumare, încredere, susținere și chiar îndemn. De aceea, eu văd ”filtrele” despre care vorbeați exclusiv din perspectivă pozitivă și combinat evolutivă și le exclud categoric pe cele ce ar presupune, resemnat, dar neasumat, renunțări ori cedări.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Evelina Oprina: Categoric, da. Diversitatea profesiilor juridice și specificitatea fiecăreia oferă oportunități multiple pentru femeile care își doreșc să activeze în domeniul dreptului. Dacă are internalizate valori precum dreptatea și adevărul, atunci, cu siguranță, fiecare femeie își poate revendica propriul loc și rol acolo unde calitățile și experiența o fac potrivită. Totul depinde de măsura în care fiecare reușește să se autocunoască, să fie sinceră cu ea însăși și cu ceilalți și să-și caute locul în care poate excela, prin muncă, demonstrație și pasiune. Profesia aleasă trebuie să fie realizată cu bucurie și dăruire, iar nu ca o corvoadă.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Evelina Oprina: În procesul de devenire și perfecționare a oricărei persoane, indiferent că vorbim de planul profesional ori de cel personal, importante sunt dăruirea, munca, credința și răbdarea. Dacă ai capacitatea de a conștientiza aceste lucruri, mai devreme – vreau să cred – sau poate mai târziu, rezultatele dorite vor aparea. Contează numai nivelul de implicare și de asumare, alături de formarea continuă.
Dintr-o altă perspectivă, profesioniștii dreptului, în general, au o înțelegere mai profundă și mai exactă a fenomenelor și realităților înconjurătoare, din simplul motiv că nevoia de justiție a apărut dintr-o necesitate socială: aceea de restabilire a păcii și ordinii sociale. Or, implicați fiind în acest proces, în mod inevitabil, se plasează în centrul vieții sociale, modelând destinul social și individual al omului.
De aceea, rolul femeilor juriste trebuie să fie, alături de cel al bărbaților juriști, centrat înspre conștientizarea celor cu care interferează asupra valorilor cu care ei operează: echilibru, echitate, asumare, respect față de lege și adevăr. Căci, să nu uităm, că respectul legii înseamnă modalitatea de a deveni stăpânii vieții și nu sclavii ei, ceea ce înseamnă finalmente că fiecare este responsabil de propriile alegeri.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Evelina Oprina: Nu am avut un model la care să mă raportez, ci am încercat mereu să mă inspir și să învăț de la fiecare persoană cu care am interacționat ceea ce eu am considerat că îmi este necesar ori potrivit. Profesional vorbind am urmărit și sunt atentă în continuare la acele personalități, indiferent că sunt feminine ori nu, care se află la un nivel superior de pregătire, conștiință și înțelegere a fenomenelor și realităților vieții noastre juridice și nu numai. Iar, în plan personal, admir și mă inspir din modelele de viață ale unor figuri ambițioase, curajoase și luptătoare.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Evelina Oprina: Aș privi lucrurile într-o cheie pozitivă, deși perioada, care încă pare că nu s-a încheiat, nu este una favorabilă accepțiunii ”pozitiv”. Cu toate acestea, a fi pozitiv în epoca pandemiei și a tulpinilor COVID înseamnă pentru mine o sumă de întâmplări care, deși la prima vedere par nefavorabile, în realitate ele au reprezentat cea mai benefică și fertilă evoluție în plan personal. A fost o perioadă în care am avut reprezentarea corectă a adevăratelor prietenii și colaborări, în care am avut revelația profund neplăcută a lipsei de noblețe sufletească.
A fost o perioadă în care virtuți precum bunătatea, cinstea, adevărul și sinceritatea au căpătat valența lor deplină și s-au ridicat deasupra deșertăciunii, răutății, minciunii și agresivității, devenind intransigentă față de acestea din urmă.
A fost o perioadă care a reușit să separe grâul de neghină.
Profesional vorbind, ultimii doi ani au fost ani de continuitate, dar și de transformare, de articulare mult mai corectă a principiilor de viață și de profesie, ani de curățare și de dezvoltare.
Cel mai important, însă, este că în această perioadă toți cei dragi mie sunt sănătoși, motiv pentru care nu pot manifesta decât gratitudine față de planul divin care a orientat cursul evenimentelor de așa natură.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Evelina Oprina: ”Per aspera ad astra” (”pe căi grele se ajunge până la stele”) …numai prin muncă, devotament și verticalitate. Însă, odată atinse stelele, lumina va călăuzi pașii tinerilor ce vor începe urcușul greu al profesiilor juridice.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Evelina Oprina: Mulțumesc și eu, și succes proiectului!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro