WOMEN IN LAW. Ioana-Anamaria Filote-Iovu: Mediul juridic este unul prielnic femeilor
29 septembrie 2022 | Alina MATEIAlina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă judecător Ioana-Anamaria Filote-Iovu, Judecătoria Sectorului 2 București, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Ioana-Anamaria Filote-Iovu: Vă mulțumesc foarte frumos pentru această invitație care mă onorează. Ca profesionist al dreptului, respectiv judecător, mă definesc capacitatea de muncă, responsabilitatea, ambiția, seriozitatea, punctualitatea, organizarea, capacitatea de adaptare, meticulozitatea și conștiința curată.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Ioana-Anamaria Filote-Iovu: Deși apreciez că implicarea oamenilor în general în orice profesie depinde de prioritățile acestora, femeile din profesiile juridice pe care am onoarea să le cunosc au o implicare nelimitată întrucât sunt femei de carieră, dedicate total domeniului juridic, cu realizări absolut remarcabile.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două „roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
9 septembrie ⁞ Despre administratori de credite și obligația creditorului de renegociere a creditului (OUG privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite)
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Ioana-Anamaria Filote-Iovu: Trecerea femeii jurist de la rolul pe care îl are în familie la cel de profesionist al dreptului mi se pare mai facilă dacă aceasta conștientizează menirea pe care o are și îndeplinește rigorile impuse de domeniul dreptului.
În sens invers însă este mai dificil și mă pot gândi doar la filtrele echilibrului și al respectului, mai ales că de multe ori „problemele de drept” nu rămân cantonate la serviciu, ci persistă în mintea profesionistului și după programul de lucru. Important este însă ca fiecare femeie să găsească în sine resursele pentru a se comporta firesc în viața personală, mai ales că familia nu trebuie împovărată cu lucrurile care o frământă.
În plus, soluția este rezolvarea cât mai rapidă a oricăror chestiuni pentru a nu le permite să penduleze în gânduri și subconștient o lungă perioadă de timp.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Ioana-Anamaria Filote-Iovu: Consider că mediul juridic este unul prielnic femeilor în sensul că le oferă oportunitatea de a fi ceea ce acestea își doresc.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Ioana-Anamaria Filote-Iovu: Și eu consider că este o perioadă propice dezvoltării femeilor, care trebuie valorificată prin implicarea acestora în diverse activități și proiecte, care să le permită să dăruiască din sine. Totodată, puterea propriului exemplu și împărtășirea experiențelor personale în care să se evidențieze calitatea umană, sunt de natură a produce efecte uimitoare asupra celor din jur.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Ioana-Anamaria Filote-Iovu: Nu am avut niciun model feminin care să mă inspire, însă am admirat în general femeile cu o personalitate puternică, credincioase, înțelepte, hotărâte, determinate, perseverente, muncitoare, multilateral dezvoltate, deschise la minte și care emană blândețe, bunătate și noblețe sufletească.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Ioana-Anamaria Filote-Iovu: Această perioadă a fost una atât dificilă, mai ales pentru că unele lucruri planificate nu și-au mai găsit concretizarea, cât și una fructuosă, de dezvoltare personală și profesională.
Am reluat demersurile abandonate în anul al II-lea de Facultate privind cunoașterea de sine, știind următoarele: „cunoașterea e a celor cu ochii deschiși și înăuntru și în afară” și faptul că cea mai grea călătorie este aceea spre interiorul nostru.
Mi-am reactivat pasiuni precum lectura, dansul și în special arta condeiului, astfel încât cartea „După paravanele tăcerii” a văzut în sfârșit lumina tiparului, redactând totodată 40 de articole juridice în ultimii doi ani și participând la o serie de Conferințe în domeniul dreptului.
În plus, m-am adaptat foarte repede noilor condiții de lucru, îmbrățisând cu entuziasm digitalizarea sistemului judiciar, mai ales că sunt adepta progresului și a inovației.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Ioana-Anamaria Filote-Iovu: Doamnelor din lumea juridică le transmit că, dacă se iubesc cu adevărat, să se înfrunte pe ele însele, acesta fiind cel mai frumos cadou pe care și-l pot face vreodată.
Totodată, să nu judece oamenii, ci doar situațiile ce le sunt înfățișate, iar, în încercarea de a descoperi în alții ce au ei mai bun, vor scoate la suprafață și din ele însele ce au mai bun. În plus, să răspândească în jur cât mai multă lumină pentru că numai în această manieră și-o pot înmulți pe a lor. De asemenea, să nu uite că „pentru a rămâne memorabil trebuie să fi trăit valoros. Poate cea mai înaltă virtute este a fi în slujba celorlalți, a fi dedicat respectului și binefacerii ființelor înconjurătoare, a onora viața sub toate formele ei și a trăi mai presus de interese personale”.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.
Ioana-Anamaria Filote-Iovu: Și eu vă mulțumesc. Totodată vă felicit pentru acest proiect minunat și vă transmit cele mai alese gânduri.
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |