WOMEN IN LAW. Loredana Popescu: Implicarea femeilor în avocatură este chiar mai intensă
14 octombrie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Loredana Popescu, Partner POPESCU & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Loredana Popescu: Vă mulțumesc pentru invitație și pentru posibilitatea de a transmite câteva idei legate de profesia juridică în general și avocatura în special.
Consider că principalele calități sau, mai bine zis, cerințe obligatorii din partea oricărui profesionist sunt seriozitatea și implicarea totală în activitatea desfășurată. Acestea devin cu atât mai importante în domeniul nostru unde clientul așteaptă, din partea avocatului, promptitudine și disponibilitate.
Evident, toate acestea trebuie coroborate cu o motivație interioară puternică de a face diferența în acest domeniu extrem de competitiv, iar aceasta nu se poate realiza decât dacă ești hotărât să acorzi clientului tău cea mai bună asistență juridică posibilă. În esență, cred că totul se poate reduce la o singură cerință amplă și anume: respect pentru client, pentru timpul său și pentru proiectul pe care ți l-a încredințat, iar noi ca avocați avem datoria să dăm clientului the best value for the money.
Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Loredana Popescu: Cu siguranță răspunsul este ferm și neechivoc: implicarea femeilor este nelimitată în domeniul avocaturii și se identifică diferențe din această perspectivă între cele două genuri. Voi fi subiectivă și voi spune că, dacă ne gândim bine, implicarea femeilor este chiar mai intensă dacă luăm în considerare firea analitică preponderent feminină și atenția acestora pentru detalii. Spre bucuria noastră, profesia pe care o practicăm nu este una în care să ne confruntăm cu diferențe de gen, iar profesionalismul nu cunoaște asemenea diferențe.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Loredana Popescu: Știu cp este la modă să spunem că trebuie să gasim echilibrul între viața profesională și viața de familie, însă adevărul este că performanța nu se poate face doar în timpul programului de lucru. Pe cât de captivantă, pe atât de solicitantă este profesia juridică în general, iar cea de avocat cu atât mai mult și îți cere implicare totală 100%. Cu toate acestea, oricare dintre doamnele care practică această profesie ajunge să identifice propriul ritm care să funcționeze deopotrivă pentru zona profesională și cea familială. Categoric această „jonglare” permanentă a responsabilităților poate fi o provocare de cele mai multe ori, însă mai devreme sau mai târziu reușim să ajungem într-o zonă confortabilă și nu se poate pune problema de producerea unor prejudicii.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Loredana Popescu: Trăim într-o epocă în care evoluâia societății permite oricărui individ să fie orice își dorește să fie, iar profesia juridică nu a fost ocolită de această tendință. Sigur că ne bucura nespus această oportunitate și cred că traversăm cea mai bună perioadă pentru dezvoltarea oamenilor din toate punctele de vedere. Trecutul îl cunoaștem și știm ce limitări a avut, viitorul este într-un orizont îndepărtat și nu știm, cu exactitate, ce ne va aduce, astfel că prezentul este singura certitudine pe care o avem și trebuie să încercăm să obținem tot ce ne poate oferi mai bun. Din această perspectivaă, mediul juridic este extrem de ofertant și acordă oricui șanse egale, cu toții beneficiind de același start și având posibilitatea de a dovedi permanent ce putem face. Diferența o face însă gradul de implicare pe care dorim să îl avem, iar aici nu sunt limitări, femeile fiind adevărate profesioniste și reprezentând o mândrie pentru domeniul juridic.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Loredana Popescu: Într-adevăr, consider că perioada pe care o traversăm este favorabilă dezvoltării femeilor. Mai mult ca oricând, femeile de astăzi descoperă că singurele limite sunt cele impuse de ele insasi, iar aceasta constituie o descoperire fantastica atat pentru ele – femeile ajunse la varsta maturitatii, cat si pentru ocazia pe care acestea o au de a transmite aceasta determinare catre tinerele generatii ce reprezinta viitorul. Cred ca avem obligatia morala fata de tinerele femei, aflate la inceput de cariera, de a le ajuta atat in formarea profesionala si personala, cat si de a le face sa inteleaga ca poarta responsabilitatea pentru propria viata, iar parcursul profesional nu face exceptie de la aceasta lectie.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Loredana Popescu: Îmi este greu să aleg o singură persoană care să fi reprezentat pentru mine un model, însă cu siguranță pot mărturisi că am admirat orice femeie puternică care s-a remarcat în propriul domeniu de activitate, indiferent de zona în care a activat. Așadar, pot spune că profilul profesionistei impecabile este cel care m-a fascinat și motivat deopotrivă.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Loredana Popescu: Această perioadă nu a fost neapărat diferită pentru mine din niciun punct de vedere dat fiind că, așa cum am și văzut, viața nu și-a oprit cursul din cauza pandemiei. Din punct de vedere profesional, proiectele în care am fost implicați nu numai că nu s-au redus, ci dimpotrivă, au cunoscut un avant, clienții confruntându-se cu tot felul de situații diverse, determinate de apariția pandemiei, ceea ce ne-a determinat și pe noi, ca profesioniști, să identificăm soluții concrete pentru aceste situații. Din punct de vedere personal, de asemenea, nu am avut parte de acalmie. Poate că această perioadă ne-a invitat pe toți mai mult la o introspecție și ne-a obligat să regândim ori să reconsiderăm anumite principii și valori care nu își mai găseau locul în circumstanțele actuale.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Loredana Popescu: Cred că mesajul potrivit este acela de le a transmite tuturor colegelor din lumea juridică că ar trebui să se simta mândre de realizărilor lor și să își propună idealuri mărețe pentru că, sunt convinsă, le pot realiza!
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Loredana Popescu: Și eu vă mulțumesc, atât pentru ocazia pe care mi-ați acordat-o, cât și pentru inițiativa de a oferi mai mult glas vocilor femeilor din profesia noastră. Poate ar trebui să fim auzite din ce în ce mai des și mai „tare”.
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro