Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

WOMEN IN LAW. Raluca Alexandru: Important este să știm ce ne dorim și să facem alegerile care ni se potrivesc


24 octombrie 2022 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Alina Matei

Alina Matei

Raluca-Elena Alexandru

Raluca-Elena Alexandru

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Raluca Alexandru, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Raluca Alexandru: Eu vă mulțumesc pentru invitația de a face parte din acest proiect amplu, care pune în lumină femeia de profesie juridică. Vă felicit pentru acest demers și pentru toate proiectele Juridice.ro, pe care le îndrăgesc și le urmăresc îndeaproape.

În ceea ce mă privește, îmi place să cred că perseverența, seriozitatea, curiozitatea, capacitatea crescută de adaptabilitate și puterea de a nu renunța la idealurile mele m-au făcut să ajung astăzi aici, fiind totodată ghidată de iubire față de oameni și recunoștință pentru toate evenimentele care au compus și compun parcursul meu profesional și personal.

De asemenea, mă caracterizează spiritul de dreptate, precum și simțul datoriei și pot să afirm că sunt un bun comunicator. Îmi place să deprind tot timpul noi cunoștințe, să cunosc oameni noi, sunt o fire studioasă, intuitivă și creativă, care muncește cu implicare, diligență și profesionalism. Profesez ca avocat de 9 ani, activând în numeroase mandate complexe, atât în sfera consultanței cât și a litigiilor. Tot ceea ce am realizat până acum este din nemărginită pasiune, dedicare și cred cu tărie că toate acestea au contribuit la dezvoltarea mea profesională.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Raluca Alexandru: Femeile au astăzi posibilitatea să deschidă uși atunci când vor să își atingă idealurile, prin respectarea valorilor morale și a principiilor care le definesc. Nu cunosc să existe limitări în implicarea femeilor, privind către orice profesie juridică. Important este să știm ce ne dorim și să facem alegerile care ni se potrivesc, la momentul oportun.

Nu întotdeauna se întâmplă să știi de la început ce ți se potrivește cel mai bine, de aceea cred că este extraordinară posibilitatea pe care profesioniștii în drept o au astăzi de a schimba, chiar, profesiile juridice între ele, atunci când, odată cu exercitarea celei pe care au ales-o inițial, realizează că tipologia și calitățile lor profesionale s-ar plia mai bine pe una dintre celelalte profesii juridice.

Însă îmi permit să afirm că indiferent de alegere și/sau de gen, curajul, munca și răbdarea ne conturează drumul și ne conduc către ceea ce ne-am propus, chiar dacă, uneori, drumul poate fi sinuos. Este adevărat că se întâmplă să nu fie toate experiențele profesionale așa cum ni le dorim, uneori având parte și de obstacole – dacă le pot numi astfel prin raportare la aspirații, însă, tocmai acest lucru ne dezvoltă capacitatea de a rămâne umani unii cu ceilalți, de a ne respecta și bucura pentru succesele celorlalți și, poate, de a înțelege că avem de parcurs anumite experiențe profesionale pentru a ajunge acolo unde ne este locul.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Raluca Alexandru: Sunt de părere că orice profesie, inclusiv cea juridică, se îngrijește și se păstrează cu aleasă cumpătare, care, pe cât posibil, ar fi nemaipomenit să existe în armonie cu viața personală, oricare ar fi rolul femeii: soție/iubită/mamă.

Aceste două „roluri”, după cum ați menționat, dacă se află în armonie, ele nu pot decât să împlinească și mai mult femeia, care va înflori pe plan personal și profesional, atunci când i se conferă sprijin moral și i se valorifică potențialul.

Este important de subliniat că, odată cu responsabilitatea sporită aferentă oricărei profesii juridice, concentrare, atenție la detalii și focusare pe soluții, femeia are multe alte responsabilități aferente celuilalt „rol”, care nu sunt deloc simple sau de neglijat. Nu este ușor să îndeplinești ambele „roluri” la capacitate maximă, dar cu o bună prioritizare a sarcinilor și organizare a timpului, cred că se poate ajunge la rezultate optime.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Raluca Alexandru: Categoric, da. Femeile pot alege să îmbrățișeze în zilele noastre orice profesie juridică își doresc. Ele au posibilitatea să urce în ierarhii, să aibă funcții de conducere, să își susțină opiniile, să propună schimbări, să dea ori să găsească soluții juste. De asemenea, pot să inspire tineri, să fie modele profesionale și umane.

Consider că profesând cu pasiune și conștiinciozitate, crezând în valorile și în calitățile tale, oricât de greu ți s-ar părea la un moment dat, vei reuși. Important este să îți păstrezi drumul luminos și să ai suficientă încredere în tine încât să nu te gândești că, dacă uneori se întâmplă să nu faci un pas înainte, nu este pentru că nu ești valoros/valoroasă, ci pentru că mai trebuie să rămâi puțin timp acolo. Un pas pe loc nu cred că te poate îndepărta de rezultatul final decât dacă tu îți dorești să nu mergi mai departe. Pentru unii, drumul către succes este mai rapid, pentru alții, este mai lent. În oricare dintre variante, el este mereu „în construcție” și nu se obține decât prin multă muncă.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Raluca Alexandru: Cu referire la alegeri, îmi amintesc că unul dintre îndrumătorii mei mi-a vorbit, la un moment dat, despre importanța alegerilor, influențele lor asupra parcursului profesional/personal, despre echilibrul sinelui cu alegerile făcute și asumarea responsabilității, mai ales atunci când acestea pot influența și alte destine. Întrucât profesia juridică presupune, printre altele, responsabilitate, asumare și conștiinciozitate, consider că este important să avem, încă de la început, o motivație bine definită.

Suplimentar motivației, să nu uitam că și profesia ne alege pe noi. Cum dreptul este despre oameni, noi, specialiștii în drept și toți partenerii actului de justiție, suntem în slujba celorlalți și încredințați a avea grijă de mantia dreptății, înlăturând prejudecățile dacă acestea ar fi cu putință a se ivi, ținând cont de efectul lor principal asupra celuilalt.

Așadar, în special noi, specialiștii în drept, suntem responsabili de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și de a nu permite să existe, mai ales în gândirea noastră, orice prejudecată care, în cele din urmă, ar aduce atingere vieților celorlalți.

Conchid răspunsul la această întrebare păstrând în minte ideea de dreptate și de drept, amintindu-mi cât de frumos spunea Petru Creția: „când se ivesc interese potrivnice, hotărască legile drepte și cu dreptate puse în față.”

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Raluca Alexandru: Ca m„odel feminin uman, mama mi-a inspirat curajul, mi-a sădit îngăduința față de ceilalți, astfel încât să nu uit să fiu tolerantă într-o lume în care suntem diferiți unii față de alții.

Ca model feminin profesional, mă las inspirată de majoritatea femeilor pe care le-am întâlnit, fie ele prietenele mele din profesii juridice ori doamnele cu care am colaborat sau care mi-au fost profesoare la un moment dat. Fiecare dintre ele a avut un rol în dezvoltarea mea și le sunt recunoscătoare pentru că m-au inspirat, pentru că au contribuit la parcursul meu profesional și m-au ajutat să fiu eu, cea de azi.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Raluca Alexandru: Pandemia, la pachet cu panica din jurul acesteia, a venit ca un șoc pentru mulți dintre noi, inclusiv pentru mine. Incertitudinea și distanțarea socială mi-au creat inițial neliniște. Din fericire, sunt o fire adaptabilă și am reușit destul de rapid să mă acomodez cu noua situație și cu noul mod de lucru, preponderent de la distanță. Această perioadă nu a fost lipsită de schimbări pe plan profesional, însă, ele au fost benefice; de altfel, cred că toate provocările din ultimii ani, indiferent că e vorba de pandemii ori conflicte armate, ne-au arătat cât de dinamic și în pas cu noi este, de fapt, dreptul. Pe plan personal, perioada pandemiei a fost un bun prilej pentru a reconsidera importanța mediului familial și pentru a petrece mai mult timp cu cei dragi. Am profitat de această perioadă și pentru a picta și a scrie, două dintre hobby-urile mele.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Raluca Alexandru: Să avem grijă de noi și de sănătatea noastră, să fim curajoase, unite și, indiferent de ierarhii sau de numărul de ani de profesie adunați, să nu uităm niciodată cum am pornit la drum și, mai ales, de unde am pornit. Suntem numeroase și este extrem de important să ne acceptăm și să cultivăm spiritul de solidaritate.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Raluca Alexandru: Și eu vă mulțumesc și vă doresc mult succes în continuare!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică