WOMEN IN LAW. Sabina Hîndorean: Meritocrația există și iî profesiile juridice
14 decembrie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă procuror Sabina Hîndorean, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spu-neți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Sabina Hîndorean: Bună, Alina! În primul rând vreau să îți mulțumesc pentru invitație și, nu în ultimul rând, să felicit echipa juridice.ro pentru demararea acestui proiect.
De când am pășit în aceasta profesie, L-am rugat pe Dumnezeu să-mi păstreze mintea limpede și să mi-o lumineze astfel încât să nu nedreptățesc niciun justițiabil, deci aș putea spune că mă definește faptul că nu uit niciodată că lucrez în primul rând cu legea și nu în ultimul rând cu oamenii, cu libertatea lor și că deciziile mele se repercutează nu numai în viața lor, dar și în viața familiei lor.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Sabina Hîndorean: Din punctul meu de vedere, cel puțin în România, femeile nu întâmpină piedici în exercitarea profesiei, acest lucru este confirmat de faptul că avem în funcții importante de conducere femei, spre exemplu Procurorul General din cadrul PÎCCJ este o femeie. În concluzie, constat că meritocrația există și în profesiile juridice și implicarea femeilor este nelimitată.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Sabina Hîndorean: Cred că această trecere necesită sprijinul necondiționat al familiei, din propria experiență pot spune că fără ajutorul familiei nu aș fi reușit să promovez examenul de admitere în această profesie.
Pentru ca nici una dintre cele două părți ale vieții să nu fie afectate, cred că trebuie să existe în primul rând un echilibru, respectiv în perioadele în care nu suntem atât de ocupate la birou, timpul liber ar trebui să-l alocăm celor pe care îi iubim. Cu o astfel de abordare, cred și sper, că aceștia nu se simt neglijați în perioadele „pline” de la birou, au reprezentarea faptului că e doar o perioadă și că atunci când mama/iubita/soția va avea timp, o să le ofere atenția pe care o merită.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Sabina Hîndorean: Având în vedere că deținem liberul arbitru, cred că fiecare femeie care a ajuns în domeniul juridic a ajuns să fie, exact ceea ce și-a dorit. Ce vreau să spun este că dacă întrebați o altă femeie din domeniul juridic, dacă și-ar dori să exercite profesia de procuror, poate va spune că nu, că îi place profesia de notar pe care dumneaei o practică. Astfel fiecare dintre noi, consider că suntem ceea ce ne dorim să fim, dacă nu ar fi așa, am fi libere să ne schimbăm profesia sau chiar domeniul de activitate.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Sabina Hîndorean: În opinia mea, una dintre cele mai importante calități pe care trebuie să o deprindă sau să o aibă oamenii este asumarea, deci inclusiv noi femeile, dacă am decis să ne sacrificam ori viața personală ori cea profesională în detrimentul celeilalte, nu putem arunca vina pe nimeni altcineva. Cum spune un proverb „Suntem suma deciziilor noastre„.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Sabina Hîndorean: Având în vedere că unul dintre proverbele mele preferate spune că “de la oricine ai ceva de învățat”, pot afirma că am avut mai multe modele din copilărie și până acum, fie masculine sau feminine. Fiecare persoană cu care am interacționat sau pe care am urmărit-o, inclusiv în social media, a fost într-o anumită măsură un model, chiar dacă uneori au fost exemple și de “așa nu”. Am încercat de la fiecare om să învăț ceva, având în vedere că în fiecare dintre noi există cel puțin o calitate sau o virtute.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Sabina Hîndorean: Din punct de vedere personal, a fost o perioadă înfloritoare, am reușit să petrec timp cu cei apropiați mai mult ca niciodată.
Din punct de vedere profesional, pot spune că a fost o perioada relativ tristă, odată cu declararea stării de urgență în 2020, am început și cursurile de formare inițială în cadrul Institutului Național al Magistraturii, cursuri care s-au desfășurat online. Cred că unul din puținele regrete pe care le a, este faptul că nu am făcut Institutul în format fizic, sa-mi cunosc toți colegii, să creez legături de prietenie cu ei și nu în ultimul rând cu formatorii.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Sabina Hîndorean: Un simplu sunt mândră de noi toate!
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Sabina Hîndorean: Si eu îți mulțumesc!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro