Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

WOMEN IN LAW. Serafima Prodan: Femeile juriste știu clar ce vor să fie


6 octombrie 2022 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Serafima Prodan

Serafima Prodan

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Serafima Prodan, SECU LEGAL, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Serafima Prodan: Mulțumesc pentru acest proiect minunat, marca Juridice, și pentru posibilitatea oferită de a-mi expune părerea în legătură cu acest subiect de mare interes pentru mine.

În calitate de profesionist al dreptului, mă definește apetența față de probleme juridice complexe și provocatoare, deschiderea către soluții creative și inovatoare, dedicația față de studiu și, în general, pofta de viață.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Serafima Prodan: Cred că lupta timp de decenii pentru egalitatea de gen a dat roade și în România. Însă, este clar că societății noastre nu îi prea place cuvântul feminism. Suntem convinși că la noi lucrurile stau perfect doar pentru că la noi nu se întâmplă ceea ce se întâmplă în Afganistan sau Iran. Aparent, implicarea femeilor, indiferent de profesia aleasă, este nelimitată, însă când privim dincolo de aparențe, înțelegem că lupta nu este finalizată și este de responsabilitatea noastră să o ducem mai departe.

După părerea mea, acest subiect este mult mai profund decât pare, iar o femeie (mai ales la începutul carierei sale) de cele mai multe ori trebuie să dovedească suplimentar că sunetul tocurilor care se aud venind aduc cu sine nu doar parfum, ci și idei curajoase, care pot schimba lumea. Femeile din ziua de azi se confruntă încă cu fenomene precum „glass ceiling” sau „sticky floor” , iar acest lucru, după părerea mea, împiedică dezvoltarea armonioasă a societății.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Serafima Prodan: Principiul care ne-a fost cultivat din copilărie e că femeia ar trebui să aleagă între carieră și familie „ori – ori”. Cred că noi, femeile, trebuie să renunțăm la acest principiu (limitativ și stereotipic) și să înțelegem că putem îmbina perfect familia și cariera, iar alegerea doar a carierei sau doar a familiei este una dintre opțiuni și nicidecum o îngrădire.

Filtrul pe care consider că ar trebui să-l aplicăm la trecerea de la rolul femeii juriste la soție/iubită/ mamă este sfântul echilibru. Or, echilibrul vine tocmai din împăcarea și coroborarea rolului de profesionist și soție/iubită/mamă.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Serafima Prodan: Din fericire, domeniul juridic este unul dintre mediile care oferă posibilitatea femeilor de a fi ce vor ele să fie. Tind să cred că femeile juriste știu clar ce vor să fie, iar dacă întâlnesc impedimente în drumul spre scopul lor, știu cum să le ocolească.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Serafima Prodan: Mă declar norocoasă că m-am născut în perioada în care drepturile femeilor au fost (re)câștigate și mă declar recunoscătoare față de toate femeile care au luptat pentru egalitate.

Având în vedere ce se întâmplă astăzi în lume (a se vedea exemplul Afganistanului și Iranului), trebuie să înțelegem că drepturile femeilor și nu doar, nu sunt niște drepturi câștigate în mod ireversibil. De aceea, cred că rolul femeilor juriste este de a fi vigilente și de a curma orice tentativă de suprimare a egalității și echității câștigate până acum cu multă jertfă.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Serafima Prodan: Din totdeauna am admirat femeile, le-am analizat și am învățat diferite forme de manifestare a feminității, dar toate sublime.

Totuși, modelul feminin care mi-a marcat cursul vieții a fost directoarea liceului în care am învățat – Dna Liuba Pleșca. Această doamnă mi-a reclădit, cărămidă cu cărămidă, încrederea în propriile puteri, mi-a cultivat dragostea față de frumos și mi-a demonstrat că pot face orice vreau eu.

Dna Liuba a fost și este un model al unei femei puternice, neobosite, pe care o admir la nesfârșit pentru capacitatea ei de a muta munții din loc.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Serafima Prodan: Pandemia mi-a oferit ocazia să-mi regândesc valorile și să le trasez direcția potrivită. În această perioadă am înțeles cât de important este ca fiecare persoană să-și execute munca cu dăruire și bună-credință, astfel încât să avem încredere mai degrabă în informațiile livrate de specialiști decât în teorii care provin de la persoane fără pregătire de specialitate.

Din punct de vedere profesional, am trăit norocul de a activa într-un domeniu care a fost mai puțin afectat de pandemie, fapt care mi-a reconfirmat că domeniul juridic este unul flexibil și mi se potrivește mănușă.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Serafima Prodan: Cele mai frumoase femei pe care le-am întâlnit sunt cele care știu ce-și doresc, se acceptă necondiționat și iubesc lumea, după părerea mea, femeile din lumea juridică sunt extrem de frumoase!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Serafima Prodan: Eu vă mulțumesc, mi-a făcut o deosebită plăcere această discuție.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii