Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

WOMEN IN LAW. Sofia Cozac: Femeile juriste sunt, în general, femei puternice și curajoase, care își depășesc limitele de multe ori


19 octombrie 2022 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night
Alina Matei

Alina Matei

Sofia Cozac

Sofia Cozac

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Sofia Cozac, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Sofia Cozac: Vă mulțumesc și eu pentru această oportunitate. Cred că după 15 ani de avocatură de business am învățat numeroase lucruri din practică și pot spune că este important ca în acest domeniu să fii organizat, răbdător, să asculți nevoile clienților și să fii capabil să identifici soluții optime pentru fiecare dintre ei. Cred că succesul în această profesie este dat de o bună pregătire profesională, care trebuie să se îmbine cu abilitățile de comunicare și capacitatea de a te adapta la tot ce este nou. Și nu în ultimul rând, de un spirit optimist, care nu te lasă să renunți atunci când este greu. Clienții vor căpăta astfel încrederea de care au nevoie în sensul că au alături de ei un partener pe termen lung.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Sofia Cozac: Analizând experiența ultimilor ani, as putea concluziona că la acest moment în profesia juridică femeile au ”puteri nelimitate”. Singurele limite sunt cele pe care și le impun sau și le doresc, neexistând din punctul meu de vedere anumite limitări impuse de profesia juridică în sine. Desigur, sunt în măsură să vorbesc despre profesia de avocat, deși nici de la colegii magistrați nu am primit indicii în sensul existenței vreunor limitări. Acestea fiind spuse, în profesia juridică limitele sunt date doar de timpul și energia pe care noi, femeile, dorim să le investim.

Acest fapt mi se confirmă în mod frecvent în domeniul în care eu profesez, acela al arbitrajului comercial internațional. De cele mai multe ori tribunalele arbitrale sunt unele mixte, doamnele arbitru fiind prezente în mod frecvent. La toate evenimentele internaționale de profil, la care se discută aspecte legate de egalitatea femeilor în domeniul arbitrajului comercial, concluziile sunt că la acest moment există un echilibru și că femeile au șanse egale de promovare. Desigur că este foarte importantă pregătirea și experiența profesională.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Sofia Cozac: Cred foarte mult în echilibru și în a realiza lucrurile cu ”măsură”. Consider că avocatura de business este în general o profesie solicitantă pentru o femeie, mai ales când aceasta este și mamă. Cu toate acestea, profesia noastră este deosebit de frumoasă, cu multe provocări și ne aduce satisfacții enorme. Acest lucru ne ambiționează să continuăm.

Cu o bună organizare, cu răbdare și eficiență cred că putem reuși pe toate planurile. Însă, este important să ne susținem una pe cealaltă, să ne ajutăm și să ne încurajăm. Trebuie să înțelegem că în viață, ca și în familie, nu vei reuși de unul singur și este nevoie de lucru în echipă, de a ne completa unul pe celălalt, fiecare membru având un rol mai mic sau mai mare, dar la fel de important. Cred foarte mult în lucrul în echipă, respect și înțelegere și susținerea avocaților tineri.

Petrecem foarte multe ore la birou și este important ca atmosfera pe care o creăm să fie cea mai plăcută. Aceasta se va răsfrânge asupra rezultatului muncii noastre.

Sunt înconjurată de numeroase femei de business de succes, care sunt mame și soții minunate și sunt conștientă că totul se realizează cu multe sacrificii. Nu este ușor, dar nici imposibil. Am avut momente în viață în care balanța împărțirii timpului a trebuit să se încline către familie și altele când a fost în favoarea carierei. Cheia este ca timpul petrecut în familie să fie unul de calitate, dedicat întru totul, cu multe zâmbete și detașare totală. Același lucru este valabil și pentru orele petrecute la birou. Cred că de-a lungul timpului am încercat să urmez sfatul mamei mele de a nu ”amesteca lucrurile”: este un timp pentru muncă și unul pentru relaxare și familie. Ambele trebuie tratate cu maximă seriozitate.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Sofia Cozac: Mediul juridic actual este plin de oportunități și depinde doar de noi să devenim tot ceea ce ne dorim. Cred că există la acest moment diverse variante de carieră pentru femeile din profesia juridică. Am întâlnit situații în care colegele mele au dorit să se desprindă de avocatura pură și au urmat cariere în aria de business development pentru diverse case de avocatură.

Important este ceea ce ne dorim să realizăm, să nu ne comparăm mereu cu ceilalți, să ne bucurăm de reușitele noastre și în general să creăm o atmosferă plăcută în jurul nostru.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Sofia Cozac: Aste important să înțelegem că fiecare dintre noi suntem într-un fel modele pentru cei din jur și mai ales pentru tânăra generație. Consider că femeile juriste sunt, în general, femei puternice și curajoase, care își depășesc limitele de multe ori. Orice vom alege, va fi o alegere asumată și cea mai bună opțiune la un moment dat. Timpul pe care noi îl investim, fie el în favoarea familiei, sau profesiei, sau hobby-urilor poate fi diferit în funcție de nevoile fiecăruia.

Trebuie doar să ne bucurăm de alegerile noastre și ne continuăm drumul cu seninătate, fie el mai greu sau mai ușor.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Sofia Cozac: De-a lungul timpului am fost și sunt inspirată de foarte multe femei puternice. Consider că în profesia juridică este important să fii autodidact și să înveți cele mai bune lucruri de la cei din jur. Acestea fiind spuse, încerc să mă perfecționez în mod constant, învățând tot ce e mai bun de la experții în domeniu. O femeie avocat de business trebuie să tindă spre perfecțiune: să fie pregătită profesional, să aibă abilități de comunicare bune, să fie un model de eleganță și grație.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Sofia Cozac: Această perioadă a Pandemiei a fost o reală provocare și a fost marcată de incertitudinea care ne-a afectat pe toți. A fost nevoie de multă răbdare și de o capacitate de adaptare enormă. Am învățat foarte multe lucruri și cred ca suntem cu toții mai puternici. Am fost cu toții implicați în mandate foarte interesante, generate chiar de pandemie și de multe ori am făcut ”haz de necaz” și am luat fiecare zi așa cum a venit.

Un plus al pandemiei a fost această digitalizare accelerată, care a forțat cumva instanțele și curțile de arbitraj să realizeze procedurile judiciare/arbitrale prin video conferințe. Probabil că în condiții normale, acest progres nu s-ar fi realizat la fel de repede.

La acest moment apreciez foarte mult reluarea evenimentelor și conferințelor față în față, fiind o mare bucurie să revăd colegii și clienții la toate evenimentele de profil. Am învățat din nou să ne bucurăm mai mult aceste întâlniri.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Sofia Cozac: Profit de ocazie să le salut pe toate colegele și prietenele mele care fac parte din profesia juridică și să le transmit cele mai frumoase și bune gânduri! Le doresc să aibă încredere în continuare în ele, să fie la fel de vesele și perseverente și să aprecieze mai mult plusurile pe care le au în viața lor decât minusurile.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Sofia Cozac: Vă mulțumesc pentru această oportunitate și vă felicit pentru acest proiect pe care îl realizați cu succes!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică