WOMEN IN LAW. Tatiana Fiodorov: Orice alegere asumată a femeii poate fi integrată în viața de zi cu zi
1 decembrie 2022 | Alina MATEI
Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Tatiana Fiodorov, Partner FIODOROV – Societate Civilă de Avocați, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?
Tatiana Fiodorov: Bună ziua, Alina, mulțumesc pentru oportunitatea de participa la proiectul Women in Law care face astăzi tot mai auzită vocea femeilor din profesiile juridice. În ceea ce mă privește, aș menționa ca și piloni calitatea serviciului juridic și perseverență intrinsecă. În același timp, profesia de avocat în particular, dar și evoluția actuală a pieței ne cere să ne reinventăm în mod constant: apariția noilor tehnologii ne solicită adaptabilitate, iar dorința clienților de a limita dependența față de consultanții externi ne cere să fim mai deschiși față de automatizarea proceselor, chiar și în această profesie consacrată ca fiind conservatoare. Aș vrea să cred că țin pasul și apropierea față de tendințe și client.
Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?
Tatiana Fiodorov: Implicarea unei femei în profesie nu poate fi limitată de factori externi. Sunt mai degrabă de părerea că în România anului 2022 nu există obstacole din această perspectivă și nu cred că putem vorbi despre o discriminare în sens juridic a femeilor atunci când ne referim la accesul la studii și admiterea în profesiile juridice. În magistratură, avem exemple elocvente de funcții de conducere deținute în mod repetat de femei. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că pozițiile de top management, cel puțin, în profesiile juridice liberale sunt cutumiar dominate de bărbați. Dacă aceste fenomene sunt induse de bărbații care astfel vor să-și potențeze puterea masculină sau, mai degrabă, reprezintă rezultatul stabilirii priorităților de carieră a femeilor, este o întrebare la care fiecare în parte trebuie să-și răspundă. În avocatură, am observat că se pot obține rezultate mai bune dacă echipa este formată corect, inclusiv din punct de vedere al egalității de gen, dar totuși pe baza unor principii meritocratice.
Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?
Tatiana Fiodorov: Curajul, independența și asertivitatea sunt caracteristici necesare pentru exercitarea profesiei de avocat, dar totodată acestea sunt tradițional asociate cu definiția masculinității. În mod evident exercitarea profesiei de către o femeie presupune aplicarea unor filtre pentru o trecere lină de la felul de a fi în mod natural al femeii, empatică și sensibilă, la exigențele profesiei. Aș trișa dacă nu aș recunoaște că uneori îmi impun anumite filtre din grijă pentru a păstra armonia dintre viața mea personală și cea profesională. Cred cu tărie, că orice alegere asumată a femeii poate fi integrată în viața de zi cu zi prin simpla valorificare a unora dintre atuurile feminine, cum ar fi atenția la detalii și multitasking-ul, acceptarea ideii de a delega dar și practicarea unor tehnici de echilibrare emoțională.
Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?
Tatiana Fiodorov: Cred că da. Voi răspunde din perspectiva propriei experiențe în avocatură, o profesie de altfel esențialmente liberală, în exercitarea căreia avem oportunitatea de a ne organiza munca și orienta aspirațiile de carieră strict în funcție de propriile decizii și timpul și efortul pe care suntem dispuse să le investim.
Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?
Tatiana Fiodorov: Aș spune că trăim în epoca feminismului triumfător în care sancționarea oricărei manifestări de masculinitate a devenit doar o formalitate dacă ajunge să aibă ecoul public suficient. Cu toate acestea, tradiția societății patriarhale încă menține, per ansamblu, în cultura socială un rol inferior al femeii față de bărbat. În acest context, femeile juriste ar putea să trateze aceste fenomene din punct de vedere juridic, să promoveze inițiative legislative sau chiar să se implice în proiecte sociale, cu scopul de a estompa orice excese în favoarea sau defavoarea oricărui sex. Rolul nostru prin urmare este să veghem la respectarea drepturilor și libertăților oricărui cetățean indiferent de gen.
Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?
Tatiana Fiodorov: Suntem expuși la un număr mare de interacțiuni, atât online, cât și offline, fapt care ne permite să interacționăm cu o largă varietate de modele feminine; prin urmare avem posibilitatea să învățăm și să profităm de experiența tuturor oamenilor pe care îi întâlnim. Nu aș vrea totuși să trec peste această întrebare fără a menționa influența mamei, a doamnei diriginte din liceu, a doamnelor profesor din facultate și a colegelor care mi-au fost mentor. Cu toate acestea, indiferent de modelele care m-au inspirat de-a lungul evoluției mele, țin să-mi păstrez autenticitatea și să-mi exprim creativitatea prin ceea ce fac.
Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?
Tatiana Fiodorov: Această perioadă a fost una de reflexie activă care pentru mine s-a soldat cu următoarea concluzie: de acum înainte nu o să mai existe predictibilitate. Din punct de vedere profesional, perioada pandemiei s-a suprapus cu înființarea societății de avocatură din care fac parte și reconfigurarea stilului de a munci prin utilizarea mai accentuată a mijloacelor electronice. Iar personal, cred că am dobândit mai mult curaj și, surprinzător ,am creat mai multe relații noi.
Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.
Tatiana Fiodorov: Aș vrea să conștientizăm impactul pe care îl putem avea împreună și să tindem către promovarea unor inițiative de consolidare a colaborării dintre noi, femeile.
Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!
Tatiana Fiodorov: Vă mulțumesc și felicitări pentru acest proiect!
Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro